Recessie in Brazilië en Rusland, ernstige groeivertraging in China. Het is slecht nieuws voor de wereldeconomie, maar de Nederlandse consument levert het ook voordelen op.
De Russische economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 4,6 procent, de Braziliaanse met 1,6 procent. In China groeide de economie met 7 procent, maar dat cijfer wordt waarschijnlijk door Beijing kunstmatig hoog gehouden.
Het waren juist die landen die de afgelopen jaren de wereldeconomie een beetje gaande hielden, terwijl de Verenigde Staten en Europa zich maar moeizaam herstelden van de door de financiële crisis veroorzaakte recessie.
Maar nu de economie in de VS en zelfs in Europa weer groeit, gaat net in opkomende landen een stuk minder. Dat is slecht nieuws voor de wereldeconomie en voor Nederlandse exporteurs. Maar voor de consument levert het voordelen op. Er is minder vraag naar grondstoffen, wat leidt tot dalende prijzen.
Daarnaast hebben de opkomende economieën de afgelopen maanden hun valuta zien verzwakken, of zoals China vorige week, de munt met opzet gedevalueerd. Daardoor zijn producten en grondstoffen afkomstig uit die landen, soms fors goedkoper geworden.
1) Lagere prijs aan de pomp
De olieprijs is de afgelopen maanden flink gedaald nu de vraag naar olie vanuit China stokt en de olieproducenten om uiteenlopende redenen de productie op peil houden. Een vat Noordzee-olie kost inmiddels minder dan 50 dollar. Begin 2013 lag de olieprijs zelfs nog even boven de 115 dollar.
Spotgoedkoop is tanken nog steeds niet in Nederland, maar dat komt omdat de prijs een liter benzine of diesel slechts voor ongeveer een derde wordt bepaald door de productiekosten, dat wil zeggen de kostprijs van ruwe olie en de raffinage.
Benzine is zelfs amper goedkoper geworden. De oorzaak is het vakantieseizoen en dat de Amerikanen veel meer zijn gaan rijden. Er is weliswaar ruwe olie zat, maar het probleem zit hem in de raffinage. De vraag naar benzine in VS is zo groot, dat er benzine vanuit Europa wordt geïmporteerd. Diesel, in Europa veel populairder dan de de VS, daalde de afgelopen drie maanden wel van 1,31 tot 1,26 euro per liter.
2) Goedkope koffie
Ook koffie wordt goedkoper. Deels komt dat door een goede oogst in Brazilië, maar belangrijker zijn de valuta-effecten. Koffieproducerende landen als Brazilië, maar ook Colombia en Indonesië hebben hun munt ten opzichte van de euro en de dollar zien verzwakken. Dat zorgt ervoor dat, ondanks het feit dat we steeds meer dure koffie drinken, de koffieprijzen dalen.
3) Elektronica en computers
Dalende koersen in landen als China zorgen ook voor lagere prijzen voor veel elektronica. Niet elk apparaat wordt goedkoper, maar over de hele linie heeft een lage koers voor de Chinese yuan wel degelijk een fors effect op de kosten voor onderdelen die grotendeels in die regio worden geproduceerd.
Onderstaande grafiek laat de prijsindex zien voor DRAM, het type computerchips dat gebruikt wordt voor het werkgeheugen van computer.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl