- De hypotheekrente laat de afgelopen tijd weinig beweging zien. Zal dat in het nieuwe jaar zo blijven?
- De renteontwikkeling is niet te voorspellen, maar er kunnen wel scenario’s worden geschetst aan de hand van huidige ontwikkelingen.
- Bekijk hier 3 scenario’s voor de hypotheekrente: realistisch, optimistisch en pessimistisch.
- Lees ook: Kritiek op stiekeme verhoging van de hypotheekrenteaftrek voor midden- en hogere inkomens door kabinet-Schoof
De hypotheekrente ligt al enige tijd op ongeveer hetzelfde niveau. De populairste rente voor 10 jaar vast schommelt schommelde dit jaar tussen de 3,5 en 4,5 procent. Voor wie de rente (opnieuw) moet vastzetten, is het interessant om te weten of dat zo blijft.
Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep voorspelt dat de hypotheekrentes in 2025 licht gaan dalen, op basis van de informatie die nu voor handen is. Echter, het blijft een voorspelling. Het is niet uitgesloten dat er gebeurtenissen gaan plaatsvinden waardoor de rente toch een andere beweging maakt dan gedacht.
Een voorbeeld hiervan is de sterke rentestijging begin 2022. Als gevolg van het economisch herstel na de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne schoten de prijzen omhoog. Geldverstrekkers gingen hierin mee en verhoogden de hypotheekrentes.
Of zoiets weer te gebeuren staat, is moeilijk te voorspellen. Wereldwijd zijn er wel allerlei factoren die invloed kunnen hebben op de hypotheekrente in 2025, zoals het presidentschap van Donald Trump en de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er wellicht economische of geopolitieke ontwikkelen die we nu nog niet kunnen zien aankomen.
Toch doet Van Bruggen Adviesgroep een voorspelling van de hypotheekrente voor 2025 in drie scenario's, waarbij het ene scenario waarschijnlijker is dan het andere.
Scenario 1: Hypotheekrente 10 jaar vast daalt naar gemiddeld 3% tot 3,5%
Meest realistisch: waarschijnlijkheid 55 procent
Zoals gezegd is de inflatie van invloed op de hypotheekrente. Centrale banken streven met hun rentebeleid naar een inflatie van 2 procent, om zo de economie gezond te houden. In de eurozone kwam de inflatie afgelopen oktober al uit op 2 procent. De Nederlandse inflatie is met 3,5 procent in oktober overigens nog relatief hoog.
Van Bruggen verwacht dat de inflatie in de eurozone in 2025 op 2 procent blijft, wat de Europese Centrale Bank (ECB) de ruimte zou geven om haar rentetarieven te verlagen. Beleggers houden hier al rekening mee, waardoor komende renteverlagingen van de ECB deels al zijn verwerkt in de tarieven op de financiële markt.
Toch verwacht Van Bruggen dat een renteverlaging bij een inflatie van 2 procent nog enig effect gaat hebben op de hypotheekrentes. Daarbij zal de populairste hypotheekrente van 10 jaar vast met NHG dalen naar gemiddeld 3,0 tot 3,5 procent, waarbij de rente aan het einde van 2025 eerder dichter bij 3 procent uitkomt dan bij de 3,5 procent.
Scenario 2: Hypotheekrente 10 jaar vast duikt onder de 3 procent in 2025
Optimistisch scenario: waarschijnlijkheid 20 procent
Van Bruggen schetst ook een optimistisch scenario waarbij de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast harder daalt naar onder de 3 procent. Dit zou kunnen gebeuren als de inflatie harder daalt dan verwacht en de ECB haar rentetarieven verder naar beneden schroeft dan nu wordt aangenomen.
De Europese economie doet het niet heel goed, zeker in vergelijking met de economie in de Verenigde Staten. Dalende vraag leidt meestal tot dalende prijzen. Als de inflatie onder de 2 procent duikt, zal de ECB mogelijk meer renteverlagingen doorvoeren, om zo lenen goedkoper te maken en investeringen te stimuleren.
Als gevolg hiervan kan de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast verder dalen dan in het eerste scenario, al verwacht Van Bruggen niet dat de rente heel ver onder de 3 procent zakt.
Scenario 3: Hypotheekrente 10 jaar vast stijgt naar 4 procent in 2025
Pessimistisch scenario: waarschijnlijkheid 25 procent
In het meest beroerde scenario dat Van Bruggen schetst, stijgt de populairste hypotheekrente van 10 jaar vast met NHG naar richting de 4 procent. Met 25 procent is dit scenario zelfs iets waarschijnlijker dan het optimistische scenario dat 20 procent waarschijnlijkheid heeft.
Er zijn twee belangrijke ontwikkelen waarom het pessimistische scenario iets realistischer is dan het optimistische scenario:
- De eerste reden is dat Donald Trump is verkozen tot 47ste president van de Verenigde Staten. In zijn campagne heeft hij laten blijken welke beleid hij voor de VS in petto heeft: onder meer belastingverlagingen en hogere importtarieven voor buitenlandse goederen.
Als Trump de belastingen verlaagt zonder dat daar bezuinigingen tegenover staan, dan stijgt de Amerikaanse staatsschuld. Dit heeft een negatief effect op de kredietwaardigheid van de VS, waardoor beleggers hogere rentes gaan vragen.
De hogere importtarieven die Trump wil invoeren, zullen waarschijnlijk de inflatie in de VS aanjagen. Ook door de hogere inflatie zullen beleggers hun rentes opschroeven. Hoogstwaarschijnlijk werken deze effecten van het beleid van Trump door naar de eurozone, waardoor we uiteindelijk te maken kunnen krijgen met een stijging van de hypotheekrente. - De tweede reden voor een eventuele hypotheekrentestijging is dat geldverstrekkers verloren marges willen terugpakken. De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast is na de zomer met 0,35 procentpunt gedaald. Kijk je naar de rentes op de financiële markten, die van belang zijn voor de kosten die geldverstrekkers maken om hypotheken te financieren, dan zijn de rentes hetzelfde gebleven. Kortom: geldverstrekkers hebben moeten inleveren op hun marges, ze liggen momenteel veel lager dan in andere jaren. Volgens Van Bruggen Adviesgroep is de rek er nu wel uit en willen de hypotheekaanbieders in 2025 graag een deel van hun marges terugpakken.
Dit zijn de maandlasten bij 3 scenario's
Met behulp van Berekenhet.nl hebben we uitgerekend hoe de maandlasten uitpakken bij de drie rentescenario's van Van Bruggen Adviesgroep.
In de onderstaande tabel is te zien hoe hoog de netto maandlasten (met hypotheekrenteaftrek) en de bruto maandlasten zijn bij de verschillende renteniveaus. We zijn uitgegaan van een hypotheek van een annuïteitenhypotheek van 460.000 euro.
Te zien is dat de bruto maandlast (zonder hypotheekrenteaftrek) in het meest optimistische scenario met een rente van 2,8 procent, uitkomt op 1.890 euro. In het meest pessimistische scenario met een rente van 4 procent, komen de bruto maandlasten zo'n 300 euro hoger uit op 2.196 euro.
Voor de langere termijn van 2026 tot 2029, verwacht Van Bruggen dat de renteontwikkeling zoals de meest realistische verwachting voor 2025 zal zijn. Dus de inflatie blijft op 2 procent en de ECB kan haar rentetarieven iets verlagen. Dat kan doorwerken naar de hypotheekrente die tussen 3 en 3,5 procent komt te liggen.
Hierbij merkt Van Bruggen wel op dat op de langere termijn de kans nog groter is dat er onverwachte economische of politieke ontwikkelingen.