Werkende twintigers zijn er sinds 2004 niet op vooruitgegaan. Sterker nog: hun gemiddelde inkomen is gedaald, terwijl andere leeftijdsgroepen wel meer zijn gaan verdienen.
Twintigers krijgen sinds de eeuwwisseling structureel iets minder dan de rest, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek na een vergelijkende studie.
Rond 1990 verdienden huishoudens met een twintiger of dertiger als hoofdkostwinner ongeveer evenveel, maar in de vijftien daarna is het salarisverschil opgelopen tot 3.500 euro. Vooral sinds 2004 is de kloof hard gegroeid.
Tussen 2004 en 2014 is het inkomen twintigers zelfs teruggelopen, van bijna 24.000 naar ruim 23.000. Het inkomen van alle werkenden steeg in dezelfde periode van een kleine 25.000 euro naar dik 26.000 euro.
CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen ziet een aantal verklaringen voor de verslechterde situatie van twintigers op de arbeidsmarkt:
1. De economische crisis
Deels is dit pure pech: net op het moment dat de wat oudere twintigers afstuderen is de financiële crisis op z'n hoogtepunt. Een baan vinden is lastig. Lukte dat wel, dan lag het salaris doorgaans lager of was de functie onder hun niveau.
2. Twintigers studeren langer
Twintiger studeren tegenwoordig ook langer dan enkele decennia geleden. "Velen hebben een bijbaan, maar daar verdienen ze toch minder mee dan met het werk dat ze na hun studie vinden", aldus Van Mulligen tegenover de Volkskrant. Door de langere studietijd komen ze ook later op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat ze minder tijd hebben gehad om een carrière op te bouwen.
3. Toegenomen flexibilisering
Als laatste speelt de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt een rol. Twintigers hebben vaker een flexibel contract en dat betekent in de regel een lager inkomen dan mensen met een vast dienstverband.