Waar de pc-markt vorig jaar stabiliseerde, zijn de verkopen in het tweede kwartaal van 2015 weer flink gekrompen. Dat heeft drie oorzaken.

Pc-fabrikanten hebben in april, mei en juni van dit jaar een stuk minder desktops en laptops verkocht dan in dezelfde maanden in 2014. Dat blijkt uit cijfers over de pc-markt van marktonderzoekers Gartner en IDC. Beide organisaties geven schattingen voor het aantal pc’s dat fabrikanten hebben verstuurd naar winkels, niet het aantal stuks dat consumenten daadwerkelijk hebben gekocht.

In het tweede kwartaal werden er 68,4 miljoen pc’s verscheept, aldus Gartner. Dat is 9,5 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. IDC houdt het op 66,1 miljoen pc’s en een krimp van maar liefst 11,8 procent. Geen mooie cijfers, terwijl de dalende pc-verkopen vorig jaar juist een halt toe werden geroepen.

Volgens IDC en Gartner is de krimp niet structureel. Er zijn drie oorzaken aan te wijzen waardoor het tweede kwartaal uitzonderlijk slecht was. En alle zijn tijdelijk van aard.

1) Dure dollar

De Amerikaanse dollar is het afgelopen half jaar bezig aan een opmars. Kreeg je in juni 2014 nog ruim 1,35 euro voor elke dollar, nu is dat nog 1,10 euro. Ook ten opzichte van andere valuta is de dollar flink in waarde gestegen. Dat betekent dat in veel landen pc's duurder zijn geworden.

"De prijsstijging van pc's was in sommige regio's duidelijker zichtbaar door de scherpe waardering van de dollar", aldus Gartner-analist Mikako Kitagawa. "Die prijsstijging kan de vraag naar pc's remmen."

2) Einde Windows XP

Microsoft trok in april vorig jaar de stekker uit Windows XP; het besturingssysteem werd niet langer van beveiligingsupdates voorzien. Dat was voor bedrijven en overheden in met name westerse landen het signaal om nieuwe pc's aan te schaffen met een recentere versie van Windows. De verkopen in het tweede kwartaal van 2014 waren daarom relatief goed, waardoor de daling nu verdiept.

3) Komst Windows 10

Op 29 juli komt Windows 10 uit, de nieuwste versie van Microsoft's besturingssysteem. Consumenten of bedrijven die van plan zijn een nieuwe desktop of laptop aan te schaffen, stellen dat nog even uit tot het derde kwartaal. Ook proberen pc-makers voor de lancering van Windows 10 van hun bestaande voorraad af te komen. De productie van nieuwe pc's staat daarom tijdelijk op een lager pitje.

Overigens verwacht IDC geen grote impact van Windows 10 op de pc-verkopen. Updaten is namelijk gratis vanaf Windows 7 en 8.1. Veel consumenten zullen er daardoor niet voor kiezen om een nieuwe computer te nemen.

Groei in 2016

Voor de lange termijn verwachten de marktonderzoekers dat de pc-markt zich stabiliseert. "Hoewel de krimp in het tweede kwartaal significant was en iets meer dan verwacht, komt de algehele trend overeen met onze verwachtingen", aldus IDC-analist Loren Loverde. In de tweede helft van dit jaar zullen de pc-verkopen nog ligt dalen, om de komende jaren te stabiliseren, verwacht IDC.

Volgens Gartner zijn de oorzaken voor de huidige krimp tijdelijk van aard en verandert er niks aan de onderliggende vraag op de pc-markt. "Hoewel de industrie door een dal gaat, is de verwachting dat de markt in 2016 weer gestaag zal groeien."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl