- Op de werkvloer kunnen de nodige conflicten ontstaan, blijkt ook weer uit de arbeidsrechtzaken die in januari werden gepubliceerd.
- HR Praktijk selecteerde een tiental opmerkelijke zaken en spotte trends, waaronder grensoverschrijdende gedrag.
- Business Insider noemt hier drie opvallende arbeidsconflicten.
- Lees ook: Januarbeidsrecht: billijke vergoedingen en grensoverschrijdend gedrag
Op de werkvloer is het niet altijd koek en ei en dat blijkt maar weer eens uit de opmerkelijke arbeidsrechtzaken die in januari werden gepubliceerd. HR Praktijk selecteerde een tiental en ontdekte trends, waaronder grensoverschrijdend gedrag. Business Insider pikt er drie zaken uit.
Wat denk je bijvoorbeeld van deze:
1. KLM-piloot schreeuwt tegen rolstoelpassagier en eet gebakjes uit vitrine -grensoverschrijdend gedrag leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst zónder ruim € 1.5 miljoen billijke vergoeding.
KLM had de arbeidsovereenkomst met deze 56-jarige piloot ontbonden, na onderzoek naar meerdere klachten. Op diverse locaties in de wereld zou hij tegen personeel en passagiers hebben geschreeuwd, zich onbeschoft hebben gedragen en ‘rare, agressieve bewegingen’ met zijn handen hebben gemaakt.
In Barcelona moest zelfs een Platinum-passagier in een rolstoel het ontgelden omdat ze te laat zou zijn, terwijl het vliegtuig nog niet vertrok omdat het vertraagd was. In Moskou werd hij door de politie naar zijn hotelkamer gebracht omdat hij hapte van gebakjes in een vitrine. Zijn gedrag bleef hetzelfde, ook na een coachingstraject.
De piloot vond echter dat hij mensen aansprak omdat ze hun werk niet goed uitvoerden, waarbij hij wellicht intens was overgekomen. Hij eiste herstel van zijn dienstverband of een billijke vergoeding van 1,5 miljoen euro als hij zijn baan niet zou terugkrijgen. Dit is afgewezen door de kantonrechter en bevestigd in hoger beroep.
2. ‘Bek houden, anders trek ik je kop van je romp’, geen dringende reden voor ontslag op staande voet.
"Bek houden anders trek ik je kop van je romp", kreeg een commercieel directeur van een bedrijf naar zijn hoofd geslingerd door een medewerker. Dat leidde tot ontslag van de werknemer die, zo bleek later, gediagnosticeerd was met ADD en een terugkerende depressie.
Voor het incident werd getracht hem in te stellen op medicatie voor zijn aandoeningen. Het is aannemelijk dat dit zijn gedrag heeft beïnvloed en dat het heeft bijgedragen aan zijn uitbarsting.
De werkgever was niet op de hoogte van de toestand van de werknemer, maar had hier achter kunnen komen door de werknemer zijn verhaal te laten doen alvorens tot ontslag over te gaan. Gelet op de omstandigheden was er geen dringende reden voor ontslag op staande voet, oordeelde de rechter.
3. Speeltuinbaas stuurt ongewenste dickpick naar medewerker en verlengt haar contract niet - veroordeeld tot betalen van zo'n €13.000 aan werknemer
Een werknemer van een 'avontuurlijke speeltuin' kreeg op 12 april 2023 te horen dat haar arbeidscontract niet zou worden verlengd. De werknemer stelde dat dit kwam door ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Deze zou haar seksueel getinte Whatsapp-berichten hebben gestuurd, waaronder een dickpick. Ook maakte ze melding van een angstcultuur.
De rechter stelde de werknemer in het gelijk en veroordeelde de speeltuinbaas tot het betalen van een billijke vergoeding aan de werknemer, een transitievergoeding plus rente en een bruto bedrag aan vakantiedagen plus rente, wat neerkomt op zo'n 13.000 euro. Ook de proceskosten kwamen op het conto van de werkgever.