Mkb-bedrijven die alternatieve financiering zoeken voor krediet bij de bank stuiten nogal eens op misverstanden.
Zo het is het zeker niet zo dat alternatieve financiering alleen interessant is, als je geen krediet kunt krijgen bij de bank.
Ook is non-bancaire financiering niet per se duurder.
ANALYSE – Waar haalt een mkb-ondernemer financiering voor zijn bedrijf vandaan? Bij een bank natuurlijk….of toch niet? Wanneer gesproken wordt over ondernemingsfinanciering bestaan er enkele hardnekkige misverstanden. Misverstanden die inmiddels zó ver van de werkelijkheid af staan, dat wij ze zelfs sprookjes noemen.
Hieronder gaan we op drie veel voorkomende mythes in:
Als mkb’er ben je aangewezen op 3 banken
Velen denken dat wanneer een bedrijf in Nederland financiering nodig heeft er slechts keuze is uit drie banken. Men weet wel dat er alternatieven zijn zoals crowdfunding of iets dergelijks. Maar dat is voor bedrijven die geen “gewone” financiering kunnen krijgen, toch? Daar wil je niet mee geassocieerd worden.
De werkelijkheid is anders. Het klopt dat drie banken dominant zijn in de markt voor ondernemingsfinanciering. Nog wel. Maar er zijn inmiddels honderden alternatieven beschikbaar. Zo veel en zo goed dat wij liever niet meer spreken van alternatieve financiering, maar gewoon van ondernemingsfinanciering: financiering door non-bancaire geldverstrekkers.
Alternatieve financiering is voor bedrijven die geen bankfinanciering kunnen krijgen
Is non-bancaire financiering voor bedrijven die geen bankkrediet kunnen krijgen? Nee dus!
Non-bancaire geldverstrekkers verstrekken alleen krediet aan financierbare ondernemingen. Daarom is het voor bedrijven tegenwoordig een cadeau dat ze kunnen kiezen uit zo veel aanbieders!
Waarom zou je naar een bank gaan als je ook elders financiering kan ophalen? Wie weet past een andere geldverstrekker veel beter bij jou, bij jouw onderneming, business, branche en imago!
En ja, het klopt dat er ook bedrijven zijn die zich wenden tot andere finaciers, nadat hun financieringsverzoek door een bank is afgewezen. Het is een verrijking van de markt, dat die mogelijkheden er tegenwoordig zijn.
Want is een bedrijf zwak, als de financiering door een bank is afgewezen? Zeg dat niet tegen de ondernemer: ondernemers zien kansen, waar banken risico’s zien.
De nieuwe financiers wegen kansen en risico’s soms anders. Zij maken een bewuste afweging van kansen en risico’s en nemen vervolgens hun beslissing.
Nieuwe financiers maken daarom soms andere keuzes dan banken. Dat is een verrijking van de financieringsmarkt en een zegen voor het ondernemerschap.
Non-bancaire financiering is duur
Ook dit is een hardnekkig misverstand. In feite worden appels en peren met elkaar vergeleken. Bancaire en niet-bancaire financiering zijn verschillende producten. Er gelden andere voorwaarden en vooral ook andere zekerheden.
Als je hiermee rekening houdt, zijn de verschillen een stuk kleiner. Bovendien wordt het tarief van non-bancaire financiering niet verhoogd door aanvullende kosten en provisies. Voor een werkkapitaalkrediet betaalt een mkb-onderneming bij een bank rente. Daar bovenop komen provisies, waardoor het betaalde tarief meer is dan alleen de rentevergoeding.
Non-bancaire aanbieders rekenen alleen de afgesproken debetrente. Zij vragen daarbij vaak minder zekerheden dan banken. Daardoor houdt de onderneming meer toekomstige financieringscapaciteit beschikbaar. Dit biedt meer flexibiliteit en vrijheid.
Deze blog is oorspronkelijk verschenen op de site van de Stichting MKB Financiering. Stichting MKB Financiering (SMF) is een onafhankelijke organisatie opgericht om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de non-bancaire financieringssector in Nederland. SMF wil zo voor ondernemers de toegang tot klantgerichte en passende financiering verbeteren.