- Netflix wordt gezien als een winnaar in de felle concurrentiestrijd tussen streamingdiensten, maar gaat nu een nieuwe fase in.
- De dominante streamingdienst krijgt in 2024 met enorme concurrentie te maken op de advertentiemarkt.
- Daarnaast zien analisten nog twee andere grote uitdagingen voor Netflix.
- Lees ook: Netflix zet minder zwaar in op eigen filmproducties: series lijken beter middel om abonnees vast te houden
Financiële analisten hebben Netflix uitgeroepen tot winnaar in de felle strijd tussen streamingdiensten. Maar de vraag is hoelang Netflix die titel kan behouden, nu de streamingdienst een nieuwe fase in gaat.
Sinds Netflix in 2022 het aantal abonnees zag dalen, veranderde de streamingdienst drastisch van koers. Netflix besloot keihard in te grijpen op het wachtwoorddelen, introduceerde een goedkoper abonnement met advertenties en stapte in de wereld van videogames om verder te groeien.
Dit alles terwijl het gigantische aanbod aan series en films van de streamingdienst ervoor zorgde dat Netflix zijn koppositie kon vasthouden tijdens de stakingen in Hollywood. Netflix eindigde het jaar met bijna 250 miljoen abonnees wereldwijd, veel meer dan de 150 miljoen van Disney+.
Daarnaast weet Netflix zijn positie te versterken door content van traditionele tv-producenten via licenties uit te baten. Tv-producenten hebben te maken met een krimpende markt, waardoor ze als het ware gedwongen worden om licentiedeals met Netflix te sluiten om omzet binnen te halen.
Hoewel Netflix er nu heel goed voor staat, zijn analisten van zakenbanken nooit lang tevreden. Ze willen waarschijnlijk graag weten wat er gaat gebeuren met de filmstrategie nu filmbaas Scott Stuber vertrekt bij Netflix om zijn eigen bedrijf te starten.
Dit zijn de drie aandachtspunten waar analisten op letten, als het bedrijf deze week de jaarcijfers over 2023 presenteert.
De strijd om advertentie-inkomsten
Hoewel streamingdiensten in Nederland nog geen abonnementen met advertenties aanbieden, voorspellen analisten dat er op dit onderdeel het hardst gevochten zal gaan worden tussen diverse aanbieders.
Netflix heeft in razend tempo een abonnement met advertenties opgetuigd in een poging om een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. Het blijkt een succes, want Netflix liet deze maand weten dat 23 miljoen mensen zich inschreven voor het goedkopere abonnement.
Maar het is de vraag hoeveel inkomsten Netflix hiermee kan genereren, want adverteerders reageerden terughoudend op het nieuwe aanbod van het bedrijf. Het zou zich niet kunnen meten met het soortgelijke abonnement dat Disney+ aanbiedt. Hierop heeft Disney zo'n 46 miljoen abonnees in de VS en Canada.
Netflix maakt het zichzelf nog iets lastiger, want het communiceert dat er niet 23 miljoen abonnees, maar gebruikers zijn ingeschreven voor het advertentieabonnement. Ook komen deze van over de hele wereld, en niet alleen vanuit de VS en Canada, waar voor nu de vooral de interesse van adverteerders naar uitgaat.
Analisten maken zich dan ook zorgen over hoeveel abonnees Netflix nog kan winnen met het goedkopere abonnement en het aanpakken van wachtwoorddelen.
Daarnaast komt er binnenkort nog een grote concurrent bij die gaat meestrijden voor budgetten van adverteerders: op 29 januari lanceert Amazon ook een advertentie-abonnement in de VS. Daarbij pakt Amazon de zaken heel anders aan, want Amazon biedt advertenties aan voor de 115 miljoen maandelijkse Amerikaanse gebruikers, waardoor het ineens een gigantisch bereik kan aanbieden.
Strijd om abonnees
Netflix krijgt te maken met meer concurrentie op andere fronten. Op dit moment is de streamingdienst de grootste wereldwijd, maar vooral buiten Amerika neemt de concurrentie van Disney en andere lokale spelers toe. Maar omdat Netflix juist in die markten groeit, kan het wel eens lastiger worden om nieuwe abonnees te vinden.
Daarnaast is het vertrek van Stuber, de man die Netflix tot de filmgigant maakte die het nu is, ook een aderlating voor het bedrijf. Wel wilde Stuber grootser inzetten op bioscoopreleases, terwijl CEO Ted Sarandos van Netflix daar anders over dacht. Netflix is het aantal films juist aan het terugschroeven.
Ondertussen probeert Netflix ook klanten te binden met videogames. Maar het bedrijf geeft eerlijk toe dat slechts een klein deel van de abonnees daadwerkelijk games speelt. Volgens Netflix duurt het dan ook nog wel even voordat de investeringen in gaming zich terugbetalen.
Buiten de directe concurrentie met andere platforms strijdt Netflix ook om de aandacht van jongere gebruikers, die actief zijn op sociale platformen zoals YouTube, TikTok en Instagram. Jongere generaties kijken ook films en series, maar zijn er minder actief mee bezig.
Stijgende productiekosten
Tijdens de stakingen in Hollywood van afgelopen jaar kon Netflix vooral profiteren van de robuuste basis die het in andere landen heeft. Maar nu die stakingen voorbij zijn, kan de concurrentie de zeilen weer bijzetten en Netflix het vuur aan de schenen van leggen. Ook zou het ervoor zorgen dat de kosten voor het maken van content hoger komen te liggen.
Analisten verwachten dat de omzet van Netflix minder hard blijft groeien, omdat productie en andere kosten gaan stijgen. Daarnaast krijgt de streamingdienst meer concurrentie in lokale markten, waar het meer moet bieden om content te kunnen inkopen.