- Als HR-professional met 20 jaar ervaring heeft de Amerikaanse Leigh Henderson veel fouten van werknemers voorbij zien komen.
- Ze benadrukt dat het opbouwen van een relatie met je manager cruciaal is voor een succesvolle carrière.
- Effectieve communicatie en goede collega’s op werk zijn ook essentieel om problemen te voorkomen.
- Lees ook: Dit zijn 3 manieren om gelukkiger te worden op je werk.
Dit essay is gebaseerd op een gesprek met Leigh Henderson, de 42-jarige CEO van HR Manifesto in de VS.
Ik werk Al bijna 20 jaar als HR-manager en heb in mijn loopbaan een handvol Fortune 100-organisaties ondersteund, voordat ik mijn eigen online community, HR Manifesto, en podcast, HR Besties, startte.
Werknemers kunnen op verschillende manieren in de problemen komen, maar dan hoef je niet meteen te denken aan bijzondere situaties zoals het hebben van seksuele relaties op kantoor of vertrouwen op een collega die je geheimen doorspeelt aan de baas. Dit soort dingen gebeurt vrij zelden.
Meestal gaat het bij problemen op het werk om de volgende drie dingen.
1. Geen relatie opbouwen met je manager
Iets dat werknemers vaak in de problemen brengt, is geen prioriteit geven aan de relatie met je manager. Ik heb herhaaldelijk gezien dat managers en werknemers het gewoon niet met elkaar konden vinden, waarbij de werknemer probeerde de manager te vermijden.
Je manager neemt belangrijke beslissingen over promoties, contracten, bonussen, loonsverhogingen en nog veel meer. Als je geen moeite doet om te investeren in die relatie, kan dat tot problemen leiden.
Ik heb managers gehad die naar me toe kwamen en zeiden: “Ik mag deze medewerker niet.” Als ik dan vroeg waarom, zeiden ze: “Hij lijkt mij niet te mogen.” Hoewel ik vind dat dat aan de leidinggevende ligt, zijn niet alle leiders goede leiders en je moet als werknemer doen wat je kunt.
Eén manier om prioriteit te geven aan de relatie met je manager is om een 'leer me kennen'-gesprek te hebben. In dat gesprek kun je werkgerelateerde vragen stellen zoals: “Hoe wil je dat er met je gecommuniceerd wordt?” Deel vervolgens ook je eigen voorkeuren. Als je manager niet wekelijks een persoonlijk gesprek met je heeft, probeer dan zelf een gesprek te regelen.
Laat je manager weten dat je graag contact met hem of haar wilt, om er zeker van te zijn dat hij of zij begrijpt wat je van plan bent met je loopbaan. Dit is dan je kans om belangrijke bedrijfsupdates van je manager te krijgen en ervoor te zorgen dat je op de goede weg bent.
2. Niet of verkeerd communiceren
Werknemers komen vaak in de problemen, omdat ze dingen zeggen die ze niet zouden moeten zeggen op werk. Ik heb situaties gezien waarin iemand een ander uitschold via e-mail, waardoor er hard bewijs ontstond van diens gedrag.
Als je weet dat je niet goed bent in communicatie, moet je dat delen met je collega's door iets te zeggen als: “Ik ben niet goed in mailtjes schrijven, dus vat het niet verkeerd op.” Hoewel het niet altijd nodig is om small talk toe te voegen aan digitale communicatie, is een minimum van vriendelijkheid wel zo handig, voordat je om iets vraagt.
3. Jezelf vervreemden van de groep
Je moeten bondgenoten proberen te krijgen op de werkvloer - mensen die het voor je kunnen opnemen in gesprekken waar je zelf niet bij bent. Dit wordt moeilijker als je jezelf van de groep vervreemdt of geen interesse toont om met anderen samen te werken.
Zelfs als je heel goed bent in je werk, wordt het moeilijker om voor jezelf op te komen, als je niemand kent. Je mist misschien belangrijke informatie, slaagt er niet in om relaties op te bouwen en wordt gezien als lastig om mee samen te werken. Dit brengt je in de problemen als je je baan wilt houden en kan je kansen op promotie schaden.
Doe mee aan vergaderingen, deel je ideeën en draag oplossingen aan. Je kunt ook een paar minuten naar de kantine gaan en proberen iedere dag een paar mensen te spreken. Als je op afstand werkt, kun je proberen één-op-één te praten met je collega's (net als met je manager).
Contact maken met collega's die je met beide benen op de grond kunnen houden, is ook goed voor je mentale gezondheid en welzijn. Als je weet dat een teamgenoot niet het beste met je voor heeft, moet je diegene niet vermijden, maar op zijn minst proberen om contact te houden en een neutrale relatie te hebben.