- Vrijwel de gehele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie waren al tegen 2G, alleen de PvdA twijfelde nog, maar is nu ook om
- De PvdA-fractie heeft “lang en goed nagedacht over deze motie. De onderzoeken wijzen uit dat 2G op dit moment niet effectief en proportioneel is.”
- Minister Kuipers vindt dat het corona toegangsbewijs nog wel van waarde kan zijn om de besmettingen enigszins te dempen.
- Lees ook: Kabinet geeft prioriteit aan het openhouden van de samenleving: toegang tot zorg en sociaal-economische belangen gaan even zwaar wegen
Het wetsvoorstel van het kabinet voor een 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde plekken, moet van tafel. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Vrijwel de gehele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie waren al tegen het voorstel gekant, maar de PvdA twijfelde nog. De sociaaldemocraten zijn nu echter om, laat Kamerlid Attje Kuiken weten.
Volgens haar heeft de PvdA-fractie “lang en goed nagedacht over deze motie. De onderzoeken wijzen uit dat 2G op dit moment niet effectief en proportioneel is. Mocht een nieuwe variant zich voordoen, dan kunnen we die weging opnieuw maken. Het kabinet laat 2G op dit moment onnodig lang boven de markt hangen, wat leidt tot grote onrust in de samenleving en ondermijning van het draagvlak voor andere maatregelen”.
Donderdag wordt hoofdelijk over de motie van de SGP en Kamerlid Pieter Omtzigt gestemd. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wilde woensdag nog niet op die stemming vooruitlopen. “Ik wacht rustig de stemming af en ik zal het oordeel van de Kamer respecteren” zei hij.
Op dit moment mogen ook mensen die zich vooraf laten testen, naar bepaalde locaties toe waar ze een coronatoegangsbewijs (ctb) moeten tonen (3G-beleid). Er is veel maatschappelijke en politieke weerstand tegen de coronapas.
Zo krijgt een petitie van oud-CDA-staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer veel steun. Ze doet daarin samen met andere indieners een oproep om het coronatoegangsbewijs onmiddellijk af te schaffen. De petitie is in enkele dagen tijd meer dan een half miljoen keer ondertekend. Keijzer werd vorig jaar ontslagen toen zij zich publiekelijk tegen de coronapas en daarmee tegen het kabinetsbeleid keerde.
Kuipers vindt dat het ctb nog wel van waarde kan zijn, om de samenleving zoveel mogelijk open te laten zijn maar tegelijk het aantal besmettingen "enigszins" te dempen. Als het ctb helemaal verdwijnt kom "je eventueel voor de keuze te staan minder ver open te gaan", denkt de bewindsman.
Meer over de coronamaatregelen:
- Kabinet stelt omstreden 2G-plannen opnieuw uit – minister Kuipers wil meer onderzoek naar de maatregel
- Werknemers willen ook na corona meer zeggenschap over de werkplek – ruim 14% wil voortaan alleen nog maar thuiswerken
- Steeds meer bedrijven vragen personeel terug te keren naar kantoor – werknemers maken zich daar zorgen over, zeggen vakbonden
- Bijna 6.000 bedrijven moeten €160 miljoen aan loonsteun teruggeven wegens niet indienen eindafrekening, stelt UWV