Deutsche Bank schrapt de komende drie jaar 9.000 banen. Daarmee komt het totale aantal werknemers dat tussen nu en 2018 van de loonlijst wordt afgevoerd op 26.000, ruim een kwart van het totaal. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Duitsland is in shock. En ditmaal eens niet om vluchtelingen maar om Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. Tabloid Bild schreeuwt: “Der Schock – 6 Milliarden Verlust! 15.000 Jobs Weg!” Om precies te zijn verdwijnen er 26.000 banen: 9.000 door een ontslaggolf en de andere banen vertrekken samen met de activiteiten die Deutsche Bank hoopt te verkopen.

Bij Deutsche Bank zijn de kosten veel te hoog. Bovendien moet Deutsche Bank van de ECB zijn relatief zwakke kapitaalpositie opvijzelen. Aandeelhouders krijgen ook een tik van de molen. De bank zal de komende twee jaar namelijk geen dividend uitkeren. Persbureau Bloomberg heeft achterhaald dat het de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog is dat Deutsche zijn dividend schrapt.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Het goede nieuws voor beleggers in Shell: het dividend over het derde kwartaal van 0,47 dollar per aandeel was conform de verwachting. En dan nu het slechte nieuws: Shell leed afgelopen kwartaal het grootste verlies in meer dan tien jaar tijd.

Het nettoverlies bedroeg 7,42 miljard dollar vergeleken met een nettoverlies van 4,46 miljard dollar een jaar geleden. Shell moest in totaal 8,2 miljard dollar afschrijven op de olie-exploratie avonturen in Alaska en Canada en op de olie-en gasreserves vanwege de lagere vooruitzichten voor energieprijzen. Exclusief de verliesposten en prijsfluctuaties van de voorraden boekte de olie- en gasmaatschappij een winst van 7,9 miljard dollar.

Topman Ben van Beurden beloofde beleggers beterschap en dat Shell zich zal beperken tot “winstgevende thema’s” en geen nieuwe kostbare ‘experimenten.’

3. De heilige graal in de Duitse politiek is de zogenoemde ‘schwarzes null’, oftewel de begroting in balans. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble hoopt dat de begroting volgend jaar geen tekort zal vertonen en dat er geen nieuwe staatsleningen zouden worden uitgeschreven. Kosten voor de massale toestroom van immigranten zouden moeten worden gefinancierd uit meevallers uit de begroting van 2015. Volgens Handelsblatt vallen de kosten met 10 miljard euro hoger uit dan de 7 miljard euro die Schäuble had verwacht.

4. Randstad was donderdagochtend uitblinker in de AEX met een koerswinst van meer dan 3,5 procent aan het einde van de ochtend. Dat lijkt te komen doordat de uitzender aanhoudende groei zit in de arbeidsmarkt in de landen waar het actief is. De autonome omzetgroei -- dat is het cijfer waar analisten nauwlettend in de gaten houden -- steeg in het derde kwartaal met 5,4 procent en in september met 5,7 procent. De uitzender zei dat de licht opwaartse trend aan het begin van het vierde kwartaal doorzette.

 

5. De Fed heeft beleggers woensdagavond onaangenaam verrast met een wel heel erg overduidelijke hint dat nog voor het einde van het jaar voor het eerst in bijna tien jaar tijd de rente kan gaan verhogen. De Amerikaanse centrale bank zei dat het bij de volgende vergadering in december zal kijken of de rente omhoog moet, afhankelijke van de economische cijfers en vooruitzichten. Daarnaast wuifde de Fed de zwakke Amerikaanse macrocijfers van de afgelopen tijd weg en gaf het aan niet langer meer bezorgd te zijn over de economische ontwikkelingen buiten de VS.

De Fed lijkt zich daarmee te committeren aan een renteverhoging in december. Daarbij legt het de lat voor de macrocijfers die tot december naar buiten komen een stuk lager. Beleggers zijn echter nog steeds niet helemaal overtuigd en de kans op een renteverhoging die in de markt is ingeprijsd bedraagt 46 procent.

6. Europese autoboeren en de Europese Commissie zijn een cynisch stel. Ondanks het Volkswagenschandaal blijven de Europese WC-eendtests van uitlaatgassen van personenauto’s tot aan het einde van het decennium van kracht. En de strengere tests die in januari 2020 worden ingevoerd, zijn door Brussel met 50 procent afgezwakt. Dat betekent dat de uitstoot van auto’s nog vier jaar lang wordt getest in een laboratorium en niet onder daadwerkelijke omstandigheden zoals op de openbare weg. Door het Volkswagenschandaal is gebleken dat de schadelijke uitstoot soms 400 tot 500 procent hoger ligt op de openbare weg dan tijdens de kunstmatige

7. Het vertrouwen in de economie onder bedrijven en huishoudens in de eurozone is volgens de Europese Commissie in oktober gestegen naar het hoogste niveau sinds juni 2011. Dat kwam vooral dat Italianen laaiend enthousiast over de economie zijn geworden. Het economisch vertrouwen van de Italianen steeg naar het hoogste niveau sinds 2007.

Historisch gezien impliceren de cijfers van de Commissie sterke economische groei voor de eurozone van bijna 2,5 procent aan het begin van het derde kwartaal. In het tweede kwartaal, het laatste kwartaal waar we de cijfers van hebben, groeide de economie met 1,2 procent. Met andere woorden, het economisch sentiment is iets te positief, maar geeft nog steeds aan dat de economie er goed bij blijft leggen ondanks zwakkere groei buiten Europa.

8. Europese beurzen kleuren rood op de een na laatste handelsdag van oktober. Dat komt door de agressieve opstelling van de Fed, waardoor met name grondstoffen gerelateerde fondsen en grondstoffen zelf onder druk staan. Met ene verlies van slechts 0, procent op 462 punten was de AEX nog een van de beter presterende beurzen in Europa. Voor de maand oktober staat de index bijna 10 procent in het groen, waardoor de voorlopige jaarwinst 9 procent is.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl