Met de winter in aantocht is het soms lastig te geloven dat het op sommige plekken gewoon het hele jaar warm – of zelfs snikheet – is.
We maakten een ranglijst van de 30 warmste landen op aarde op basis van hun gemiddelde temperatuur over het hele jaar.
Warm weer is natuurlijk fijn als je een land bezoekt – als dat tenminste is waar je naar op zoek bent – maar sommige van deze landen zijn op dit moment verwikkeld in een gewapend conflict of komen nog bij van een natuurramp. Bekijk dus goed of een bestemming bij je past voordat je een bezoek overweegt.
Thailand: 27 graden Celsius
Bangkok is de meest bezochte stad ter wereld en de landschappen buiten de hoofdstad, onder meer de bergen bij Chiang Mai en de eilanden verder naar het zuiden, zijn wereldberoemd. En vergeet het eten niet: dit alles samen maakt van Thailand een zeer populaire bestemming.
Jemen: 27 graden Celsius
Jemen mag dan een warm land zijn, het is er momenteel ook bijzonder gevaarlijk. Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog die enorm geïntensiveerd is toen Saudi-Arabië zich met Amerikaanse steun in het conflict mengde. Geen geschikte reisbestemming op dit moment.
Amerikaans Samoa: 27,1 graden Celsius
Dit tropische paradijsje is Amerikaans gebied, maar vormt geen onderdeel van een staat. Het is wel wat lastig te bereiken, je zult namelijk via Los Angeles, Hawaii of Nieuw-Zeeland moeten vliegen om er te komen.
Palau: 27,2 graden Celsius
Best kans dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar Palau is een onafhankelijk land. Het ligt 'niet ver' van Amerikaans Samoa. Relatief gezien, althans. Het land is een van de meest afgelegen plekken op aarde.
Glorieuzen: 27,2 graden Celsius
De Glorieuzen zijn dan weer geen eigen land, maar een groep eilandjes die door Frankrijk gekoloniseerd zijn. In het Frans heten ze Îles Glorieuses. Ze liggen net ten noorden van Madagaskar. De andere buren, de onafhankelijke eilandengroep de Comoren, menen echter dat de Glorieuzen (en het eveneens Franse Mayotte) bij hen hoort.
Juan de Nova-eiland: 27,2 graden Celsius
Ondanks de Spaanstalige naam is ook Juan de Nova Frans bezit sinds 1897. En het ligt, net als de Glorieuzen, vlak bij Madagaskar. Zijn naam dankt het eiland overigens aan de 'ontdekker', de Portugese reiziger João da Nova. Toeristen kunnen er bijna niet komen, omdat het vooral een natuurreservaat is waar alleen Franse militairen, een politieagent en wetenschapper voet aan de grond zetten.
Brunei: 27,2 graden Celsius
Het schatrijke oliestaatje Brunei ligt aan de noordkust van Borneo en staat bekend om de puissant vormgegeven hoofdstad Bandar Seri Begawan en de minstens zo flamboyante prins Abdul Mateen.
Montserrat: 27,2 graden Celsius
We schieten even naar de Caribische Zee voor het Britse overzeese gebied Montserrat. Het eilandje ligt zo'n 110 kilometer ten zuidoosten van Sint Eustatius en staat bekend om de zwarte zandstranden
Micronesië: 27,2 graden Celsius
De federatie Micronesië bestaat uit meer dan 600 eilanden die verdeeld zijn over vier staten. De eilandengroep beslaat slechts 700 vierkante kilometer (kleiner dan de Flevopolder), maar ligt verspreid over een gebied dat meer dan 2.700 kilometer lang is.
Kiribati: 27,2 graden Celsius
Net als meer eilandenrijken maakt het laaggelegen Kiribati zich ernstige zorgen over klimaatverandering. De geringste zeespiegelstijging kan een verwoestend effect hebben op het kleine land in de Stille Oceaan.
Nauru: 27,2 graden Celsius
Deze piepkleine eilandstaat kwam de laatste jaren met enige regelmaat in het nieuws rondom het asielbeleid van de Australische regering, die er asielzoekers huisvest.
Tokelau: 27,2 graden Celsius
Tokelau is een groep atollen die als 'overzees gebiedsdeel' onder Nieuw-Zeeland vallen. Helemaal onafhankelijk zijn de 1.500 Tokelauers niet, maar Nieuw-Zeeland heeft ook geen totale zeggenschap over de eilanden.
De kleine gemeenschap is de eerste die helemaal overstapte op zonne-energie. In 2012 al.
Tuvalu: 27,2 graden Celsius
De bijna 10.000 inwoners van Tuvalu staan in de top 3 van kleinste landen, na Vaticaanstad en Nauru (ook op deze lijst). De eilandengroep ligt in de Stille Oceaan en geniet enige bekendheid met dank aan het internetadres .tv, dat voor het land een behoorlijk inkomstenbron was.
Tsjaad: 27,3 graden Celsius
Tsjaad ligt grotendeels in de Sahara, wat de extreme temperaturen in het land verklaart. Alle buurlanden van Tsjaad zijn momenteel instabiel en dat maakt het land zelf ook niet erg veilig om te bezoeken. In Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn gewapende conflicten aan de gang en in het noorden van Nigeria is de terroristische groep Boko Haram actief.
Marshall-eilanden: 27,4 graden Celsius
De Marshalleilanden, een republiek van 30 atollen en 1.100 eilanden in de Stille Oceaan, was het toneel van een grote slag tussen Amerikaanse en Japanse eenheden in de Tweede Wereldoorlog. Er liggen nog veel wrakken in het water rondom de eilanden.
Senegal: 27,5 graden Celsius
Senegal zet zichzelf momenteel op de kaart omdat het werkt aan een futuristische stad genaamd Diamniadio. Die nieuwe stad moet het huizentekort in de hoofdstad Dakar aanpakken.
Curaçao: 27,5 graden Celsius
Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en een populaire vakantiebestemming in de Cariben. Duikers en snorkelaars kunnen er goed terecht, met maar liefst meer dan 65 duikplekken verspreid over het eiland.
Saint Lucia: 27,5 graden Celsius
Eilandstaatje Sint Lucia is een klein land in de Cariben. Volgens de World Travel Awards is het al vijf jaar op rij de beste bestemming voor een huwelijksreis. Tussen 2009 en 2012 was het landje ook de beste in deze categorie.
Anguilla: 27,7 graden Celsius
Het overzeese Britse gebiedsdeel Anguilla ligt even ten zuiden van Sint Maarten en Sint Eustatius. De orkaan Irma raasde in september 2017 over het eiland. De bevolking krabbelt langzaam op.
Mauritanië: 27,8 graden Celsius
In Mauritanië ontmoet de Sahara de Atlantische Oceaan, wat voor spectaculaire landschappen zorgt.
De Maldiven: 27,8 graden Celsius
Een van 's werelds meest luxueuze plekjes: de Maldiven. Veel hotels in dit land zitten op hun eigen eiland, een belangrijke verklaring voor het succes van de eilandengroep ten zuidwesten van India. Je vindt er zelfs de eerste onderwatervilla. In de tussentijd ondergaat het land ook een ingrijpende politieke transformatie onder druk van Chinees hulpgeld.
Soedan: 27,9 graden Celsius
Het onmetelijke woestijnlandschap van Soedan wordt alleen doorkruist door de Nijl, die via Egypte uitmondt in de Middellandse Zee. Ooit was Soedan het grootste land van Afrika, maar in 2011 stemde Zuid-Soedan voor onafhankelijkheid.
Gambia: 28,0 graden Celsius
Het kleine Gambia bestaat uit de beide oevers van de gelijknamige rivier en is helemaal omringd door Senegal. Het is een populaire toeristische bestemming met dank aan de luxueuze resorts aan de Atlantische kust.
Aruba: 28,0 graden Celsius
Het kleine Aruba is ook een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en ligt niet ver van de Venezolaanse kust. Je kunt er flamingos tegenkomen!
Burkina Faso: 28,3 graden Celsius
De Sahara bestrijkt het noordelijke deel van dit gevarieerde land in West-Afrika. De naam van de hoofdstad klinkt bijna poëtisch: Ouagadougou.
Niger: 28,3 graden Celsius
Niger dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier. De hitte in het land komt vooral door het feit dat het voor een groot deel in de Sahara ligt. Dit deel van het land is echter ook bron van zorgen, omdat terroristische groepen zich er schuilhouden. In het zuiden grenst Niger aan Nigeria, waar Boko Haram al jaren actief is.
Momenteel is Niger dus geenszins een vakantiebestemming. De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar het land af wegens dreiging van roofovervallen, terrorisme en gewelddadige criminaliteit.
Saint-Barthélemy: 28,3 graden Celsius
Dit Franse eilandje in de Cariben staat ook wel bekend als Saint Barts en trekt vooral bezoekers omdat de stranden zo prachtig wit zijn. Toen de orkaan Irma in 2017 over het eiland trok, richtte die veel schade aan. De wederopbouw is inmiddels in volle gang.
Mali: 28,4 graden Celsius
Mali bestaat eigenlijk uit twee delen: een groene, vruchtbare strook rondom de hoofdstad Bamako en het enorme noordelijke gebied dat in de Sahara ligt.
Net als in Niger is de veiligheidssituatie er de laatste jaren fors verslechterd. In 2012 barstte een conflict los tussen de Toeareg-rebellen en de overheid in het noorden van het land. Met wisselende facties, waaronder ook Al-Qaida, blijft deze oorlog voortduren. Frankrijk en enkele NAVO-bondgenoten steunen de Malinese regering in hun pogingen om het gebied weer onder controle te brengen.
Djibouti: 28,5 graden Celsius
Met een gemiddelde jaartemperatuur van 28,5 graden Celsius is het piepkleine Djibouti in Oost-Afrika het warmste land op aarde.