Eerlijkheid duurt het langst, ook op de werkvloer. Er zijn alleen grenzen.
Natuurlijk snap jij ook wel dat er zaken zijn die je niet tegen je leidinggevende moet zeggen, maar het is juist ook belangrijk om te letten op de kleine dingen in jullie interacties.
Lynn Taylor, auteur van het boek met de veelzeggende titel Tame Your Terribe Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job stelt: “Er zijn bepaalde opmerkingen en vragen die de relatie met je baas verslechteren. Zeg je deze dingen toch, dan kan dat een mooie carrière in de weg staan.”
“Ben je bang dat je misschien spijt krijgt van een uitspraak, dan krijg je dat waarschijnlijk ook,” zegt de expert. “Wacht liever totdat je rustig kunt nadenken over een meer professionele aanpak.”11
Zeg dit in ieder geval nooit tegen je baas:
1. “Jij zit fout”
“Kijk niet gek op wanneer je niet meer voor meetings wordt uitgenodigd als je je baas openlijk op zijn fouten wijst,” zegt Rosalinda Oropeza Randall, een etiquette-expert en schrijfster van Don’t Burp in the Boardroom. Als je vindt dat je baas een fout heeft gemaakt, dan zijn er betere manieren om dat te zeggen.
Zeg liever: “Misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar ik dacht dat…”. Hierdoor moet iemand anders de zaak verduidelijken, zonder zich te hoeven verdedigen. “Hoe je het ook brengt, zorg voor een neutrale toon,” aldus Randall.
2. “Ik kan niet…”
Je baas zal één van de twee volgende dingen denken. Dat je geen zelfvertrouwen hebt, óf niet een stapje extra wilt doen voor de zaak.
3. “Dat is geen onderdeel van mijn takenpakket!”
Geen enkel takenpakket is in steen gebeiteld. Taylor: “Als je in een team werkt, is het jouw taak om flexibel te zijn en het leven van je baas makkelijker te maken. Daarbij: hoe meer skills jij je eigen maakt, hoe minder vervangbaar je bent. Door niet buiten je rol te willen opereren, laat je zien dat je niet gaat voor het succes van het bedrijf.”
4. “Nee”
“Nee zeggen tegen je baas is een uitdaging - en soms nodig - maar het kan ongepast zijn wanneer je het niet van een goede uitleg voorziet,” zegt Taylor. “Stel dat je baas vraagt of je vandaag tijd hebt om aan een project te werken, dan kun je beter geen ‘nee’ zeggen. Probeer liever iets als: ‘Dat wordt een uitdaging aangezien ik vandaag ook bezig ben met die presentatie. Heb je liever dat ik vandaag met deze nieuwe opdracht aan de slag ga?’”
5. “Ik weet het niet”
Niemand heeft het antwoord op alle vragen, maar met je beste gok en de belofte dat je het gaat uitzoeken kom je een heel eind. Het is in ieder geval beter dan je schouders ophalen. “Bedenk je dat iedere keer dat je baas het voor jou uit moet zoeken, dat eigenlijk niet de bedoeling is.”
6. “Ik zal het proberen”
Sommige mensen denken dat dit een goed antwoord is, aangezien we allemaal proberen om dingen zo goed mogelijk te doen. Je leidinggevende daarentegen krijgt er juist een onzeker gevoel bij. Stel jezelf voor dat je aan je baas vraagt of je deze maand salaris krijgt en hij reageert met “Ik zal het proberen”.
7. “Daar word ik niet genoeg voor betaald”
Misschien wil je grappig zijn of hinten dat je opslag wilt, onprofessioneel is het zeker.
8. “Wat heb ik daar aan?”
Soms moet je even een ander helpen. Leidinggevenden hebben weinig boodschap aan mensen die geen teamplayers zijn.
9. “Dat is niet wat mij verteld is”
Vermijd roddelgedrag. Weet je iets niet zeker, wacht dan even, want je kunt onprofessioneel overkomen.
10. “Het spijt me, maar…”
Taylor: “Heb je het verknald? De reactie die van je verwacht wordt is een eerlijk ‘Sorry, ik zal hier de volgende keer beter op letten’.”
11. “Ik ben helemaal ontdaan door mijn *vul privé-reden in*. Ik ben vandaag niet op mijn best”
Ieder huisje heeft zijn kruisje. Op de momenten dat jij het persoonlijk wat lastiger hebt, wordt jouw professionaliteit juist getest volgens Randall. “Niet om jouw break-up te bagatelliseren, maar waarom zou je baas rekening moeten houden met jouw relatie? Op dit soort dagen kun je beter een vrije dag opnemen of je moeder bellen voor wat liefde.”
12. “Nou, ik heb mijn best gedaan”
Dit is een makkelijke reactie. Als je een fout hebt gemaakt en je zegt dat je je best hebt gedaan, dan straalt dat niet echt positief af op je vaardigheden. Beloof liever beterschap voor de volgende keer.
13. “Ik vertrek”
Dreig nooit met het feit dat je misschien gaat opstappen. Het is onprofessioneel en je baas zal denken dat je geen stabiele factor binnen het bedrijf bent.
14. “Dat heb ik al geprobeerd”
Bazen hebben geen boodschap aan luiheid. “Kijk even of je de optie écht een kans hebt gegeven voordat je hem neersabelt,” zegt Taylor. “Je baas heeft misschien iets anders in gedachten.” Zeg liever dat je blij bent met de suggesties en … al hebt geprobeerd met dit en dit resultaat. En dat je graag iets ander probeert.
15. “Ik nam aan dat…”
Deze opmerking zorgt bij veel leidinggevenden alleen maar voor frustratie. Ze horen liever dat je een fout hebt gemaakt en dat je er van geleerd hebt, dan dat je met excuses komt.
16. “Bij mijn vorige baan deden we het op deze manier”
Niemand houdt van betweters. Stel jouw oplossing liever in een vraag aan de kaak.
17. “Het is niet mijn fout, maar die van Anne”
Ai, dit is een gevaarlijke. Begin niet over anderen als de verantwoordelijkheid bij jou ligt, zegt Taylor. Als je altijd met het vingertje wijst, gaat je baas zich op den duur afvragen wie hier nou eigenlijk de schuldige is.
18. “Als ik niet van je hoor, dan doe ik gewoon…”
Is dit een dreigement? Zo klinkt het wel namelijk. Wacht liever als je geen gedoe wilt.
19. “Je voorganger deed dit beter/anders”
Je leidinggevende vindt zijn methode van werken doorgaans beter dan die van zijn voorganger. En geef hem eens ongelijk, hij zit op zijn positie en niemand anders. Taylor: “Tenzij hij overduidelijk een fout maakt, kun je beter niet beginnen over dat de oude manier beter is alleen maar omdat dat makkelijker is voor jou.”
20. “Ik kan niet met hem/haar werken”
Niet met anderen samen kunnen werken was al een slechte eigenschap in de kleuterklas, laat staan op de werkvloer. Zet je persoonlijke conflicten opzij en ga voor het beste resultaat.
21. “Hij is een eikel”
Spreekt voor zich, toch?
22. “Waarom mag Mark altijd…?”
Zeuren is gewoonweg irritant. Taylor: “Vraag liever hoe jij kans maakt op een bepaald privilege en laat anderen erbuiten.”
23. “Kan ik hier met je leidinggevende over praten?”
Praten over het functioneren van je leidinggevende met zijn baas leidt meestal tot niets. “Doe het dus niet, tenzij je anders je baan opzegt omdat je geen andere uitweg ziet,” zegt Taylor. En als je dat dan doet, zeg het niet tegen je leidinggevende.
24. “Ik heb geen oplossing”
Begin niet over problemen als je geen mogelijke oplossingen hebt. Leiders praten over oplossingen, volgers over problemen.
25. “Ik verveel me”
Taylor: “Misschien heb je een zwak moment en deel je je verveling met de verkeerde persoon: je baas. Je wordt betaald om productief en enthousiast te zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid om een manier te vinden om je baan interessant te houden.”
26. “Zo! Ik moet je echt even vertellen over mijn date van gisteravond”
Soms groeit een werkrelatie uit tot een hechte vriendschap. Maar, intieme verhalen op werk delen is geen goed idee. Randall: “Wat als een collega het gesprek hoort? Voor je het weet wordt er geroddeld over jullie.”
27. “Dat is onmogelijk”
Je leidinggevende heeft echt geen zin in negativiteit. Verplaats je in zijn of haar schoenen. “Hebben jouw vragen en opmerkingen een positieve of oplossingsgerichte ondertoon? Helemaal goed.”
28. “Ik heb niets meer te doen, kan ik eerder weg?”
Prima als je een keer eerder weg moet, maar zeg niet dat je niets meer te doen hebt. Er liggen altijd projecten in het verschiet, acquisitie die je kunt plegen of zaken te organiseren. Laat initiatief zien!
29. “Ik ben er dan en dan niet” of “Morgen moet ik eerder weg”
Doe geen mededelingen, maar vraag je baas of het oké is als je vrij wil zijn. Zeg gewoon: “Ik zit eraan te denken om maandag tot woensdag vrij te nemen, vind jij dat ook goed?”