Bij modeketens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps gaan 28 winkels dicht; ruim 200 banen verdwijnen.
De vier ketens maakten begin september een doorstart in Nederland na het omvallen van moederbedrijf FNG.
Volgens de nieuwe eigenaar Nxt Fashion was bij de overname al duidelijk dat een aantal winkels onvoldoende rendabel was.
Bij Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps sluiten 28 winkels de deuren. Ruim 200 medewerkers verliezen daardoor hun baan, meldt Nxt Fashion, de holdingmaatschappij die sinds kort eigenaar is van de winkelformules.
De voormalige eigenaar van de ketens, fashionbedrijf FNG, ging afgelopen zomer failliet. Nxt Fashion kocht vervolgens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps, in totaal 180 winkels. “De 28 winkels die sluiten, werden tijdens deze koop al als onvoldoende rendabel bestempeld”, licht commercieel directeur Patrick Miami-Van der Borden toe.
Vooral Expresso krijgt een klap: vijftien winkels sluiten. Daarnaast sluiten drie winkels van Steps (Haarlem, Hoofddorp en Zoetermeer), vijf Claudia Sträter-filialen (Amsterdam, Breda, Eindhoven en Enschede) en vijf Miss Etams (Almelo, Almere, Diemen, Groningen en Alkmaar).
“De redenen voor het sluiten van de winkels zijn een te hoge huurprijs of een minder goede locatie waar de omzet te laag is”, zegt Miami-van der Borden. “De winkels gaan volgende week verder als outlets om de voorraden te verkopen en daarna sluiten ze definitief.”
Het UWV stopt maandag met het doorbetalen van de lonen van de medewerkers die vorige maand na het FNG-faillissement werden ontslagen.
Miami-van der Borden: "Door de sluiting van 28 van de 180 winkels kunnen we 20 procent van de medewerkers geen nieuw contract aanbieden. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk medewerkers in dienst te houden, dat is voor 80 procent van het personeel wel gelukt."
Doorstart Miss Etam en Claudia Sträter onder 'bedrijvendokter' Martijn Rozenboom
Begin september werd bekend dat de Nederlandse tak van FNG een doorstart kon maken onder een nieuwe eigenaar. Die valt onder FLV Group van 'bedrijvendokter' Martijn Rozenboom.
Eerder werd de faillissementsaanvraag van veel FNG-onderdelen in België toegewezen. "Toen duidelijk werd dat de Nederlandse FNG-merken meegetrokken werden door het faillissement van de Belgische moeder wist ik direct dat ik dat niet wilde laten gebeuren", zei Rozenboom begin deze maand. "Dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt", schreef hij in een persbericht.