Moet de Europese Centrale Bank de geldpers nog harder aanzetten? Binnen het bestuur is er onenigheid. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank wordt er weer eens gebekvecht over de geldpers. ECB-president Mario Draghi en een aantal van zijn getrouwen hebben beleggers ingeseind dat de centrale bank een uitbreiding van het 1,1 biljoen euro grote obligatieaankoopprogramma overweegt. De inflatie in de eurozone is namelijk nog steeds nul en beleggers verwachten in de rest van het decennium weinig verbetering. Daarnaast betekent dat de zwakkere wereldeconomie dat de eurozone moeite zal ondervinden om zich uit de problemen te exporteren.

De aan de Bundesbank (gelieerde) haviken zien met betrekking tot meer obligatieaankopen de bui al hangen en beginnen zich te verzetten. Maandagochtend zei Sabine Lautenschläger, de voormalige vice-president van de Bundesbank die gepromoveerd is tot ECB-directeur, dat het nog “te vroeg” is om over een uitbreiding van QE te praten. Vorige week begon haar voormalige baas, Bundesbank-president Jens Weidmann, zich al openlijk te verzetten tegen meer obligatieaankopen.

Hoe gaat dit eindigen? De haviken zullen een uitbreiding van het aankoopprogramma zolang mogelijk proberen tegen te houden. Tevergeefs, tenzij de wereldeconomie spontaan opklaart.

2. IMF-directeur Christine Lagarde heeft in een interview met de krant Les Échos gezegd dat de groeivoorspellingen voor de wereldeconomie moeten worden verlaagd. Lagarde zei dat de voorspellingen van het IMF van groei van 3,3 procent dit jaar en 3,8 procent volgend jaar niet langer realistisch zijn vanwege zwakkere groei in opkomende landen. Beleggers hadden die conclusie afgelopen zomer al getrokken, waarop aandelenbeurzen onder leiding van de beurs van Shanghai een duik maakten.

Lagarde was desalniettemin te spreken over Chinese beleidsmakers. De IMF-directeur zei dat Beijing de zwakkere groei van de Chinese economie “goed” aan het managen is en dat het lagere groeitempo überhaupt “goed nieuws” is.

Lagardes uitspraken over China komen nadat Fed-voorzitter Yellen eerder deze maand Chinese beleidsmakers in verhulde termen een veeg uit de pan gaf vanwege de beurscrash van deze zomer. Het is zeer ongebruikelijk voor een voorzitter van de Fed om zo openlijk frustraties te uiten over Chinese centrale bankiers en beleidsmakers in het algemeen.

3. Lagarde gaf in het interview met Les Échos ook links en rechts beleidsadvies. Er moet namelijk meer gedaan worden om de effectieve vraag te stimuleren. Zo moeten landen met genoeg fiscale armslag (lees: Duitsland) fiscale stimuleringsmaatregelen nemen. Daarnaast is geen enkele reden voor de Fed om de rente snel te gaan verhogen. Bijna een dozijn aan centrale banken heeft de afgelopen jaren ook geprobeerd de rente te verhogen en vervolgens een 180 graden draai moeten maken en de rente op een nog lager pitje te zetten dan vóór de renteverhoging.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. De koersval van grondstoffenhuis Glencore geeft aan hoe bezorgt beleggers zijn over de zwakke wereldeconomie en de crash in grondstoffenprijzen in het bijzonder. Op de beurs van In Londen daalde maandagochtend de koers van Glencore, een verticaal geïntegreerde mijnbouwreus en grondstoffenhandelaar, met bijna 20 procent naar een nieuw dieptepunt van 78,62 pond. Dat is het grootste intraday koersverlies sinds het fonds in 2011 een beursnotering kreeg, destijds met een introductieprijs van ruim 500 pond.

Analisten van effectenhuis Investec zeiden maandag in een rapport dat er weinig aandeelhouderswaarde in bedrijven als Glencore is als grondstoffenprijzen niet herstellen. De analisten leken zelfs te waarschuwen dat schuldeisers van Glencore er bij in zullen schieten als de toestand niet verbetert.

5. Beleggers in Shell kunnen opgelucht ademhalen nu de olie- en gasmaatschappij zijn plannen voor olie- en gaswinning in het onherbergzame Arctische gebied nabij de kust van Alaska heeft afgeblazen. Voor Shell wegen de kosten en risico’s van het winnen van olie en gas in het Arctisch gebied bij lange na niet op tegen de baten.

Toen Shell jaren geleden begon met de Arctische campagne stond de olieprijs boven de 100 dollar per vat. Inmiddels is de olieprijs meer dan gehalveerd. Shell heeft daarnaast tal van ongelukken en blunders gehad met boorschepen en ander materieel, waardoor toezichthouders huiverig zijn geworden met het verlenen van vergunningen. Beleggers vreesden vanwege al dat gestuntel voor een BP-achtige ramp.

Shell heeft zo’n 7 miljard dollar geïnvesteerd in het winnen van olie in de wateren nabij Alaska. Naar verluidt moet Shell een afschrijving nemen op het project ter waarde van ongeveer een miljard dollar.

6. Aandeelhouders in SABMiller, ’s werelds op één na grootste brouwer en eigenaar van onder meer Grolsch, kunnen hun geluk juist niet op. Volgens de Sunday Times zou AB InBev, dat is de grootste bierbrouwer ter wereld, binnen een aantal dagen een overnamebod van 70 miljard pond uitbrengen op SABMiller.

De krant vermeldt er bij dat het overleg tussen de twee brouwers “vriendelijk” verloopt. Dat niet-vijandige bod zou 45 pond per aandeel bedragen, wat ruim 20 procent boven de huidige koers ligt. Een combinatie van AB InBev en SABMIiller zou betekenen dat wereldwijd één op drie gebrouwen biertjes afkomstig zou zijn van de combinatie AB InBev/SABMiller.

7. Europese beurzen zagen in de loop van de ochtend de verliezen oplopen tot meer dan anderhalf procent, waardoor de bodemniveaus van augustus weer in zicht komen. Beleggers raakten meer bezorgd over groei van de wereldeconomie nadat uit China weer teleurstellend economisch nieuws kwam. Naast cyclische grondstoffen gerelateerde fondsen zitten ook Duitse automobielaandelen in het verdomhoekje. De koers van Volkswagen kwam weer even onder de 100 euro uit na berichtgeving dat zelfs de ECB het concern begint te mijden. De centrale bank zou niet langer meer Volkswagens in obligaties verpakte autoleningen willen opkopen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl