De eurozone kent al een verloren decennium, als je kijkt naar de ontwikkeling van de economische groei. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Bestuurslid Ewald Nowotny van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft nu echt het hoofd in de schoot geworpen. “Je kan je het beste voorbereiden op een Japan-scenario met langetermijnstagnatie”, zei Nowotny volgens het Oostenrijkse persbureau APA. Nowotny gaf aan dat de ECB zal proberen dit economische scenario voor de eurozone te voorkomen, maar het is duidelijk dat de fatalistische centrale bankier er weinig vertrouwen in heeft dat de centrale bank zal slagen.
2. Nieuwsbericht voor iedereen die nog aan komt zetten met “we moeten niet Japan worden”: de eurozone zit al in een ‘lost decade’ en we doen het gemeten naar haast elke macro-economische maatstaf vele malen slechter dan Japan na het uiteenspatten van zijn zeepbel in 1989.
In de onderstaande drie grafieken ziet u de ontwikkeling over een periode van zeven jaar van het nationaal inkomen, het inkomen per hoofd van de bevolking en de werkloosheid sinds het uitbreken van de crisis. In de eurozone begon de ellende in 2008 en in Japan in 1989.
(klik op uitvergroting: nationaal inkomen)
(klik op uitvergroting: nationaal inkomen per hoofd)
(klik op uitvergroting: werkloosheid)
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
3. Persbureau Reuters had maandag weer een insider-artikel over de stand van zaken bij de ECB. Ingewijden verklapten aan Reuters dat inmiddels een meerderheid van de raad van bestuur een grootschalig aankoopprogramma van staatsleningen zou steunen. De ECB zou de ECB natuurlijk niet zijn als de centrale bank niet eerst gaat dralen, twijfelen en wachten. De centrale bank zou eerst het effect van de dit jaar afgekondigde stimuleringsmaatregelen willen afwachten en pas dan te kijken of 'kwantitiatieve verruiming' nodig is.
4. De koers van het aandeel Twitter is maandag in de handel nabeurs afgedroogd, nadat het socialemediabedrijf wederom tegenvallende groeicijfers bekendmaakte. Het aantal actieve gebruikers steeg afgelopen kwartaal met 22 procent, na een toename van 24 procent in het voorafgaande kwartaal. Twitter kampt al meer dan een dozijn kwartalen op rij met afkalvende groei. Topman Dick Costolo beloofde beterschap en zei dat meer gebruikers “prioriteit nummer 1” is.
5. KLM, de Nederlandse tak van fusiemaatschappij Air France-KLM, zou van plan zijn 7.500 banen te schrappen, wat overeenkomst met bijna een kwart van alle arbeidsplaatsen. Dit heeft vakbondsvoorzitter Reiner Castelein van de Unie tegen het AD gezegd. Volgens Castelein verdwijnt het werk niet, maar is KLM van plan de werkzaamheden uit te besteden aan goedkopere arbeidskrachten.
Maandag bleek uit een alarmerend artikel in De Telegraaf dat de luchtvaartmaatschappij met drastische maatregelen gaat komen. De krant schreef dat Air France-KLM op de rand van de afgrond balanceert en dat er “keihard” moet worden ingegrepen om een technisch faillissement te voorkomen. KLM zelf ontkende dit overigens. Air France-KLM zal dit jaar naar verwachting voor het vierde jaar op rij verlies lijden, ondanks de tal van reorganisaties en kostenbesparingen die vanaf 2012 zijn gelanceerd.
6. KPN heeft in het derde kwartaal de omzet en het bedrijfsresultaat zien dalen. Felle concurrentie en prijsdalingen deden een toename van het aantal klanten meer dan te niet. De onderliggende omzet van het telecombedrijf daalde met 5 procent naar 1,98 miljard euro. Het bedrijfsresultaat geschoond van bijzondere posten kwam 15 procent lager uit op 650 milljoen euro. Vanwege de afschrijving van de optie in glasvezelbedrijf Reggefiber ter waarde van 114 miljoen euro leed KPN een nettoverlies van 76 miljoen euro. KPN's financiële positie verbeterde aanzienlijk en het telecombedrijf bevestigde de financiële prognose en het dividend.
7. Nederlands economisch nieuws blijft overwegend positief, ondanks de verzwakking van de economie in de rest van de eurozone. Volgens de ABU, de brancheorganisatie van uitzenders, stegen uitzenduren in de periode van week 37 tot en met 40 met 10 procent, de sterkste groei sinds de sector later in 2013 begon te herstellen. Uitzenduren zijn dit jaar onafgebroken gegroeid.
8. De Riksbank geeft banken er nog net geen geld op toe als zij willen lenen van de Zweedse centrale bank. Vanochtend heeft de Riksbank de rente verlaagd van 0,25 naar 0,00 procent. De Riksbank verlaagde daarnaast de inflatievoorspellingen fors en verwacht dit jaar deflatie, volgend jaar inflatie van 0,4 procent en een weinig geloofwaardige sprong naar 2,1 procent in 2016. Belangrijker is dat de centrale bank laat doorschemeren dat het de rente op nul moet blijven totdat de inflatie daadwerkelijk de 2 procent kan halen.
9. Frankrijk en Italië zijn de Europese Commissie een beetje tegemoet gekomen en gaan toch extra maatregelen nemen om het begrotingstekort te verlagen. Heel overtuigend zijn de toegiften van Parijs en Rome aan Brussel overigens niet. Italië neemt extra tekortreducerende maatregelen van enkele miljarden euro's, waardoor het structurele begrotingstekort volgend jaar met 0,3 procent in plaats van 0,1 procent wordt verlaagd. Dat is overigens minder dan de minimale verlaging met een half procent die de Europese begrotingsregels voorschrijven.
Frankrijk schraapt 3,6 miljard euro aan tekortreducerende maatregelen bijeen, waaronder lagere rente op de staatsschuld en het aanpakken van belastingontduikers. En daardoor moet het begrotingstekort volgend jaar geen 4,3 maar 4,1 procent zijn. Frankrijk komt er mee weg om pas in 2017 het begrotingstekort te verlagen naar 3 procent, de tweede keer op rij dat Parijs twee jaar uitstel hiervoor krijgt.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen na twee dagen van verliezen. Er wordt positief gereageerd op de kwartaalcijfers van onder meer KPN, grootbank UBS en farmaceut Novartis. Een aantal Europese aandelenindices, waaronder de Spaanse IBEX 35 en de Italiaanse FTSE MIB, staan inmiddels weer in het groen voor het jaar. De AEX heeft een jaarverlies van slechts een half procent.
Arne Petimezas is analist bij de financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Lees ook
Han de Jong: waarom angst voor deflatie wordt overdreven
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl