De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil Jean-Claude Juncker niet als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. De koers van Philips staat vanochtend onder druk nadat concurrent Osram Licht de outlook verlaagde. De voormalige verlichtingsdivisie van Siemens was somberder over de omzetvooruitzichten en zei te rekenen op nog slechts beperkte groei dit jaar ten opzichte van 2013.
2. Het aandeel Ahold gaat vanochtend door het putje nadat de grootgrutter teleurstelde met de kwartaalcijfers. Aholds onderliggende operationele winst daalde met 4 procent naar 392 miljoen euro vanwege volume-, prijs- en margedruk in beide thuismarkten: de VS en Nederland. En de komende kwartalen ziet Ahold geen verbetering in de trend van terughoudendheid bij consumenten. Ons ben zûnig dus.
3. En ook met de koers van SBM Offshore gaat het vanochtend niet al te best, to say the least, want de ellende bij de Nederlandse oliedienstverlener lijkt maar niet op te houden. Petrobras, de grootste klant van de oliedienstverlener heeft aangegeven dat het SBM Offshore mogelijk uitsluit van het meedingen voor een aantal nieuwe opdrachten zolang het Nederlandse bedrijf onderzocht wordt door autoriteiten. SBM heeft daarom vanochtend een persbericht uitgestuurd waarin het aangeeft dat het Petrobras om opheldering heeft gevraagd.
4. Jammer dan Jean-Claude Juncker, maar Bonskanselier van Duitsland en keizerin van Europa Angela Merkel wil je niet als voorzitter van de Europese Commissie. Merkel zei gisteravond tijdens het overleg van Europese leiders over het verdelen van de baantjes in Brussel dat voor het voorzitterschap een “breed scala” aan kandidaten overwogen moet worden. En dat was een klap in het gezicht van de opdringerige Juncker, de voormalige eurogroep-voorzitter. Juncker, die wel heel erg eerlijk is voor een politcus en tijdens de bange dagen van de eurocrisis zei dat “when it becomes serious, you have to lie,” dacht dat het voorzitterschap voor het oprapen lag. Juncker presenteerde zich namelijk bij de Europese verkiezingen als de conservatieve kandidaat voor het Commissie-voorzitterschap. En parlementsvoorzitter Martin Schulz deed mee aan dit toneelspel door zich kandidaat te stellen voor de sociaal-democraten. De opzet hiervan was dat de Europese kiezer de Commissievoorzitter zou kiezen en niet langer de regeringsleiders van de lidstaten, die in 2009 de zwakke broeders Barroso en Van Rompuy op het pluche hielpen.
5. Het 'bezuinigingsritme' gaat toch niet een tandje lager in Frankrijk. President Hollande wees dinsdag suggesties dat de deadline voor het verlagen van het begrotingstekort weer wordt versoepeld van de hand. “Uitstel – dat hebben we al wel gehad”, zei Hollande gisteren in Brussel. “We kunnen niet doorgaan met zulke zware schuldenlasten, tekorten”, vulde Hollande aan.
6. Voor positief nieuws over de Franse economie moet je heel goed zoeken (hint: het is er momenteel niet). Vanochtend bleek dat consumentenbestedingen in april met 0,5 procent daalden, terwijl gerekend was op een beetje groei. Het lijkt er op dat de Franse economie in het tweede kwartaal voor de tweede keer op rij zal gaan stagneren.
7. En Hollande is als een kat in het nauw met een economie die niet vooruit komt en de werkloosheid die torenhoog tegen de 10 procent aan ligt. En nu Hollande met begrotingsbeleid de economie geen prikkel wil geven, betekent dat de druk van Frankrijk op de ECB om volgende week het monetaire beleid te verruimen alleen maar groter wordt. De Spaanse minister van Economie De Guindos heeft dit ook door, en zei vanochtend er van overtuigd dat te zijn dat volgende week de ECB zal doen wat het moet doen.
8. En Draghi zal met afgrijzen kijken naar het andere economische nieuws uit de eurozone vanochtend. De geldgroei is in april verder afgezwakt tot het laagste niveau sinds 2010 omdat de kredietverlening aan bedrijven blijft krimpen en de kredietverlening aan huishoudens nulgroei blijft laten zien. En het aantal werklozen in Duitsland steeg in mei voor het eerst sinds september 2013. En de toename was bovendien het sterkst sinds 2009.
9. Wilt u nog investeren in Chinees vastgoed? Niet doen volgens China Vanke, de grootste vastgoedontwikkelaar in China. Volgens persbureau Bloomberg News zou de topman van Vanke eerder deze week hebben gezegd “dat de periode waarin iedereen geld verdient aan vastgoed voorbij is.” En Vanke wil daarom zich voortaan richten op klanten die de woning echt willen gaan bewonen en niet kopen als speculatieobject.
10. Europese aandelenbeurzen maken vanochtend een pas op de plaats nadat de breed samengestelde Stoxx 600 gisteren het hoogste niveau sinds 2008 bereikte. Handelaren zijn terughoudend na het tegenvallende economische nieuws, wat veilige staatsleningen in de eurozone juist aan winsten helpt. En vanwege de lege beursagenda kan het vandaag wel eens rustig blijven.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl