Beleggers kijken met argusogen naar ECB-president Mario Draghi, maar huiseigenaren zouden dat ook moeten doen.
De Europese Centrale Bank heeft rentes op kapitaalmarkten de afgelopen jaren kunstmatig laag gehouden door met goedkoop geld te strooien in de eurozone. Maar er komt een moment dat het roer om moet, als het economische herstel in de eurozone sterk genoeg is en de inflatie oploopt.
Als de ECB minder scheutig geld beschikbaar stelt voor banken, komt er waarschijnlijk ook een eind aan de extreem lage rentes – en dat zal zowel op de spaar- als de hypotheekmarkt merkbaar zijn.
Hoe gevoelig dit ligt, bleek deze maand. Op kapitaalmarkten liepen de leenrentes op, doordat handelaren speculeerden dat de ECB overweegt het goedkoop-geldbeleid versneld af te bouwen. In Nederland verhoogden veel geldverstrekkers meteen al de hypotheekrentes.
Uit onderstaand overzicht van actuelerentestanden.nl blijkt dat tussen 1 en 11 juli voor liefst 28 hypotheken de rente is verhoogd.
(klik voor uitvergroting)
Aan de ene kant is trendmatige stijging van de hypotheekrente sinds eind vorig jaar steeds uitgebleven, omdat alarm over een structurele wijziging van het ECB-beleid steeds loos bleek.
Volgens intermediair De Hypotheekshop hebben banken en andere kredietverstrekkers de afgelopen weken vooral hypotheekrentes voor 10 en 20 jaar vast verhoogd. Die zijn zeer populair en de renteverhogingen zorgden ook meteen voor een hogere instroom van het aantal hypotheekaanvragen.
De grafiek hieronder laat zien dat er met de gemiddelde hypotheekrente nog niet heel veel aan de hand is.
(klik voor uitvergroting)
De Hypotheekshop stelt dat het nog onduidelijk is of de recente renteverhogingen een nieuwe trend markeren. Maar de financiële intermediair waarschuwt in de nieuwsbrief van deze week wel. "Naar verwachting zullen de verhogingen de komende weken aanhouden."