Banken zouden  niet alleen de rente, maar ook de goudprijzen hebben gemanipuleerd. Maar niet alleen de banken, ook de toezichthouders lijken niet vrij van smetten. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Verboden voor hedgefondsen: een belang in de beruchte Spaanse bank Bankia. Spanje is begonnen met de privatisering van de bank die voor 68 procent in staatshanden is en een waarde heeft van zo’n 18 miljard euro. Bankia onstond in 2010 als samenraapsel van zwalkende lokale spaarbanken. Twee jaar later werd de bank al genationaliseerd en kreeg het een kapitaalinjectie van 22 miljard euro. Spanje gaat in eerste instantie een belang verkopen van 7,5 procent.

Volgens de krant El Confidencial is de banken die de verkoop begeleiden op het hart gedrukt niet de aandelen aan hedgedfondsen te verkopen. Dat lijkt een vergeldingsactie te zijn voor hedgefondsen die tegen Spanje speculeerden, waardoor het land in 2012 de handdoek in de ring moest gooien en Europa om een pakket noodleningen vroeg.

2. Liborfraude, valutafraude en nu ook goudfraude. De beroemde London Gold fix, de benchmark die wereldwijd gebruikt wordt om het edelmetaal te waarderen, wordt mogelijk al decennia lang gemanipuleerd door de vijf banken die de fixing tot stand brengen. Bloomberg News maakt melding van een studie van de Stern Business School waaruit blijkt dat rond het tijdstip van de fixing er stelselmatig sprake is van verdachte koerspatronen. Volgens het onderzoek wijst dat op een samenzwering tussen de betrokken banken om de fixing voor eigen gewin te manipuleren.

3. Banken krijgen de wind van voren, maar onderschat ook de toezichthouders niet. Volgens een studie van de Amerikaanse Emory University waar de Washington Post melding van maakt zijn medewerkers van de Amerikaans beurswaakhond SEC verdacht goede stockpickers. De onderzoekers stelden vast dat SEC-medewerkers `toevallig` het goede moment weten te kiezen om een aandeel te verkopen, waardoor de toezichthouders abnormale rendementen boeken. Dat betekent volgens de onderzoekers dat zij naar alle waarschijnlijkheid op basis van inside informatie handelen die zij bij hun werkzaamheden onder ogen kregen. Uit het onderzoek blijkt daarentegen ook dat SEC-medewerkers even kansloos/kansrijk als u en ik zijn bij het kopen van aandelen. De SEC liet de Washington Post weten dat alle door de onderzoekers bekeken transacties zijn goedgekeurd door compliance en dat de meeste verkopen door de SEC verplichte verkopen waren.

4. De prominente Duitse econoom Hans-Werner Sinn heeft weinig vertrouwen in het boekenonderzoek door de ECB juist omdat het de ECB is die de boeken tegen het licht houdt. Sinn zei volgens persbureau Bloomberg News dat het niet in het belang van de ECB is om de onderste steen boven te krijgen en alle giftige activa bloot te leggen.
De ECB is namelijk de grootste schuldeiser van zwakke banken en zou daarom de laatste mogen zijn om het boekenonderzoek uit te voeren, aldus Sinn. Europa ziet het boekenonderzoek van de ECB als hét middel om schoon schip te maken in het bankwezen en te zorgen dat de nog steeds krimpende kredietverlening weer begint te groeien.

5. De Fed blijft de obligatieaankopen afbouwen en weet nog steeds niet hoe het de markten het best kan overtuigen dat de rente de komende tijd laag blijft. Dat blijkt uit de getuigenis die Fed voorzitter Janet Yellen gisteren in de Senaat gaf.
Yellen liet weten dat de Fed blijft 'taperen' tenzij de Amerikaanse economie niet uit zijn winterdip komt. Yellen gaf daarnaast toe dat het werkloosheidspercentage op dit moment niet de beste barometer is voor de toestand van de arbeidsmarkt. De Fed heeft beloofd de rente laag te houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat. De werkloosheid staat inmiddels op 6,6 procent, maar de Fed en de meeste economen zijn het er over eens dat de arbeidsmarkt ruimer is dan de het werkloosheidspercentage doet vermoeden. De Fed kijkt daarom naar een breed scala aan arbeidsmarktindicatoren om de toestand van de arbeidsmarkt te bepalen en beter een uitspraak te kunnen doen wat er met de rente gaat gebeuren.

6. Grecovery. De Griekse 10-jaars rente is vanochtend voor het eerst sinds mei 2010 onder het kritieke niveau van 7 procent gezakt. De Griekse 10-jaars rente is sinds de zomer van 2012 gestaag gedaald van een recordniveau van meer dan 30 procent. De Griekse economie, die sinds 2008 onafgebroken is gekrompen en meer dan een kwart kleiner is geworden, moet dit jaar voor het eerst sinds 2007 groei laten zien. Beleggers rekenen er daarnaast op dat Griekenland later dit jaar weer een schuldsanering krijgt waarbij private schuldeisers ditmaal buiten schot zullen blijven omdat zij in 2011 al de helft van hun Griekse schulden afstempelden.

7. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de duimen omhoog gedaan voor België en de outlook voor de AA-rating van het land verhoogd van Negatief naar Stabiel. Volgens Standard & Poor’s piekte Belgiës staatsschuld vorig jaar rond de 100 procent van het BBP en zal de staatsschuld geleidelijk dalen naar 90 procent van het BBP.

De Belgische economie heeft het de afgelopen jaren veel beter gedaan dan de Nederlandse economie en heeft wel zijn piekomvang van voor de crisis overtroffen, in tegenstelling tot Nederland. Een van de oorzaken van de sterkere groei van België is dat onze zuiderburen zich sinds 2008 nog dieper in de schulden hebben gestoken dan wij. Private sector schulden bedroegen vorig jaar 250 procent van het BBP in België tegen 220 procent van het BBP in Nederland.

8. Europese beurzen zijn vanochtend met lichte winsten gestart in het kielzog van herstel gisteren op Wall Street en licht hogere beurzen in Azië. Amerikaans economisch nieuws was gisteren meevallend en beleggers laten zich niet uit het lood slaan door de onzekerheid in de Oekraïne.

9. Alle aandacht gaat vanochtend uit naar de inflatiecijfers voor de eurozone voor februari, die Eurostat om 11:00 bekendmaakt. Economen verwachten dat de inflatie in februari daalde naar 0,7 procent van 0,8 procent in januari.

Komt de inflatie veel lager dan verwacht uit, dan zal dat waarschijnlijk de ECB er toe bewegen volgende week het monetaire beleid opnieuw te verruimen.
infaltie 28 feb 10

10. Eurostat maakt ook nog de werkloosheidscijfers voor januari bekend. Waarschijnlijk was de werkloosheid in de eurozone vorige maand onveranderd op het torenhoge niveau van 12,0 procent. Het aantal werklozen is sinds het najaar van 2013 beginnen te dalen. In december bedroeg waren er 19,01 miljoen werklozen van een record van 19,25 miljoen in september.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl