Duitsland heeft een regeringsakkoord. Maar zullen de SPD-leden dat goedkeuren na de bittere nasmaak van de vorige coalitie met Merkel? Verder: de weg naar het schavot voor oud-premier Silvio Berlusconi. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. Duitsland heeft eindelijk een regeringsakkoord. CDU/CSU en de SPD werden het na lang vergaderen eens geworden over onder meer de invoering van een nationaal minimumloon van 8,50 euro, een tol voor buitenlanders om over de autobahn te mogen en een pensioenakkoord. De kans dat er in het crisisbeleid revolutionaire stappen zitten, zoals een schuldenopkoopfonds of eurobonds, is miniem.
De volgende stap is dat de SPD zijn sceptische achterban moet overhalen voor het akkoord te stemmen. De SPD heeft trauma’s overgehouden aan de vorige coalitie met Merkel, waarbij beleggers haast alle impopulaire maatregelen toeschreven aan de sociaal-democraten, en Merkel met de eer kon strijken.
2. De Duitse arbeidsmarkt blijft het goed doen. Volgens Handelsblatt zijn meer Duitse bedrijven van plan meer arbeidsplaatsen te creeren, met name dienstverleners. Vermeldenswaardig is dat de Duitse werkloosheid op het laagste niveau sinds de Duitse hereniging staat.
3. De weg naar het schavot voor oud-premier Silvio Berlusconi. De Italiaanse Senaat stemt vandaag over de verwijdering van de 77 jaar oude mediamagnaat uit de Senaat vanwege zijn veroordeling voor belastingfraude. Berlusconi’s afgang is zo goed als zeker, want de stemming zal open en niet geheim zijn (wat omkoping onmogelijk maakt) en een meerderheid, waaronder zijn voormalige coalitiepartners, hebben aangegeven voor de verwijdering te stemmen. Voor Berlusconi, die al twee decennia lang de Italiaanse poltitiek domineert, zal het een grote vernedering zijn. Berlusconi probeert daarom nog tot het laatste moment onder zijn lot uit te komen.
4. De Italiaanse premier Enrico Letta is juist steviger in het zadel komen te zitten nadat hij op dinsdagavond een stemming voor een motie van vertrouwen won. Letta liet het op de stemming aankomen om de goedkeuring van de begroting voor 2014 te versnellen. Letta heeft de afgelopen tijd zijn positie versterkt, wat Italiaanse staatsleningen goed heeft gedaan. De extra rente die geldt voor 10-jaars Italiaanse staatsleningen vergeleken met Duitse 10-jaars staatsleningen, die obsessief wordt gevolgd door Italianen, is deze maand gedaald.
5. Volgens de Süddeutsche Zeitung overweegt de ECB een revolutionair programma om de economie een oppepper te geven. Om de kredietverlening aan de reële economie te stimuleren wil de ECB opnieuw goedkope langlopende leningen aan banken verstrekken. Voorwaarde is ditmaal dat de banken het van de ECB geleende geld uitlenen aan bedrijven. De ECB heeft in 2011 en 2012 zo’n 1 biljoen euro aan goedkope 3-jaars leningen aan banken verstrekt om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Dat geld is echter maar mondjesmaat in de reële economie terecht gekomen, en dikwijls kochten banken de staatsleningen van hun thuislanden om zo veel mogelijk rentemarge te pakken.
6. Volgens de econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom, zal de ECB kwantitatieve verruiming (het met elektronisch gecreerd geld opkopen van obligaties in de markt) gaan doen. Roubini zei tegen Finanz und Wirtschaft dat de ECB hiervoor de goedkeuring krijgt van de Duitse regering, over de hoofden heen van de twee Duitse topmannen in de raad van bestuur van de ECB. ECB-president Mario Draghi kreeg in de zomer van 2012 de steun van Berlijn voor het nog nooit ingezette obligatieaankoopprogramma OMT, ondanks de weerstand van de Deutsche Bundesbank.
7. Mogelijk weer manipulatie van financiële markten. Europese toezichthouders zijn aan het onderzoeken of er gesjoemeld wordt met de prijzen van goud en zilver.
8. Europese aandelenmarkten zijn vanochtend met lichte winsten geopend na het lagere slot van dinsdag. Echt richtinggevend nieuws is er niet, en handelaren zijn gericht op een rits macrocijfers die vanmiddag uit de VS komen.
9. Vakbonden van het verlieslijdende Air France, de Franse tak van fusiemaatschappij Air France-KLM, zijn akkoord met het vrijwillig ontslag van tegen de 2.000 werknemers.
10. De koers van het Franse Accor, de uitbater van luxe hotels als Sofitel en Pullman, maakt vanochtend een flinke smak. Accor wil zichzelf opslitsen in een tak dat de hotels exploiteert, en een ander gedeeldte dat de eigenaar/investeerder is. In de tweede fase van de reorganisatie wil Air France 2.800 banen schrappen nadat in de vorige ronde al 5.000 banen verdwenen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl