Het rommelt in telecomland. Allereerst was daar het voor beleggers tegenvallende bod op Ziggo. KPN gaat mogelijk voorlopig nog geen dividend uitkeren en A&T zou echt niet geïnteresseerd zijn in Vodafone ondanksgeruchten over het tegendeel. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Een hervatting van het dividend door KPN is in het geding gekomen vanwege mogelijke problemen bij het samengaan van KPN’s Duitse divisie E-Plus en Telefonica Deutschland. KPN heeft namelijk aangegeven alleen het dividend te hervatten als het E-Plus van de hand heeft gedaan. Afgelopen weekend meldde het Duitse tijdschrift Focus dat Vodafone en Deutsche Telekom bij toezichthouders zijn gaan klagen over de fusie tussen E-Plus en Telefonica Deutschland. Vodafone en Deutsche Telekom willen dat E-Plus en Telefonica Deutschland concessies gaan doen omdat een combinatie van de twee bedrijven anders een te machtige marktpositie op de Duitse mobiele markt zouden krijgen.

2. De Europese telecomsector blijft sterk in beweging. Sky News heeft gemeld dat de top van de Amerikaanse telecomreus AT&T met eurocommissaris Kroes heeft overlegd met het oog op een mogelijk overnamebod van 60 miljard pond op Vodafone. AT&T heeft bekendgemaakt niet van plan te zijn een bod uit te gaan brengen op Vodafone.

3. Beleggers reageren teleurgesteld op het overnamebod van Liberty Global op kabelaar Ziggo, dat zo’n 3,5 procent daalt naar 32,16 euro. Liberty Global biedt 34,53 euro voor elk aandeel Ziggo dat het mediabedrijf van miljardair John Mallone nog niet in bezit heeft. Het bod ligt 3,8 procent boven de slotkoers van vrijdag en waardeert Ziggo op 6,9 miljard euro. De koers van Ziggo was overigens al wel fors opgelopen op speculatie dat Liberty het bedrijf zou gaan samenvoegen met zijn andere kabelaar UPC.

4. Rabobank schrapt nog een tot 2.000 banen bij de Nederlandse tak, waarmee de bank de kosten met 220 miljoen euro wil hebben verlaagd in 2016.
Rabobank Nederland telt 11.500 werknemers. De bank kondigde eerder al het schrappen van 8.000 arbeidsplaatsen aan. Evenals veel andere banken kampt Rabobank met lagere winstgevendheid als gevolg van strengere (kapitaal)eisen van toezichthouders. Rabobank, dat wereldwijd 60.000 werknemers telt, probeert dat op te vangen door in de kosten te snijden.

5. Het Duitse constitutionele hof zal volgen de krant Frankfurter Rundschau in april een uitspraak doen of het nog nooit ingezette obligatieaankoopprogramma OMT van de ECB in strijd is met de Duitse grondwet. Dat is meer dan een half jaar later dan gepland.

Mogelijk kan het Duitse hof aangegeven dat het geen bevoegdheid heeft over het OMT, en de zaak doorverwijzen naar het Europese Hof van Justitie. Er bestaat echter een kans dat het Duitse hof het OMT in strijd acht met het begrotingsrecht van de Bondsdag. Duitse eurosceptici hebben een aanklacht ingediend tegen de ECB omdat het OMT verhulde monetaire financiering van overheden zou zijn. Met name de belofte van de ECB om zo nodig onbeperkt staatsleningen te kopen stuit de eurosceptici tegen de borst.

6. Afgelopen weekend waren er nogal wat ECB-topmannen aan het woord tijdens het World Economic Forum in Davos. Uit uitspraken van DNB-president Klaas Knot en ECB-president Mario Draghi blijkt dat de ECB niet bezorgd is over te lage inflatie of deflatie en de ECB tot aan juni inflatiecijfers van minder dan 1 procent verwacht.
De ECB zal de komende tijd de kat uit de boom kijken, en volgens Knot pas in actie komen als er een “grote negatieve schok is.” Tussen de regels door valt te lezen dat als de ECB toch in beweging komt, de voorkeur lijkt te liggen bij een renteverlaging waarbij zowel de reguliere MRO-rente als de depositorente gelijktijdig worden verlaagd.

Dat zou betekenen dat banken voortaan rente aan de ECB zouden moeten betalen als zij geld bij de centrale bank parkeren. Draghi was wat positiever over de economie, maar benadrukte tegelijkertijd dat het herstel pril en zwak is. Knot herhaalde nog eens de belofte van de ECB de rente laag te zullen houden en gaf aan dat verkrapping van het monetaire beleid “erg ver weg is.”

7. DNB-president Knot heeft zich voorzichtig optimistisch uitgelaten over de Nederlandse economie. Knot zei in Davos afgelopen weekend dat de groei van de Nederlandse economie niet langer achter zal achterblijven vergeleken met de rest van de eurozone. Knot wees er op dat het consumentenvertrouwen verbetert en de Nederlandse inkoopmanagersindex voor de industrie op een recordhoogte staat. Knot schreef de slechte prestaties van de economie in de afgelopen jaren toe aan de inzinking van de huizenmarkt. Knot gaf aan dat er tot 2008 de huizenmarkt een soort van “zeepbel” was die ten dele het gevolg was van de hypotheekrenteaftrek.

8. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft afgelopen weekend in Davos gezegd dat het crisisfonds ESM na het boekenonderzoek en stresstest van de ECB tot 60 miljard euro kan gaan gebruiken om direct banken te herkapitaliseren. Voorwaarde is wel dat ook seniore obligatiehouders en depositohouders boven de limiet van 100.000 euro van de bank in kwestie verliezen krijgen opgelegd.
Bij banken waar het ESM niet direct wordt ingezet, hoeven seniore obligatiehouders en grote depositohouders niet te vrezen voor hun inleg. De extra zware haircuts zijn nodig om Duitse weerstand tegen direct inzetten van het ESM bij danken te overwinnen.

9. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend in het rood geopend nadat Azië de handelsweek aftrapte met verliezen. Aandelenbeurzen zijn vorige week onderuit gegaan nadat tegenvallend economisch nieuws uit China een sell-off in de valuta van opkomende landen aanwakkerde. Europese aandelenbeurzen lijken het vanochtend echter wat minder zwaar te hebben, want de Amerikaanse en Duitse rente stijgt licht, wat betekent dat beleggers niet langer hun toevlucht zoeken in Duitse en Amerikaanse staatsleningen.

10. Handelaren kijken vandaag nog uit naar Amerikaanse huizenmarktcijfers. Daarnaast staan nog toespraken van ECB-topmannen Vitor Constancio en Jens Weidmann op de agenda.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl