Bij autoconcern Volkswagen worden de ene na de andere werknemer geschorst die betrokken zou kunnen zijn bij het dieselschandaal. Schuldig totdat het tegendeel wordt bewezen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Volkswagen is vanwege het emissieschandaal wild om zich heen aan het slaan. Onder het motto van ‘guilty until proven innocent’ schorst de autofabrikant de ene na de andere werknemer. Volgens persbureau Bloomberg zet VW op advies van het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day elke werknemer die in theorie betrokken kan zijn bij het sjoemelen van de motormanagement software op non-actief, zelfs al is er geen enkel bewijs dat de persoon in kwestie daadwerkelijk betrokken was bij de manipulatie.

Een ingewijde zei hierover tegen Bloomberg dat de drastische ingreep “noodzakelijk is voor het onderzoek.” Volgens de bron zullen veel van de geschorste werknemers onschuldig worden bevonden en te zijner tijd weer hun werk bij VW hervatten. Met het rigoureus ingrijpen snijdt VW zich in de vingers omdat tal van managers, ingenieurs en ander cruciale werknemers nu thuis zitten duimen te draaien.

2.In ander VW nieuws meldde het Duitse Manager Magazin dat het schandaal het concern uit Wolfsburg 30 miljard euro zal kosten. Daarnaast heeft Toyota het geplaagde VW van zijn troon gestoten als grootste autoproducent ter wereld. Over de eerste negen maanden van 2015 verkocht Toyota 7,49 miljoen auto’s. VW was de nummer 2 met 7,43 miljoen stuks.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Volgens golfstaat Abu Dhabi is olie van 50 dollar per vat een “cadeau” voor de wereld en moeten prijzen laag genoeg blijven om de groei van de wereldeconomie aan te jagen. Ali Majed Al Mansouri, het hoofd van economisch zaken in Abu Dhabi, voegde er aan toe niet te hopen dat de prijs van een vat Brent olie onder de 50 dollar per vat blijft. “Wij willen dat olie naar 70 of 80 dollar per vat gaat, maar hoger dan dat zal denk de economische groei schaden”, zei Al Mansouri tegen persbureau Bloomberg News.

Volgens Al Mansouri zorgt een prijs van tussen de 50 en 60 dollar per vat voor een “win-win situatie” voor zowel producenten als consumenten. Eerder deze maand voorspelde het Internationaal Energie Agentschap dat de wereld ook volgend jaar blijft zwemmen in de olie en dat er sprake blijft van overaanbod. Vanwege de kwakkelede wereldeconomie zal de groei van de vraag naar olie afzwakken. Daarnaast zal het aanbod verder toenemen omdat Iran de productie zal opschroeven zodra de sancties tegen de Islamitische Republiek worden opgeheven.

4.Philips meevallende kwartaalcijfers raken ondergesneeuwd door problemen met de verkoop van verlichtingsonderdeel Lumileds. Volgens Philips kan de verkoop van Lumids aan het Chinese Go Scale Capital voor 2,8 miljard dollar wel eens op niets uitlopen vanwege weerstand bij een Amerikaanse toezichthouder, het zogenoemde Committee on Foreign Investments in the United States.

Helaas liet Philips verder niets los behalve de naam van de toezichthouder. Uit de naam van dat overheidsorgaan wordt echter direct duidelijk dat Philips op de verkeerde tenen is gaan staan. Die commissie bepaalt namelijk of een zakelijke transactie de staatsveiligheid in het geding brengt. Philips is bezig zich te ontdoen van de verlichtingsactiviteiten om zich volledig te kunnen richten op de gezondheidszorg en hoogwaardige consumentenelektronica producten.

5.Philips wist in het derde kwartaal op een hogere omzet de marges op te krikken, ondanks verslechtering van de economie in met name China. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten steeg met een vijfde naar 570 miljoen euro, oftewel 9,8 procent van de omzet. Een jaar geleden bedroeg de marge nog 9,1 procent. Analisten hadden gerekend op een bedrijfsresultaat van 535 miljoen euro. De sterkste groei van de omzet en marge vond plaats bij divisie Consumer Lifestyle, dat de verkopen van scheerapparaten en elektrische tandenborstels stevig zag groeien.

6. Het Duitse bedrijfsleven is in oktober wat positiever geworden over de economie, ondanks de escalatie van het Volkswagen-schandaal en de zwakke wereldeconomie. De Ifo index voor de verwachtingen van Duitse ondernemers steeg deze maand marginaal naar 103,8 van 103,3 in september. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een indexstand van 102,4. Maandelijkse conjunctuuronderzoeken zoals de Ifo Index wijzen er nog steeds op dat de van de export afhankelijke Duitse economie groeit met een tempo van 1,5 tot 2 procent, ondanks dat de wereldeconomie sinds de zomer in rap tempo is achteruit gehold.

7.Europese beurzen hebben vanochtend last van een hangover van de door ECB-president Draghi ontketende rally. Aan het einde van de ochtendhandel kleurden de meeste Europese beurzen licht rood. De AEX boekte vrijdag de derde weekwinst op rij en heeft daarmee ruim de helft van de verliezen van de zomercrash goed gemaakt.

In de afgelopen drie weken won de index ruim 6 procent dankzij de zalvende woorden van Draghi. Draghi liet vorige week tijdens de ECB-persconferentie doorschemeren dat het zo goed als zeker is dat het monetaire beleid verder wordt verruimd in december, waarbij alle opties op tafel liggen. Nu Draghi weer gas wil gaan geven is de voorlopige jaarwinst van de AEX gestegen naar 9,4 procent en 12,4 procent als herbelegde dividenden worden meegerekend.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl