De Franse kabelmaatschappij Altice zou dicht bij een overname van KPN zijn geweest. Het liep stuk op de prijs. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Topman Eelco Blok van KPN was er bijna in geslaagd de tent te verkopen. Volgens de krant L’Echo heeft topman Patrick Drahi van het Franse kabelbedrijf Altice overwogen het Nederlandse telecombedrijf over te nemen. Dat Drahi uiteindelijk af zag van een bod kwam omdat Blok een te hoge prijs vroeg, aldus de krant. Blok heeft met de verkoop van de mobiele divisies in België en Duitsland van KPN een puur Nederlandse speler gemaakt en daarmee klaargestoomd voor een overname.

2.Altice’s Patrick Drahi heeft bij de overname van Amerika’s op een na grootste kabelaar Time Warner Cable net achter het net gevist. Het rivaliserende Charter, de nummer vier op de Amerikaanse markt, heeft een bod van ongeveer 55 miljard dollar uitgebracht op Time Warner. En dat het kleinere Charter Time Warner Cable overneemt is niet zo heel gek. Achter Charter zit niemand minder dan telecommagnaat John Malone, die bekend staat om zijn diepe zakken.

De vraag is nu op welke prooi Drahi nu zijn zinnen heeft gezet. Drahi is namelijk niet het persoon om stil te blijven zitten. Drahi’s Altice nam vorig jaar alleen al de Franse mobiele provider SFR en Portugal Telecom over.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Shells Arctische avonturen in Alaska leveren pas in 2030 daadwerkelijk olie op. Volgens de Financial Times heeft Shell naar eigen zeggen nog zo’n 15 jaar de tijd nodig voordat het de olievelden in het poolgebied daadwerkelijk commercieel kan gaan exploiteren. Dat is teleurstellend voor Shell, dat in de afgelopen jaren al 6,8 miljard dollar heeft geïnvesteerd in Alaska. Dat geeft eens te meer aan hoe naarstig oliereuzen als Shell op zoek zijn om hun tanende reserves aan te vullen.

4.Volgens de voormalige Fed-voorzitter Alan Greenspan zijn de generaties die na de babyboomers zijn gekomen, waaronder uw gewaardeerde columnist valt, economische üntermenschen. De man die de grootste zeepbel uit de wereldgeschiedenis liet passeren en afdeed als een beetje “schuim” zei op zaterdag tegen het FD dat als “onze babyboomers in versneld tempo met pensioen gaan, de meest productieve generatie in onze economische geschiedenis verdwijnt.” En “de mensen die daarvoor in de plaats komen, zijn duidelijk van mindere kwaliteit voor de economie.” U erft dus een slechte economie en krijgt als stank voor dank ook nog eens een trap na van Greenspan, dat u niet in staat bent het pensioen (en de levensstijl) van de vorige generatie op peil te houden.

5.De Polen motten de euro niet, en dat hebben ze laten weten ook. Afgelopen weekend wist de euro-sceptische Andrzej Duda verrassend genoeg de presidentsverkiezingen te winnen door het zittend staatshoofd Bronislaw Komorowski van de regerende centrumrechtse partij Burgerplatform te verslaan met procent 51,6 tegen 48,4 procent van de stemmen. En evenals in het Verenigd Koninkrijk hadden de peilingen het flink mis, want een overwinning voor de eurofiele Komorowski werd haast als vanzelfsprekend gezien.

Duda, lid van de conservatie Recht en Rechtvaardigheid partij, wist slim in te spelen over de onvrede bij veel Polen over de arrogantie van de macht en het uitblijven van de vruchten van de relatief sterke groei van de Poolse economie in de afgelopen jaren. Dat Komorowski heeft geopperd dit jaar een referendum te houden over het eurolidmaatschap, heeft hem ook niet geholpen. Vandaag blijk uit een opiniepeiling van het Poolse CBOS dat een recordaantal van 70 procent van de Polen tegen de invoering van de euro is.

6.Wat staat ons de komende weken te wachten in dit hoofdstuk van de Griekse crisis sage? Misschien wel een ontknoping – de zoveelste. De Duitsers en de Grieken zijn namelijk de rijen aan het sluiten om – in theorie – een akkoord te kunnen sluiten over de uitkering van enkele luttele miljarden euro’s aan noodleningen. Volgens het Duitse tabloid Bild zet Merkel haar kanselierschap op het spel en dreigt zij een motie van vertrouwen te houden als de Bondsdag niet akkoord gaat met de noodfinanciering van Griekenland.

In Athene heeft premier Tsipras ternauwernood een linkse rebellie de kop weten in te drukken. Een minderheid binnen zijn Syrizapartij wilde namelijk unilateraal terugkeren naar de Drachme als de eurozone niet akkoord zou gaan met de eisen van Griekenland. De partij steunt nu schoorvoetend Tsipras onderhandelingsstrategie dat als er geen akkoord komt over noodfinanciering, de regering met het laatste beetje geld eerst salarissen en pensioenen zal betalen en als er dan nog geld over is het IMF. Op een daadwerkelijke (expliciete) breuk met de euro stuurt Tsipras niet aan.

7. Volgens het IMF is de Chinese yuan niet langer meer ondergewaardeerd, wat de weg moet vrijmaken om van de yuan een reservevaluta te maken naast de dollar en de euro. Het IMF schreef dinsdag in een rapport dat de yuan de afgelopen 12 maanden dermate in koers is gestegen dat de onderwaardering uit de wisselkoers is gelopen.

8.Europese beurzen hebben vanmiddag de openingsverliezen van ongeveer een procent weggewerkt. Een directe aanleiding daarvoor is niet te vinden. Opvallend is dat de Spaanse beurs het relatief goed doet, ondanks de verkiezingsoverwinning van de radicale anti-bezuinigingspartij Podemos bij de lokale verkiezingen afgelopen weekend in Spanje. En als we wat meer afstand nemen dan zien we dat Europese beurzen na de sell-off van april en begin mei eigenlijk een beetje zijwaarts beginnen te bewegen, alsof de zomerflauwte al zijn intrede aan het doen is.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl