De baas van de centrale bank in Japan krijgt meer salaris. Maar de verhoging is zo mager dat die de hoop op hogere lonen en prijzen niet zal stimuleren. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaat naar alle waarschijnlijkheid met gemak de motie van wantrouwen overleven. Gisteren werd duidelijk dat de steun in het Europees Parlement om Juncker en zijn Commissie naar huis te sturen beperkt blijft tot eurosceptische partijen. Het Britse UKIP en het Front Nationale van Marine Le Pen vinden dat Juncker ongeschikt is om belastingwetgeving voor grote bedrijven te hervormen, omdat Luxemburg onder Junckers gezag een belastingparadijs voor multinationals werd.
2. Het Duitse statistiekbureau heeft vanochtend bevestigd dat de economie van Duitsland in het derde kwartaal stagneerde met groei van slechts 0,1 procent, na krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal. Het zwakke bbp-cijfer was met name het gevolg van voorraden afbouw bij bedrijven en, in mindere mate, een verdere krimp van de bedrijfsinvesteringen. Lichtpuntje is dat de voorraden afbouw wel erg fors was en in de komende kwartalen (deels) kan worden teruggedraaid, waardoor de groeicijfers er een stuk beter zullen uitzien.
3. Frankrijk weet nog steeds niet van wie de drones zijn die al enkele maanden met regelmaat boven Franse kerncentrales vliegen. The usual suspects ontkennen. Greenpeace, dat met regelmaat kerncentrales binnendringt om zwakke punten in de beveiliging bloot te leggen, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Sterker nog, de milieuorganisatie maakt zich zorgen over een kernramp omdat de kerncentrales zeer kwetsbaar zijn voor luchtaanvallen.
Jean-Yves Le Deuat, de socialist die op maandag een hoorzitting naar aanleiding van de incidenten leidde, wees met de beschuldigende vinger naar Duitsland. Le Deaut zei zeker te weten dat de drones van Duitse radicalen (ze bestaan nog) zijn. “We hebben alleen nog niet de elementen om het te bewijzen”, zei de volksvertegenwoordiger.
4. ING gaat weer eens flink in het personeelsbestand snoeien, waardoor er nog eens 1.700 banen zullen verdwijnen. ING zegt dat de sanering noodzakelijk is omdat klanten steeds meer bankzaken online regelen.
Vanwege de ontslagronde neemt ING een voorziening van 320 miljoen euro in het vierde kwartaal van dit jaar. Vanaf 2018 leidt de ontslagronde tot een jaarlijkse besparing van 270 miljoen euro. ING is al bezig met het schrappen van duizenden arbeidsplaatsen in het kader van eerder aangekondigde ontslagrondes.
5. De Nederlandse arbeidsmarkt blijft herstellen, blijkt uit cijfers van de ABU, de branchevereniging van uitzenders. In de weken 41 tot en met 44 stegen gewerkte uren met 9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2013.
In de periode van week 37 tot en met 40 stegen uitzenduren met 10 procent, de sterkste groei sinds de sector eind 2013 begon te herstellen. Uitzenduren zijn dit jaar onafgebroken gegroeid. Vorige week bleek uit cijfers van het CBS dat de werkgelegenheid in oktober voor de zevende maand op rij steeg.
6. Oliekartel Opec slaagt er niet in om een vuist te maken en gezamenlijk de productie te verlagen en zodoende de prijs van olie wat op te krikken. Persbureau Bloomberg meldt dat Irak, Iran en Libië de productie niet hoeven te verlagen, als de overige acht leden besluiten dit wel doen. De drie landen waren vorige maand goed voor 7 miljoen vaten per dag. In oktober was de gehele OPEC goed voor een productie van 31 miljoen vaten per dag, de vijfde maand op rij.
7. De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras heeft er een probleem bij. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar het door corruptieschandalen geplaagde Petrobras. Petrobras, de grootste klant van de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore, heeft dit gisteren zelf medegedeeld.
De staatsoliemaatschappij is steeds meer in het nauw aan het komen, vanwege de steeds zwaarder wordende schuldenlast. Daarnaast heeft Petrobras moeite om de boeken in orde te krijgen en is de accountant nog steeds niet akkoord met de kwartaalcijfers die met een maand zijn uitgesteld naar 12 december. Petrobras heeft goedkeuring van zijn accountant nodig om obligaties te kunnen verkopen in de kapitaalmarkt, waar het zijn schuldenberg moet zien te herfinancieren.
8. De Duitse Bundesbank ziet niets in suggesties dat de Europese Centrale Bank maar eens bedrijfsobligaties moet opkopen, om de rentes te drukken en de economie te stimuleren. Bundesbank-bestuurslid Claudia Buch zei dinsdagochtend tijdens de presentatie van het financiële stabiliteitsrapport dat er sprake is van beleggers die excessief veel risico nemen om rendement te vinden in bedrijfsobligaties.
Als het aan de Bundesbank ligt koopt ECB-president Mario Draghi helemaal niets. De Duitse centrale bank heeft een bloedhekel aan de aankoop van staatsleningen en president Jens Weidmann stemde eerder tegen de aankoopprogramma’s van oligatieleningen uit de private sector, die de ECB dit najaar lanceerde.
9. Bank of Japan-topman Haruhiko Kuroda, die zo’n beetje elke Japanse staatslening waar hij zijn hand op weet te leggen opkoopt, om voor inflatie te zorgen, krijgt een salarisverhoging. Kuroda gaat er dit jaar een magere 1,3 procent op vooruit, nou niet bepaald een verhoging waarmee je de inflatieverwachting stimuleert.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen en zijn op weg naar de derde winst op rij. De Europese Stoxx 50 heeft dankzij Draghi’s zalvende woorden op vrijdag een winst van meer dan 4 procent opgebouwd ten opzichte van het slot van donderdag.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl