Vlak voor zijn  verwachte vertrek uit de senaat nog een sappig detail uit zijn recente politieke verleden. Berlusconi zou in 2011 hebben onderhandeld over een euro-exit van Italië. In Frankfurt gaat ondertussen de strijd tussen de haviken en duiven bij de ECB door. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.  Meevaller voor huishoudens. De prijs van een vat Brent olie is vanochtend gedaald van 110,50 dollar naar 108,50 dollar vanwege het kernakkoord met Iran.  Iran sprak met de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China het nucleaire programma te beknotten. Dat moet voorkomen dat de Islamitische Republiek kernwapens kan ontwikkelen. In ruil hiervoor verlichten de groep van zes landen de sancties met 7 miljard dollar en worden een aantal handelsbeperkingen opgeheven.  De Iraanse valuta, de rial, is op het nieuws van het akkoord in de zwarte markt met 2,3 procent gestegen tot ongeveer 30.000 voor één dollar, meldt Bloomberg op basis van koersen van handelaren in de zwarte markt.

2.  Ander geopolitiek nieuws: oplaaiende spanningen tussen Japan en China.  China heeft te kennen gegeven dat het zijn luchtmacht zal inzetten om het luchtruim boven een groep betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee te zullen verdedigen. Japan en China maken beiden aanspraak op de SenKaku eilanden, die allen onbewoond zijn.

3.  Sappig nieuws. De prominente Duitse econoom Hans Werner-Sinn heeft tegen de Wall Street Journal gezegd dat Berlusconi in 2011 geheim overleg gevoerd heeft over een euro-exit door Italië.  Berlusconi moest aan het einde van 2011 gedwongen opstappen als premier. Italië kampte destijds met kapitaalvlucht en speculatieve aanvallen op staatsleningen, waardoor de rente naar torenhoge niveaus steeg. Bovendien zette de ECB steunaankopen van Italiaanse staatsobligaties steeds aan en uit om Berlusconi’s regering onder druk te zetten.

4.  Berlusconi moet hangen. De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft op zondag aangegeven de voor fraude veroordeelde ex-premier geen gratie te zullen verlenen. Berlusconi lijkt in elk geval te trots om er zelf om te smeken. Op woensdag stemt de voltallige Senaat over de uitsluiting van Berlusconi vanwege zijn veroordeling. Berlusconi hangt ook nog veroordelingen voor seks met een minderjarige en illegaal afluisteren boven het hoofd.

5.  Geen nivellering in Zwitserland. Zwitsers hebben in een referendum om wet om topsalarissen te beperken tot 12 keer  het loon van de laagstbetaalde werknemer verworpen.  53 procent van de kiesgerechtigde Zwitsers nam de moeite om naar de stembus te gaan, het hoogste niveau in drie jaar tijd, weet Bloomberg.

6.  De Duitse detailhandel verwacht goed te boeren rond de feestdagen. Het tabloid Bild meldt dat gerekend wordt op een omzet van 80,6 miljard euro, een groei van 1,2 procent op jaarbasis.

7.  De Duitse krant Die Welt meldt dat regeringsleiders en centrale bankiers uit Zuid-Europese eurolanden het nog niet ingezette obligatieaankoopprogramma OMT willen uitbreiden om banken te helpen en de economie te stimuleren. Binnen de 23-koppige Raad van Bestuur van de ECB zouden een aantal leden open staan tegenover kwantitatieve versoepeling, het met elektronisch gecreëerd geld opkopen van obligaties.

8.  Het Franse ECB-directielid Benoit Coeure heeft voorgesteld om de verslaglegging van de monetaire vergaderingen van de ECB-top openbaar te maken. De ECB is een van de weinige grote westerse centrale banken die dit nog niet doet.  De Fed, Bank of England en de Bank of Japan publiceren allen notulen van hun monetaire vergaderingen.

9.  Kleine overname door Fugro. De Nederlandse bodemonderzoeker heeft het Australische Advanced Geomechanics overgenomen. De Australische oliedienstverlener boekte vorig jaar een omzet van 30 miljoen Australische dollar (21 miljoen euro).

10.  Europese aandelen zijn vanochtend in kalme handel met lichte winsten van start gegaan.  De beursagenda is vandaag leeg, en handelaren kijken vooral uit naar belangrijke economische cijfers die later in de week naar buiten komen. Er wordt onder meer uitgekeken naar de inflatiecijfers voor de eurozone, die Eurostat op vrijdag publiceert. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de inflatie in Noivember 0,8 procent bedroeg. In Oktober kwam de inflatie uit op 0,7 procent, het laagste niveau sinds 2009.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl