Met eigen kantoren en persoonlijke aandacht voor de klant wil de Zweedse grootbank Svenska Handelsbanken groeien op de Nederlandse hypotheekmarkt. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer.

1.De Scandinavische grootbank Svenska Handelsbanken wil groot worden in Nederland. De topman van Handelsbanken Nederland Mikael Soerensen zei tegen persbureau Bloomberg News dat Nederland “erg goed past in ons business model” en van plan te zijn hier uit te breiden. Bloomberg zet het allemaal nog wat aan door te koppen dat Nederland de derde thuismarkt kan worden voor Handelsbanken, ná Zweden en Noorwegen maar vóór Denemarken.

Handelsbanken is echter nog erg klein in Nederland. De Nederlandse kredietportefeuille heeft een waarde van krap 2 miljard euro. Dat valt in het niet bij de bijvoorbeeld 168 miljard euro die ING eind 2014 in de boeken had staan.

Handelsbankens business model wijkt overigens sterk af van die van de Nederlandse concurrentie, die kantoren sluit en centraliseert. Handelsbanken, dat momenteel 22 kantoren in Nederland heeft, wil het kantorennetwerk juist uitbreiden om beter contact met de klanten te hebben en een persoonlijk oordeel te kunnen vormen over de kredietwaardigheid van een kredietnemer. Handelsbanken neemt daarbij graag een kijkje achter de voordeur van een huiseigenaar. Klanten “vinden het fijn dat je interesse toon in hun huis, en gelet op het kredietrisico kom je zo veel te weten over de klant,” aldus Soersensen tegen Bloomberg.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Superbelegger George Soros was ook vanochtend weer op het podium. De megamiljardair zei tegen de krant Handelsblatt dat het obligatieaankoopprogramma van de Europese Centrale Bank zijn verwachtingen heeft overtroffen en tot een zeepbel zal leiden die de rijken nog rijker zal maken en armen nog armer. De rijken bezitten veel effecten die in prijs zullen stijgen dankzij Draghi’s geldpers. Lonen zullen niet of nauwelijks stijgen, waardoor de armen volgens Soros nog verder achterop raken.

3.De Italiaanse staat gaat medio april voor de achtste keer een op particuliere beleggers gerichte obligatie uitgeven, de zogenoemde BTP Italia. Bij de emissies van BTP Italia’s mogen kleine beleggers als eerste inschrijven. Als er dan nog wat is overgebleven, kunnen institutionele beleggers inschrijven in de tweede ronde (de obligaties zijn ook populair bij professionele partijen). De obligaties hebben een denominatie van 1.000 euro, een voor inflatie gecorrigeerde coupon, zijn verhandelbaar zijn op de beurs van Milaan en zullen ditmaal een looptijd van 8 in plaats van 6 jaar hebben. Volgende maand maakt de Italiaanse staat de coupon van de BTP Italia bekend. Zeker is dat de coupon lager zal zijn dan de 1,25 procent op de BTP Italia die in oktober heeft uitgegeven.

De afgelopen maanden is de koers van Europese staatsobligaties dermate sterk gestegen dat zelfs rendementen op Italiaans voor inflatie gecorrigeerde obligaties voor de meeste looptijden negatief zijn. De Italiaanse staat heeft met eerdere emissies van BTP Italia’s tegen de 100 miljard euro opgehaald. Ter vergelijking: de Italiaanse staatsschuld bedraagt zo’n 2 biljoen euro, overeenkomend met meer dan 130 procent van het nationaal inkomen.

4.En als het aan de ECB ligt blijft de rente voorlopig nog wel even beneden nul. Het Finse ECB-bestuurslid Erkki Liikanen zei vanochtend dat de ECB’s toewijding aan het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro boven elke twijfel is verheven. En die toewijding is doorslaggevend voor het succes van het programma, benadrukte Liikanen. Als de ECB de teugels zou laten vieren en zou signaleren het programma niet te voltooien, dan zullen rentestanden sterk stijgen. De rente is namelijk fors gedaald in anticipatie dat de ECB de markt voor staatsobligaties zou leegvissen met QE.

5. De koers van roestvast-staalproducent Aperam gaat vandaag door het dak. De Europese Commissie heeft namelijk invoerheffingen op Chinees en Taiwanees staal afgekondigd tot wel 25,2 procent. Brussel wil hiermee producenten als Aperam beschermen tegen prijsdumping van RVS door China en Taiwan.

6.Macrocijfers uit de eurozone blijven een goednieuwsshow. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen steeg in maart met ruime en punt naar 107,9, de hoogste stand sinds de zomer van 2014. De Ifo index bevestigt dat de groei van de Duitse economie verder zal aantrekken. Eind 2014 begon de Duitse economie weer aantrekken na een periode van stagnatie die meer dan een half jaar duurde.

7.Een daling van het Nederlandse producentenvertrouwen in maart was de uitzondering op de regel dat economisch nieuws uit de eurozone positief is. De index voor het producentenvertrouwen daalde met 0,6 punt naar 1,4, de laagste stand sinds september vorig jaar. Sinds het vierde kwartaal wijzen conjunctuuronderzoeken als het producentenvertrouwen en de Economische Vertrouwensindex van de Europese Commissie op een verzwakking van de conjunctuur, terwijl voor de Eurozone juist het omgekeerde het geval is. Omdat voor de economie van de Eurozone de seinen op groen staan en de groei zal aantrekken is het onwaarschijnlijk dat Nederland (veel) zal achterblijven.

8. Europese beurzen kleuren vandaag rood, waarbij verliezen tegen de 1 procent bedragen. Een directe aanleiding voor de lagere beurzen is er niet, behalve dat Europese aandelen een hele mooie door de ECB gedreven rally achter de rug hebben sinds 1 januari. Voorlopige jaarwinsten lopen uiteen van 11,6 procent voor de Spaanse IBEX en 16,8 procent voor de AEX tot 21,8 procent voor de Italiaanse FTSE MIB.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl