De belangrijke skills, vaardigheden voor een goed leven, zijn niet zo voor de hand liggend als ze lijken. Welke cruciale competenties zou je op je dertigste moeten bezitten?
Denk aan: spreken in het openbaar, een goede handdruk kunnen geven en het koken van basismaaltijden.
Er is geen handboek voor het leven van volwassenen. Maar dit lijstje kan je wel op weg helpen.
Op de een of andere manier zou je gewoon moeten weten dat je meer geld moet binnenkrijgen dan je uitgeeft. Ook zou je geen vage oranje trui moeten dragen voor een sollicitatiegesprek.
We hebben ons eigen handboek samengesteld voor iedereen die tussen de twintig en dertig is. Ook andere mensen kunnen lezen welke vaardigheden je nodig hebt om als volwassene in de moderne wereld te overleven.
Het is gebaseerd op de Quora-post: "Wat zijn enkele van de meest nuttige vaardigheden om te leren" en op wetenschappelijk onderzoek en deskundig advies.
We kunnen niet beloven dat dit lijstje compleet is, maar als je deze 24 dingen beheerst, heb je een goede basis:
1. Graag feedback ontvangen
"Voor de meeste mensen is het moeilijk om te horen dat we een fout hebben gemaakt of dat we iets beter hadden kunnen doen," schrijft Quora gebruiker Pedram Keyani. "Een verbazingwekkende vaardigheid (die je in de praktijk kunt leren), is om je emotionele respons opzij te zetten en je te concentreren op de informatie die je ontvangt. Sommige dingen zullen waardevol zijn en andere minder. Maar laat je ratio daarover beslissen, niet je ego.
Afhankelijk van de feedback die je krijgt, zijn er verschillende strategieën om kalm te reageren. Als je baas bijvoorbeeld wijst op een fout en je weet niet zeker of die gelijk heeft, kun je zeggen, "Ik had daar niet aan gedacht en ik ga er meteen naar kijken".
2. Oprecht verontschuldigingen aanbieden
Vergissen is menselijk - maar een geloofwaardige verontschuldiging aanbieden is geen universele vaardigheid.
De verontschuldiging "moet oprecht zijn, zonder voorbehoud, en ook moet schetsen hoe X niet opnieuw zal gebeuren", zegt Quora-gebruiker Keyani.
Er is een strategie met zes aspecten om aan tegen dat het je spijt:
1. Snel handelen.
2. Persoonlijk excuses aanbieden.
3. Uitleggen wat er is gebeurd.
4. Laten zien hoe je het probleem in de toekomst gaat voorkomen.
5. Je verontschuldigen.
6. Iets terugdoen.
Keyani geeft een voorbeeld van wat je zou kunnen zeggen als je te laat was voor een afspraak:
"Het spijt me dat ik te laat was voor de vergadering. Het moet frustrerend zijn geweest, want je hebt veel tijd besteed aan de voorbereiding en moest vroeg op. Ik was te laat door drukte in het verkeer, een fout want ik had te weinig tijd ingeruimd voor de rit. Ontzettend vervelend. Ik zal voortaan 10 minuten extra reistijd inplannen."
3. Verstandig met je tijd omgaan
Schaarse tijd is iets waar je voortdurend mee te maken hebt. Tijdmanagement is daarom een belangrijke vaardigheid.
Misschien wel de belangrijkste les op het gebied van tijdmanagement is dat je je met één taak tegelijk moet bezighouden. Onderzoek suggereert dat multitasking over het algemeen contraproductief is, omdat de hersenen energie verbruiken terwijl ze hun focus aanpassen van de ene activiteit naar de andere.
Je doet er dan ook verstandig aan om het aantal uren dat je werkt te beperken. Meer dan een eeuw geleden ontdekte Henry Ford al dat de productiviteit begon te dalen, als werknemers meer dan 40 uur per week hadden ingelogd.
4. Sneltoetsen gebruiken
"Omdat het bij het meeste werk dat we tegenwoordig doen, computers worden gebruikt," zegt Arpit Jain, "bespaart het gebruik van sneltoetsen zeker veel tijd.
Jain plaatste een lijst van een aantal van de handigste snelkoppelingen in haar Quora-antwoord. Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd de "Alt"- en "F4"-toetsen indrukt wanneer je Microsoftvensters gebruikt, kun je een geselecteerd item of programma sluiten. Houd de lijst ergens in de buurt van je computer op het werk.
5. Met respect 'nee' zeggen
Velen van ons vrezen het woord "nee", omdat we andere mensen niet in de steek willen laten. Maar als je al veel werk hebt en je collega vraagt om hulp, is "ja, natuurlijk" misschien niet de beste oplossing.
"Het klinkt misschien als een cliché, maar als je 'nee' zegt wanneer het nodig is, scheelt dat veel tijd, verwarring, stress en schuldgevoel, schrijft Yogi Raj.
Er is nog een Quora-post die is gewijd aan nee-zeggen. Eva Glasrud schrijft: "We overschatten routinematig de kosten van 'nee'-zeggen.
Volgens Glasrud, is de beste manier om nee te leren zeggen te erkennen dat "er sommige dingen zijn die je nooit terug kunt krijgen. Tijd, je gezondheid, je leven. Daar moet je geen concessies doen."
6. Empathie tonen
Een aantal Quora-gebruikers wees op het belang van empathie, dus je inleven in de ander door naar ze te luisteren en te proberen dingen vanuit hun perspectief te zien.
Psychologen zeggen dat empathie een fundamenteel onderdeel is van de menselijke interactie. Mensen die niet in staat zijn zich in te leven en zich voor anderen te interesseren, zijn vaak narcisten.
7. Het gebruik van lichaamstaal
"Soms vertelt je lichaamstaal mensen alles wat ze moeten weten, voordat je je mond open doet", schrijft Dean Bokhari.
Deskundigen hebben gewezen op specifieke technieken die sympathie kunnen opwekken. Zorg bijvoorbeeld dat je oogcontact houdt met je gesprekspartner, ook als deze is uitgesproken. En zorg ervoor dat je je gezicht niet te veel aanraakt of friemelt, waardoor de indruk kan ontstaan dat je liegt of angstig bent.
Je kunt ook de lichaamstaal van anderen analyseren om te ontdekken wat ze denken en voelen. Als ze iemand bijvoorbeeld dezelfde houding aanneemt, verloopt het gesprek waarschijnlijk goed. Als iemand glimlacht, maar er zijn geen rimpeltjes bij de ogen, kan het nep zijn.
8. Vrienden maken in verschillende situaties
Mayeesha Tahsin zegt dat ze het opbouwen van relaties ziet als een vaardigheid, en niet iets dat toevallig gebeurt.
Die vaardigheid is vooral belangrijk om te ontwikkelen als jonge volwassene, als je net bent afgestudeerd. Een manier om als volwassene vrienden te maken is door vertrouwen te kweken. Uit onderzoek blijkt dat de mate waarin je dingen over jezelf deelt, samenhangt met aardig gevonden worden.
Een andere, verrassend eenvoudige tactiek is om gewoon meer tijd door te brengen met de mensen die je graag als vriend wilt hebben. Mensen hebben de neiging om zich te hechten aan zaken en personen die vertrouwd voor ze zijn.
9. Vaardigheid met naald en draad
Ging er er een knoopje van je overhemd los op het werk? Geen reden tot paniek, als je kunt omgaan met naald en draad.
"Leer hoe je die knoop weer vastmaakt of repareer de scheur in je mouw", schrijft Zehra Alvi. "Je bespaart veel geld als je een beetje overweg kunt met naald en draad."
10. Een vreemde taal leren
Een vreemde taal leren stelt je bloot aan "een andere manier van denken", zegt Noe Villela. Je krijgt er ook een diepere kennis door van de wereld buiten je vertrouwde omgeving.
Je wordt er mogelijk ook slimmer van, al is die bewering enigszins omstreden. In sommige studies komt naar voren dat meertaligheid de cognitieve vaardigheden verbetert, maar recent onderzoek betwist deze bevindingen.
11. Binnen je budget blijven
"Het is verbazingwekkend hoeveel mensen niet in staat zijn relatief eenvoudige dingen te doen - zoals de belastingaangifte, zorgen dat je meer geld binnen krijgt dan je uitgeeft en een spaarbuffer opbouwen", schrijft Miles Fidelman.
Je kunt op Business Insider lezen welke mogelijkheden er zijn voor bijvoorbeeld het werken met een online huishoudboekje en hier hoe je in een jaar 10.000 euro bij elkaar spaart.
12. De basistrucs van photoshoppen beheersen
Je hoeft geen professional in te schakelen om je portretfoto op je eigen website bij te werken - dat kun je prima doen met een paar basistools van photoshop.
"In de professionele wereld hebben weinig dingen me meer geholpen dan weten hoe Photoshop werkt", zegt Brad Sanzenbacher.
13. Dingen in je eentje doen
Als volwassene zou je in staat moeten zijn om een dag in je eentje te besteden zonder gek te worden van het gebrek aan sociale interactie.
Neem deze tip van Sanzenbacher, wiens partner vaak op reis is: "Ik stel een lijst op met dingen die alleen ik wil doen. Ik ga naar rare musea, kijk films die alleen ik leuk vind, ga op mini-roadtrips en bezoek concerten van bands waar alleen ik fan van ben."
Als je van plan bent in je eentje te gaan wonen, accepteer dan dat je je af en toe eenzaam zult voelen. Het is niets om je voor te schamen of ongelukkig over te zijn. Het is misschien wel een teken dat je wat meer aandacht moet schenken aan je sociale leven.
14. Spreken in het openbaar
De kans is misschien niet heel groot dat je nog eens moet optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, maar je zal ongetwijfeld een keer een presentatie moeten geven op het werk. Daarom is het belangrijk om te werken aan je presentatievaardigheden.
"Het vermogen om met zelfvertrouwen in het openbaar te spreken is een vaardigheid die je moet leren", schrijft Ramachandra Bhakta. "Een presentatie laat een blijvende indruk achter en brengt je onder de aandacht van verschillende mensen tegelijk."
Als het vooruitzicht van een presentatie alleen al genoeg is om je nachtmerries te bezorgen, weet dan dat er manieren zijn om die angsten het hoofd te bieden. Eén manier, ondersteund door onderzoek, is om je angst te herdefiniëren als opwinding, zodat je juist competent en overtuigend overkomt.
15. Onderhandelen
Meerdere Quora-gebruikers noemden onderhandelingsvaardigheden als belangrijk voor elke professional. Lees hier op Business Insider 9 tips om te onderhandelen als een pro, zelfs als je dat verschrikkelijk vindt.
Als je onderhandelt over je salaris (wat je zou moeten doen), dan wil je krijgen wat je wilt en toch vriendelijk overkomen. Dat doe je het best door een bandbreedte te noemen met jouw richtbedrag als ondergrens. Als je mikt op een salaris van 100.000 euro, zou je dus een bandbreedte van 100.000 tot 120.000 euro kunnen noemen.
Een andere truc is om te benadrukken wat je de ander geeft in plaats van wat je hem kost. Bijvoorbeeld als je je auto verkoopt. Dan zeg je niet 'ik wil 10.000 euro voor mijn auto, maar 'je krijgt mijn auto voor 10.000 euro'.
16. Kunnen koken
Je hoeft geen Jamie Oliver te zijn om indruk te maken op medegasten.
"Zorg dat je minstens vijf gerechten kunt bereiden", schrijft Erin Nakano O'Quinn. "Deze zijn waarschijnlijk afhankelijk van je culturele achtergrond, maar je moet in staat zijn om bijvoorbeeld een vegetarisch gerecht, een speciaal ontbijt, een gerecht voor een grotere groep en een dessert te kunnen maken. Liefst zonder een kookboek erbij te pakken - dan kun je echt indruk maken.
17. Een praatje maken
Een luchtig gesprek voeren, kan altijd handig zijn. Of je nou in een café zit of bij een conferentie voor je werk.
Een van de belangrijkste regels bij small talk is het tonen van interesse voor je gesprekspartner en diegene in staat stellen om informatie over zichzelf te delen. Een andere tactiek is om je gesprekspartner te complimenteren, zodat deze zich beter voelt door jullie gesprekje.
18. Backups maken van persoonlijke data
Het is al erg genoeg als je smartphone het plots begeeft of gestolen wordt. Maar als je daarmee ook belangrijk informatie kwijt bent, is dat nog irritanter. Hetzelfde geldt natuurlijk voor computers.
Zorg dus dat je backups van belangrijke gegevens goed geregeld hebt, hetzij via externe harde schijven om informatie op te slaan, of via backups in cloud. En let dan ook op een goede beveiliging.
19. Om hulp vragen
Het is helemaal niet erg om advies of hulp te vragen. Ook op het werk hoef je je daar niet voor te schamen.
Uit onderzoek blijkt dat advies vragen er zelfs voor kan zorgen dat je kundiger overkomt. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen zich gevleid voelen dat je je tot hen hebt gewend.
Als je op zoek bent naar algemeen advies voor je carrière, is het volgens ondernemer en adviseur Tim Ferriss vooral nuttig om te rade te gaan bij iemand die onverwachts snel succesvol is geworden.
20. Het gesprek starten bij een eerste date
Iemand die je leuk vindt benaderen en een gesprek starten, is voor vrijwel ieder normaal mens een zenuwslopend vooruitzicht.
Maar er zijn manieren om je angst de baas te blijven en te voorkomen dat je als een wanhopige sukkel overkomt.
Uit een onderzoek bleek dat mannen de voorkeur geven aan directe benaderingen met een compliment. Vrouwen daarentegen geven over het algemeen de voorkeur aan meer open vragen, zoals "Wat vind je van X?"
21. De juiste outfit kiezen voor een sollicitatiegesprek
Idealiter zouden mensen verder moeten kijken dan de buitenkant, maar het is geen geheim dat sollicitanten wel degelijk beoordeeld worden op hun uiterlijk.
Dus pas op met overdreven zware make-up of bijvoorbeeld het dragen van een hoed. Een meer standaard kledingkeuze werkt waarschijnlijk beter.
De kleur van je outfit kan ook van invloed zijn: uit een peiling van CareerBuilder blijkt dat blauw en zwart de beste kleuren zijn voor een sollicitatiegesprek, terwijl oranje negatieve associaties oproept.
22. Op tijd opstaan
Studenten zijn wellicht gewend regelmatig wat later uit hun bed te rollen en een paar minuten te laat op college te verschijnen. Maar zodra je een baan hebt, is dat not done.
Op tijd opstaan betekent dat je een goede avondroutine moet hebben. Dus doe iets ontspannends vlak voor je gaat slapen, zoals mediteren of een douche nemen.
Deskundigen adviseren om 's ochtends niet de snooze-knop van je wekker te gebruiken om nog even door te slapen. Druk in plaats daarvan op 'snooze', doe een lamp aan en begin met lichte stretchoefeningen. Als je alarm dan afgaat, kun je echt opstaan.
23. Netjes een hand geven
Veel mensen voelen zich onzeker over hoe ze een handdruk moeten geven. Maar als je de baas van het bedrijf waar je werkt voor het eerst ontmoet, wil je geen slap handje geven.
De beste methode is om grip te krijgen door je elleboog in een hoek van ongeveer 90 graden te houden. Zorg ook dat je glimlacht en oogcontact maakt.
24. Een power nap doen
Je hebt het al duizend keer gehoord: de meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap per nacht nodig.
Maar deadlines op het werk, privé-verplichtingen en prikkels van social media zorgen er waarschijnlijk voor dat je minder slaapt dan je eigenlijk wilt.
Vandaar het fenomeen power nap. Die duurt slechts 10 minuten en je zit half rechtop tijdens het dutje, zodat je niet versufd wakker wordt uit een diepe slaap. Zo'n korte rustperiode kan ervoor zorgen dat je je weer fris en alert voelt.