De vrije val van de euro lijkt even tot stilstand te zijn gekomen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. ECB-President Mario Draghi zal in zijn handen wrijven bij de meevallende macrocijfers die dinsdag uit de eurozone komen. De inkoopmanagersindex voor de eurozone van bureau Markit steeg van 53,3 in februari naar 54,1 deze maand. En daarmee bereikte de index voor de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector in de eurozone de hoogste stand in bijna 4 jaar tijd.
Nieuwe orders voor bedrijven stegen eveneens in bijna het hoogste tempo in vier jaar tijd, waarbij buiten Duitsland en Frankrijk zelfs sprake was van de sterkste groei sinds 2007.
2. Uit de cijfers van Markit blijkt verder dat de Duitse inkoopmanagersindex in maart met 1,5 punt steeg naar 55,3, wat de hoogste stand sinds de zomer was. En ook voor Duitsland zijn de vooruitzichten goed omdat de instroom van nieuwe orders aantrok.
Teleurstellend was dat de Franse inkoopmanagersindex in maart juist daalde met een half punt naar 51,7. De daling van de index is echter minder dramatisch dan op het eerste oog doet vermoeden. Ook het Franse bedrijfsleven profiteerde namelijk van een sterkere toename van de orderinstroom.
3. Vanwege die meevallende macrocijfers uit de eurozone is de euro-dollarkoers vanochtend even boven de psychologische grens van 1,10 uitgekomen. Om precies te zijn stond de koers heel eventjes op 1,1001, om vervolgens te dalen naar 1,09-regionen. Daarmee is er sprake van een wonderbaarlijke wederopstanding. Op 16 maart kelderde de euro-dollar naar een dieptepunt van 1,0458, de laagste stand in ongeveer 13 jaar tijd.
Het recente herstel van de euro heeft een drietal oorzaken. In de eerste plaats signaleerde de Amerikaanse Federal Reserve vorige week bij het rentebesluit dat het minder agressief zal zijn met het verhogen van de rente. Daarnaast valt het Amerikaanse economische nieuws tegen, terwijl de cijfers uit de eurozone de verwachtingen blijven verslaan. Bovendien was de daling van de euro wel erg overdreven geworden. Of om in het jargon van beleggers te spreken: de euro was zwaar oversold.
4. Vanwege het positieve economische nieuws uit de eurozone wist de AEX dinsdag voor de tweede keer in korte tijd eventjes boven de psychologische grens van 500 punten uit te komen. Dat niveau hield helaas niet stand. Rond het middaguur won de AEX een bescheiden 0,3 procent, waarbij de ex-dividend notering vandaag van Unibail-Rodamco parten speelt.
5. Volgens De Telegraaf zijn het Amerikaanse Liberty Global en het Franse Altice geïnteresseerd in een overname van KPN’s Belgische mobiele divisie Base, ondanks dat het onderdeel niet in de etalage zou staan. Liberty, dat vorig jaar Ziggo overnam, en Altice, dat een rits aan overnames achter de rug heeft, zouden zo nu en dan overleggen met zakenbank JPMorgan over een overname van Base.
6. Oostenrijk dreigt Argentinië achterna te gaan als paria van de kapitaalmarkt, compleet met inbeslagname van staatseigendommen door schuldeisers, zeggen boze Duitse bankiers van de bankenlobby BdB. Waar het allemaal om draait is de Oostenrijkse bad bank Heta, die is opgezadeld met de giftige activa van de bank Hypo Alpe Adria.
Vorige maand ‘vonden’ toezichthouders een gat van 7,6 miljard euro op de balans van Heta. Daarop besloten de toezichthouders de schulden van Heta te bevriezen voor 15 maanden met als bedoeling de bank te gaan liquideren. Vanwege de strenge nieuwe Europese regelgeving zouden de obligatiehouders van Heta naar alle waarschijnlijkheid het overgrote deel van hun inleg van 10,2 miljard euro kwijtraken.
De provincie Karinthië, die de obligaties heeft gegarandeerd, weigert namelijk over de brug te komen en de verliezen op zich te nemen. Karinthië is namelijk met een half miljoen inwoners en heeft 2,4 miljard euro aan belastinginkomsten. Daarmee is deze provincie een maatje te klein om Heta te redden. Ook de Oostenrijkse staat geeft niet thuis en wil niet voor Karinthië in de bres springen. Duitse banken, die voor 5,5 miljard euro aan obligaties van Heta hebben, koken daarom over van woede.
7. Volgens superbelegger George Soros, goed voor een vermogen van tegen de 30 miljard dollar, is de kans 50-50 dat Griekenland de eurozone verlaat. Soros zei tegen Bloomberg TV dat de Griekse crisis een spel met alleen maar verliezers is geworden. "Griekenland is een probleem dat al lang aan het doorwoekeren is en dat van de meet af aan verkeerd is aangepakt door alle partijen", aldus Soros. Volgens Soros is de beste uitkomst een doormodder-scenario waarbij Griekenland op de been wordt gehouden met een beetje financiering.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl