Japan kent voor het eerst sinds 2009 inflatie in plaats van deflatie. Bankiers en handelaren op Wall Street zien hun inkomen voor het eerst sinds 2009 weer stijgen. Arne Petimezas vanAFS praat je bij.
1. Hogere bonussen voor de zakenbankiers bij JPMorgan Chase. Volgens de Wall Street Journal zullen de bonussen dit jaar stijgen met 6 tot 10 procent. Bij Goldman Sachs zullen de bonussen daarentegen vlak zijn, aldus de zakenkrant. Op Wall Street zal de totale bezoldiging van handelaren en bankiers dit jaar met 3% stijgen, de eerste stijging sinds 2009. Dat komt vooral omdat de aandelenhandel goed heeft geboerd. Obligatiehandelaren zullen 10% minder verdienen.
2. Een opstulpje in Londen voor bijna een half miljard pond. De Spaanse miljardair Armancio Ortega, de eigenaar van modeketen Inditex, heeft volgens persbureau Bloomberg het Devonshire House gekocht voor 410 miljoen pond. Het Devonshire House staat in het peperdure Mayfair district tegenover het Ritz Hotel.
3. Abenomics=winning. De Japanse regering heeft voor het eerst sinds 2009 in het maandelijkse economische rapport geen melding gemaakt van deflatie als omschrijving van de prijsontwikkelingen. Volgens de regering zijn prijzen `standvastig`. Japan is begin dit jaar van start gegaan met een combinatie van monetaire en fiscale stimulering om deflatie uit te bannen en de economie uit het slop te krijgen. Vooralsnog lijkt Abenomics succesvol. De inflatie van 1,1% in oktober was hoger dan de inflatie in zowel de eurozone als de VS. Daarnaast blijkt uit de laatste peilingen van Bloomberg News onder economen dat Japan dit jaar waarschijnlijk de sterkste groei zal laten zien van alle G7-landen.
4. De Fed moet sneller de monetaire stimulering gaan afbouwen. Dit heeft de als een havik bekend staande Dallas Fed topman Richard Fisher tegen Fox News gezegd. Volgens Fisher had de markt vorige week zonder problemen een vermindering van de obligatieaankopen van 85 naar 65 miljard dollar per maand aangekund. Fisher zei tegen Fox tijdens de monetaire vergadering vorige week voor een `tapering` van 20 miljard dollar te hebben gepleit. De Fed besloot met 10 miljard dollar te taperen, waarop aandelen een rally inzetten en de verliezen voor obligaties binnen de perken bleven.
5. Aziatische beurzen kleuren vanochtend groen nadat de Chinese centrale bank eindelijk in de bres is gesprongen en liquiditeit in de krappe Chinese geldmarkt heeft gepompt. De 7-daagse repo rente kelderde als gevolg van de open markt operaties van met 3,44 procentpunt naar 5,4 procent, meldt Bloomberg News. Shanghai sloot 0,1 procent hoger nadat de index op maandag ook al groen kleurde in anticipatie op ingrijpen door de People’s Bank of China.
6. Boskalis is volgens het FD weer op overnamepad. Volgens de zakenkrant will het bagger- en sleepbedrijf Fairmount Marine uit Rotterdam overnemen. Uit het laatste jaarverslag van Fairmount (2011) blijkt dat de omzet 77 miljoen dollar was, wat een nettowinst van 12 miljoen opleverde.
7. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend licht hoger gestart na een vier dagen durende rally. Volumes zijn er haast niet, want handelaren blijven thuis vanwege kerst(avond).
8. De Nederlandse rente doet heel raar. De 10-jaars stijgt met 0,4 procentpunt naar 2,58 procent. Nieuws is er niet, en het zal waarschijnlijk een fout in het systeem zijn.
9. De beursagenda is vandaag aan de lege kant. Het belangrijkste agendapunt is het Amerikaanse rapport voor duurzame goederen voor november. Daarbij zal er vooral worden gelet op de verzendingen van kapitaalgoederen exclusief vliegtuigen en defensie, een cijfer dat direct in de berekening van het BBP gaat en indicatief is voor het niveau van bedrijfsinvesteringen. Verwacht wordt dat de verzendingen stegen met 0,3% in november na drie maanden van krimp.
10. Daarnaast maakt het CBS vanochtend nog de definitieve groeicijfers voor het derde kwartaal bekend. Waarschijnlijk zal het CBS bevestigen dat de economie in het derde kwartaal met 0,1% groeide ten opzichte van het tweede kwartaal. Ondanks de groei bleef Nederland in depressie. De economie is zo’n 4% kleiner ten opzichte van de piek van 2008. Volgens de laatste voorspellingen van de Europese Commissie zal de voor inflatie gecorrigeerde consumptie dit jaar waarschijnlijk dalen naar het laagste niveau sinds 2000, terwijl de reële bedrijfsinvesteringen naar verwachting zullen kelderen naar het laagste niveau sinds 1997.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl