General Electric blijft maar op de vooralsnog gesloten deur kloppen bij Alstom. Fitch ziet zowaar lichtpuntjes in Griekenland. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft het bod van 17 miljard dollar op de energiedivisie van Alstom verlengd met drie weken na een uitdrukkelijk verzoek hiervoor van de Franse regering.
De regering is namelijk nog steeds niet tevreden over het bod van GE of het potentiële bod van Siemens en is daarom zelfs gaan schermen met een “Franse oplossing”, namelijk belastinggeld in Alstom pompen en daarmee een overname dwarsbomen. De regering is bezorgd over wat de overnamekandidaten van plan zijn met de voor Frankrijk strategische activiteiten van Alstom: de transportdivisie (TGV’s) en de energiedivisie (kernreactoren). Maar even zo belangrijk is banenbehoud, want president Hollande kan zich geen banenverlies bij Alstom permiteren

2. Hollande, de meest impopulaire Franse president sinds de oorlog, wil namelijk maar twee dingen banengroei en een zwakkere euro. Hollande zit op een tikkende tijdbom – de werkloosheid van tegen de 10 procent – en vanwege zijn bezuinigingsdrift is er maar een manier om de Franse economie aan de praat te krijgen: de ECB moet het monetaire beleid stevig verruimen en daarmee de euro verzwakken.

3. Het is ook kredietbeoordelaar Fitch opgevallen dat de Griekse economie na de duikvlucht van de afgelopen zes jaar wonder boven wonder tekenen van leven is gaan vertonen. Economen verwachten dat de economie dit jaar wel eens met twee tiende van een procent gaan groeien na zes jaar van krimp waarin de economie een kwart kleiner werd.
En omdat de Griekenland inmiddels een begrotingsoverschot heeft als de rente over de toch niet bescheiden staatsschuld van 175 procent van het BBP niet wordt meegerekend, heeft Fitch de kredietbeoordeling verhoogd met een trede naar B. En die rating ligt overigens diep in junk territorium.

4. Ook Spanje was aan de beurt voor een ratingverhoging. Standard & Poor’s verhoogde de rating met een trede naar BBB, de op een na laagste investment grade rating. De reden voor de upgrade zijn de betere maar nog steeds magere groeivooruitzichten en de maatregelen die Spanje heeft genomen om de arbeidskosten te drukken, waardoor het land tegenwoordig een handelsoverschot heeft. Vanwege de upgrade zijn Spaanse staatsobligaties vanochtend de best presterende staatsleningen in de eurozone.

5. Eurosceptische partijen hebben bij de EU-verkiezingen in Nederland verloren, en dat is opvallend want in veel andere lidstaten doen deze partijen het juist wel goed. Volgens exit-peilingen verliezen de SP en PVV die tezamen een zetel minder krijgen dan in 2009. Kabinetspartij PvdA werd afgestraft door kiezers, terwijl de VVD er iets op vooruitging.
Verrassende winnaar is D66, dat waarschijnlijk de grootste partij is. Het kan zijn dat de sterke prestatie van D66 komt dat vooral kiezers die sowieso positiever tegenover Brussel staan de moeite namen om naar de stembus te gaan. De opkomst was namelijk een magere 37 procent.

6. In Frankrijk en Groot-Brittannië is er juist sprake van een anti-Europese vloedgolf. Volgens peilingen zou het Front National van Marine le Pen, die wil dat Frankrijk uit de eurozone vertrekt, de grootste partij worden bij de Europese verkiezingen dit weekend in Frankrijk.

En bij de Britse lokale verkiezingen deelt Nigel Farage, de charismatische leider van de EU-sceptische UK Independence Party, momenteel een mokerslag uit aan de regerende liberalen en conservatieven, die erg veel zetels verliezen. UKIP, dat nu slechts een gemeenteraadszetel heeft in heel het Verenigd Koninkrijk, zou er volgens peilingen 87 krijgen, 6 procent van het totaal. Bij de Europese verkiezingen wordt de grootste partij waarschijnlijk UKIP, dat wil dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de EU.

7. De ECB is nu zelf ook gaten aan het schieten in de geloofwaardigheid van de eigen stress test, die evenals de vorige twee de lat te laag legt voor banken. Persbureau Reuters meldt dat het door België genationaliseerde Dexia geen strenge stresstest hoeft te doorstaan. Dexia is tegenwoordig een bad bank die door de tijd heen wordt afgebouwd.

8. De Italiaanse economie gaat eindelijk een shot in the arm krijgen. Statistiekbureau Istat gaat voortaan prostitutie, smokkel en drugshandel meenemen in de nationale rekeningen. En blijkbaar gaat het in deze zwarte sectoren van de economie nog wel goed. De aanpassingen betekenen namelijk dat de economie dit jaar en in de afgelopen jaren iets groter zal zijn. Overigens zegt Istat de wijzigingen door te voeren om aan EU-regels te voldoen.

9. Europese beurzen zitten in de parkeerstand en verliezen vanochtend licht. Met het oog op de Europese en Oekraïense verkiezingen doen beleggers het rustig aan. En daarnaast kan het tot het rentebesluit van de ECB op 5 juni wel eens rustig blijven omdat beleggers erg nieuwsgierig zijn wat Draghi uit de hoge hoed gaat toveren.

10. De beursagenda is vandaag niet heel erg spannend. De aandacht gaat vooral uit naar cijfers voor de nieuwe woningverkopen in de VS. Die doen het slecht de afgelopen maanden, en de verzwakking in de huizenmarkt is een grote zorg geworden voor de Fed.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl