Niet de Duitsers, maar de Spaanse regering is het felst gekant tegen een coulante behandeling van Griekenland. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De meeste Europese beurzen kleuren vandaag licht groen nu beleggers zekerder van hun zaak zijn dat Griekenland hoogstwaarschijnlijk het hoofd eventjes boven water kan houden nu de eurozone met vier maanden financiering over de brug is gekomen.
De Grieken en de andere eurolidstaten zijn nu aan het touwtrekken over het pakket aan structurele hervormingen dat de regering van premier Tsipras moet doorvoeren. Het echte gevecht, dat over het Griekse begrotingsoverschot exclusief de rente op de staatsschuld, zal de komende vier maanden worden gevoerd. De hoogte van dit zogenoemde primaire begrotingsoverschot bepaalt de mate van Griekse bezuinigingen, het tempo waarin Griekenland zijn schuld aan de eurozone aflost, de financiering van Griekenland door de eurozone en eventuele schuldenverlichting.
2. Niet de Duitsers maar de Spanjaarden hebben letterlijk het hardst tegen de Grieken geblaft in de onderhandelingen over noodfinanciering aan Athene. Dat heeft persbureau Bloomberg vernomen van bronnen die betrokken waren bij het eurogroepoverleg over Griekenland afgelopen vrijdag. Volgens het artikel zou de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos tijdens de vergadering met zijn collega’s hard van leer zijn getrokken tegen zijn Griekse ambtgenoot Varoufakis.
De Guindos zou meerdere malen zijn stem hebben verheven en Varoufakis hebben gezegd dat hij nog moet leren hoe politiek op Europees niveau wordt bedreven. De houding van De Guindos is nogal frappant omdat de minister in 2012 zelf de handdoek in de ring moest gooien en Europa om noodsteun moest vragen. De harde toon van de Spaanse regering kan verklaard worden door de opmars in de peilingen van de met Syriza sympathiserende partij Podemos. Volgens de peilingen zou Podemos, dat ook een schuldsanering wil, de verkiezingen winnen en zou de regerende centrumrechts Partido Popular het veld moeten ruimen.
3. Centrale banken in EU-landen die aan de eurozone grenzen zijn bang. Via de zwakke euro exporteert de eurozone zijn torenhoge werkloosheid en deflatie naar omringende landen, die vervolgens deze problemen op een bordje krijgen naast hun eigen interne economische problematiek. Schoolvoorbeelden zijn Polen en Zweden, die kampen met en/of hoge werkloosheid en deflatie. Maar de centrale banken in beide landen weigeren om uiteenlopende redenen het voorbeeld van de ECB van agressieve verruiming van het monetaire beleid na te volgen.
Vice-gouverneur Cicilia Skinsley van de Riksbank zei volgens Zweedse media vandaag dat de centrale bank graag maatregelen ziet die verdere schuldenopbouw bij huishoudens moet beteugelen. Vooral de verwachting van veel Zweden dat de rente laag blijft en dat huizenprijzen zullen stijgen baart haar zorgen.
Andrzej Rzonca, een topman van de Poolse centrale bank, wil niets van renteverlagingen weten omdat nu al de groei van hypotheken vele malen sterker is dan de groei van de inkomens van huishoudens. Rzconca’s collega was Jan Winiecki was zo eerlijk om te zeggen dat de inflatiedoelstelling van 2,5 procent maar beter geschrapt kan worden omdat Polen de komende tien jaar er toch niet aan zal voldoen.
Overigens kunt u in de grafiek zien hoe huishoudschulden als percentage van het nationaal inkomen er voor staan. Groen is Zweden; blauw is Polen en rood is Nederland.
(klik voor uitvergroting)
4. Beleggers opgelet: Gemalto, het beveiligingsbedrijf dat bij zijn eigen beveiliging op zijn zachtst gezegd steken heeft laten vallen, komt woensdag met informatie over de inbraak in zijn computernetwerk door Amerikaanse en Britse geheime diensten. Gemalto weet nu al te melden dat het reputatieverlies niet tot significante financiële schade zal leiden.
Vorige week wisten onderzoekjournalisten boven tafel te krijgen dat de geheime diensten door waren gedrongen in het computernetwerk van Gemalto en daarbij de encryptiecodes van de door het beveiligingsbedrijf geproduceerde simkaarten wisten te bemachtigen. De afluisteraars kunnen zich daardoor via de achterdeur toegang verschaffen tot elke mobiele telefoon met een chip van Gemalto. En dat is nogal wat, want Gemalto is veruit de grootste producent van simkaarten ter wereld.
5. Deutsche Bank en Santander zitten volgens The Wall Street Journal in de stress omdat hun Amerikaanse divisies zouden zakken voor de jaarlijkse stress test van de Federal Reserve. De banken zouden volgens de Fed een te rooskleurige voorstelling van zaken geven over de kwaliteit van hun Amerikaanse activa. De berichtgeving in de zakenkrant is vooral slecht nieuws voor Santander, de grootste bank in Europa gemeten naar marktkapitalisatie. Santander zakte namelijk vorig jaar ook al voor de Feds stress test.
6. Het CBS maakte vanochtend macrocijfers bekend die wat tegenvallen. De index voor het producentenvertrouwen daalde deze maand naar 2,0 van 2,8 in januari. In december stond de conjunctuurindicator op 3,4, wat het hoogste niveau in drie jaar tijd was. Volgens het CBS was de industrie deze maand minder optimistisch over de orderpositie en de toekomstige productie.
7. En ook het Duitse Ifo-conjunctuuronderzoek voor februari was tegenvallend. De index die het Duitse ondernemersvertrouwen meet steeg magertjes van 106,7 in januari naar 106,8. Economen hadden voorspeld dat de index zou stijgen naar 107,7, wat het hoogste niveau sinds afgelopen zomer zou zijn geweest. Ondanks de zwakke cijfers van vandaag wijzen de meeste conjunctuuronderzoeken voor de eurozone er nog steeds op dat de economie langzaam maar zeker aan het aansterken is. Tegelijkertijd zijn er geen tekenen dat d economie vaart begint te maken, waardoor velen weinig zullen merken van het herstel.
8. De lonen flink omhoog of anders gaat de economie er aan. Dat is de boodschap van Japanse vakbonden voorafgaand aan het jaarlijkse cao-overleg tussen de sociale partners dat volgende maand begint. Volgens persbureau Bloomberg heeft de overkoepelende Japanse vakbondscentrale Rengo een samengestelde loonsverhoging van meer dan 4 procent geëist. Elke werknemer moet er ministens 2 procent op vooruit gaan plus nog eens een verhoging die kan oplopen tot 2 procent afhankelijk van de senioriteit van de werknemer en de duur van zijn dienstverband. "We weten dat we hoog inzetten met ons verzoek, maar de Japanse samenleving zal op een chaos uitlopen als de inkomens van de bevolking niet zo sterk stijgen", aldus vakbondsleider Nokbuaki Koga.
Met de oproep lijken Japanse bonden gehoor te geven aan de oproep van premier Shinzo Abe voor een ‘omgekeerd’ Akkoord van Wassenaar. Abe pleit voor sterke loonstijgingen om deflatie uit te bannen en de inflatie op 2 procent te krijgen. Bovendien zijn hogere lonen broodnodig, want de koopkracht van Japanse huishoudens is de afgelopen twee jaar gedaald vanwege de btw-verhoging en de zwakkere yen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl