Dure leningen slijten aan mensen met een laag inkomen, in de VS gebeurt het weer. En we investeren nog steeds te weinig in Nederland. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij

1. De woekerlening is alive and well in de VS. Persbureau Boomberg News heeft een verhaal over ene Doug Naidus, die vlak voor de grote beurscrash van 2008 zijn hypotheekbedrijf nog wist te verkopen aan Deutsche Bank. En Naidus heeft zich volgens Bloomberg sindsdien op een nieuwe subprime markt gestort: het slijten van leningen met jaarlijkse rente tot 125 procent aan Amerikanen met een laag inkomen. En Naidus is niet de enige in deze markt. “Don’t be evil” Google financiert Naidus’ rivalen, aldus het artikel, waarin nog fijntjes wordt opgemerkt dat de woekerleningen worden geknipt en verpakt in obligaties om vervolgens verkocht te worden aan rendementhongerige beleggers.

2.Centrale bankiers complimenteren zich vaak voor het uitroeien van de hoge inflatie van de jaren 1970, toen we hoge inflatie hadden vanwege een loon-prijsspiraal. In de afgelopen decennia is de looninflatie steeds verder afgezwakt en tegenwoordig is er in de ontwikkelde wereld eigenlijk helemaal geen looninflatie meer. En dat is een heel groot probleem voor centrale bankiers. Er zijn nogal wat centrale bankiers van de ECB en de Fed die maar al te graag de rente willen verhogen om de in hun ogen overgewaardeerde financiële markten een flinke trap te geven. Maar hun inflatiedoelstelling staat dit niet toe, want omdat lonen nauwelijks stijgen, is er geen inflatie die de kop moet worden ingedrukt met een renteverhoging. Lees door bij punt drie…

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.De lage rentestanden en obligatieaankopen van centrale banken in de afgelopen vijf hebben de inkomensongelijkheid alleen maar vergroot. Dat zegt niet een linkse politicus, maar Andrew Haldane, een topman van de Bank of England. Volgens Haldane heeft het ruime monetaire beleid effectenprijzen omhoog gejaagd, en daar moeten we juist heel blij mee zijn. Haldane zei dat dankzij dit `welvaartseffect` de economie heeft kunnen doorgroeien en zonder centrale bank ingrijpen was de Britse 6 procent kleiner geweest. Maar Haldane vindt het nu wel de hoogste tijd om inkomensongelijkheid aan te pakken. Het zou volgens hem goed zijn als het aandeelhouderskapitalisme als eerste wordt aangepakt, want dankzij het aandeelhouderskapitalisme zijn de belangen van de werknemers en de maatschappij zelf in de vergetelheid geraakt.

4.Royal Dutch Shell kapt met het uitkeren van stockdividend. Voortaan krijgen aandeelhouders (zowel houders van aandelen A én B) hun dividend alleen nog in contanten. De reden hiervoor was dat het stockdividend een duur geintje is voor de oliereus. Om verwatering van bestaande aandeelhouders te kopen kocht Shell aandelen B terug maar om belastingtechnische redenen niet aandelen A. En hierdoor begon het koersverschil tussen aandelen B en A wel erg groot te worden.

5.Unilever heeft genoeg van pastasaus. Volgens Bloomberg News wil het voedings- en levensmiddelen concern de Ragu en Berrtolli pastasauzen gaan verkopen aan het Japanse Mizkan voor 2 miljard dollar. Unilever wil uit deze sauzenbusiness omdat de marges niet dik genoeg zijn.

6.De Japanse Premier Shinzo Abe is hele dikke vrienden met de aankomende premier van India Narenda Moodi. Persbureau Reuters attendeert ons er op dat Abe op Twitter alleen maar Moodi, zijn vrouw Aki en een controversiële politicus uit Tokio volgt. En Abe en Moodi zijn heel vriendelijk met elkaar aan het Twitteren. De reden daarvoor, zowel Japan als India zijn erg bang voor de opkomst van China en steeds assertievere houding van Beijing.

7.Er is nogal wat ophef rond de 10 miljard euro die pensioenfondsen en verzekeraars gaan stoppen in de Nationale Investeringsinstelling. Gaat dat helpen, 10 miljard euro investeren in Nederland in de komende vijf jaar? Het is leuk geprobeerd, maar het is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. En niet alleen afgezet ten opzichte van het vermogen van institutionele beleggers van 1.400 miljard euro. Gecorrigeerd voor inflatie investeerden we vorig jaar evenveel in de Nederlandse economie als in... 1997. Investeringen beslaan nog maar 16 procent van het bruto binnenlands product. Dat was meer dan 20 procent in de afgelopen decennia. We zijn dus veel te weinig aan het investeren in de eigen economie, en volgens voorspellingen van de Europese Commissie zal dat de komende jaren ook zo blijven. En daarmee vernaggelen we onze toekomstige welvaart. Om de investeringen weer op peil te krijgen is jaarlijks 20 miljard euro nodig.

8.En hoe gaat het met de economie van de eurozone na een tegenvallend tweede kwartaal waarin de meeste lidstaten behalve Duitsland tegenvallende groeicijfers laten zien? Zoals verwacht lag het groeitempo van de dienstensector en industrie in de eurozone volgens de inkoopmanagersindex in mei op hetzelfde niveau als in april. En dat komt vooral omdat Duitsland het goed blijft doen, het waarschijnlijk beter ging in Spanje en Italië, wat een zwakker wordende economie in Frankrijk compenseerde. De Franse inkoopmanagersindex wees in mei namelijk tegen de verwachting in op krimp.

9.Europese beurzen komen vandaag niet echt op gang en schommelen rond het slot van woensdag. Dat kan komen door het toch een beetje tegenvallend economisch nieuws uit Europa, met name de zwakke Franse economie. Aziatische beurzen sloten vanochtend juist hoger dankzij winsten op Wall Street en meevallend economisch nieuws uit China. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie wees in mei meevallend genoeg bijna weer op groei.

10.Beleggers hebben het vizier vandaag gericht op Amerikaanse macrocijfers. Uit de wekelijkse steunaanvragen en de bestaande huizenverkopen moet blijken hoe sterk de economie aan het opkrabbelen is nadat er in het eerste kwartaal waarschijnlijk sprake was van krimp.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl