Jan Kees de Jager zal zich moeten bewijzen als nieuwe financiële topman van KPN en Chinese gezinnen blijken wel erg veel schuld te hebben. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Weer boetes in de financiële sector – houdt het dan nooit op? Ditmaal zijn het handelaren aan de London Metal Exchange die zich weer eens niet aan de regels hebben gehouden. Op de LME vindt nog fysieke handel op de vloer plaats (open outcry). En daar gelden hele strikte regels waar – heel Brits – een umpire op toe ziet. En een van de belangrijkste regels is dat je niet je zetel in de ring in het midden van de handelsvloer mag verlaten. Je mag hoogstens opstaan en een beetje naar voren leunen, maar je moet dan wel tenminste één voet tegen je zetel aanhouden. Dat moet namelijk voorkomen dat de ring een chaotische trading pit wordt, waardoor handelaren elkaars gebaren en andere signalen niet op kunnen pikken.

En de beurs heeft een broertje dood aan handelaren die het te heet onder de voeten wordt en niet op hun plek blijven. “The LME baat een een ring uit, niet een [trading] pit. Handelaren die gaan staan worden bevooroordeeld en kunnen mogelijk het zicht van andere handelaren en LME-medewerkers blokkeren,” aldus de beurs in een reactie aan persbureau Bloomberg News. Handelaren van negen van de elf leden van de LME hadden het de afgelopen tijd zo bont gemaakt, dat de beurs zich genoodzaakt zag 13.750 pond aan boetes op te leggen. Een handelaar werd zelfs voor een paar dagen geschorst.

2.Paniek! De schulden van Chinese huishoudens, bedrijven en de overheid bij elkaar opgeteld zijn gestegen naar 250 procent van het nationaal inkomen. In 2008, het jaar voor dat Beijing de kredietkraan opendraaide om de economische groei draaiende te houden na de mondiale crisis, bedroeg het schuldenniveau nog 147 procent. Dat blijkt uit ramingen van Standard Chartered Bank waar de Financial Times melding van maakt. De cijfers zijn een teken dat er sinds de crisis steeds meer sprake is van misallocatie van kapitaal, omdat het groeitempo sinds 2008 is teruggevallen, terwijl de aanwas van schulden alleen maar is toegenomen. De FT citeert een econoom van Gavekal Dragonomics die erop wijst dat het schuldenniveau in China erg hoog is voor een opkomende economie. “Met andere woorden, China zit al diep in de schulden voordat het rijk is geworden”, aldus de econoom.

3.Financieel speculant Bill Ackman weer eens met gestrekt been het bedrijf Herbalife tacklen. Ackman, die al sinds december 2012 probeert Herbalife om zeep te helpen, wil de koers van de aanbieder van voedingssuplementen nu echt finaal de grond in stampen. Tegen Bloomberg TV zei Ackman dat hij er 50 miljoen dollar tegenaan heeft gegooid om aan te tonen dat het bedrijf een groot piramideschema is. En vandaag zal hij dat uit de doeken doen in een presentatie. Ackmans aartsrivaal Carl Icahn, die destijds de andere kant koos en speculeerde op koersstijgingen van Herbalife, zou volgens Fox Business nog geen enkel aandeel van zijn belang van 17,3 procent in Herbalife hebben verkocht. En overigens bestrijdt Herbalife alle aantijgingen van Ackman.

4.Netflix zit in de lift. Het Amerikaanse bedrijf dat on-demand video aanbiedt via internet heeft afgelopen kwartaal de nettowinst zien verdubbelen naar 71 miljoen dollar en de omzet met een derde zien stijgen naar 1,34 miljard dollar. De stevige groei is het gevolg van de prijsverhoging in de VS van 1 naar 9 dollar en de gestage toename van het aantal klanten naar 50 miljoen eind juni. Netflix wil in Europa uitbreiden naar onder meer Duitsland en Frankrijk en gaf aan op lange termijn naar China te willen.

5.Yahoo heeft bevestigd dat het internet start-up Flurry heeft gekocht. Volgens persbureau Bloomberg News zou Yahoo meer dan 300 miljoen dollar hebben betaald voor Flurry. Flurry analyseert gegevens van smartphonegebruik. Die data moet gebruikt worden om advertenties en applicaties beter af te stemmen op de gebruiker.

6.America Movil heeft wat verder teruggetrokken uit KPN. De Mexicaanse telecomreus meldde bij de halfjaarcijfers dat het belang in KPN is teruggebracht naar 22,6 procent. Volgens de melding bij de AFM van 16 april bedroeg het kapitaalbelang nog 24,8 procent.

7.Nog even over Jan-Kees de Jager, de oud-minister van Financiën die financieel bestuurder bij KPN wordt. In een reactie op zijn benoeming zei De Jager tegen het Financieele Dagblad: “er werd zowel door het bestuur als door de commissarissen gezocht naar een maatje van het bestuur, een sparringpartner die helpt het bestuur tot beslissingen te komen. Zo zie ik mijn rol dus ook.” Dat leidde tot wat sardonische reacties dat de functie misschien een maatje te groot is voor De Jager. Maar De Jager zei geen probleem te zien in het feit dat hij geen ervaring heeft als bestuurslid van een groot bedrijf en geen kaas te hebben gegeten van de telecombranche. “KPN zocht niet naar een cfo 1.0, een soort supercontroller, maar naar een cfo 2.0. Dat is iemand die de basis van het vak kent, maar die daarnaast strategisch meedenkt met de bestuursvoorzitter en mee-innoveert”, aldus De Jager, die ook eventjes zijn CV voor het FD opdreunde.

8.Het zijn nou niet echt spannende bedrijven, uitgevers Wolters Kluwer en ReedElsevier. Dus verhoudingsgewijs heel spannend is de aankondiging dat Reed Elsevier de Canadese juridische activiteiten van Wolters Kluwer overneemt.

9.Europese aandelenbeurzen krabbelen vandaag eindelijk op na drie dagen van verliezen. Beleggers lijken er van uit te gaan dat tijdens het overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Ofwel: dat het wel mee zal vallen met de economische sancties tegen Rusland. Opvallend is dan wel dat de euro vanochtend daalde naar 1,348, het laagste niveau in bijna een half jaar tijd.

10.De ministers zullen waarschijnlijk afspreken dat het clubje oligarchen rond de Russische President Poetin op de zwarte lijst komt. Dat wil zeggen: reisverboden en het bevriezen van financiële tegoeden. Het Verenigd Koninkrijk heeft opgeroepen tot economische sancties tegen sectoren van de Russische economie. Maar Frankrijk en Duitsland zijn daarop tegen uit angst dat de maatregelen de economie van de eurozone even zo hard kunnen gaan treffen als de Russische economie.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl