21 prachtige foto’s die laten zien hoe het is om op de koudste plek ter wereld te wonen

koudste plek ter wereld

Foto: Amos Chapple

Mensen zijn hardwerkende, flexibele wezens.

Een plek waar dat meer dan zichtbaar is, is in Oymyakon, Rusland. De koudste bewoonde plek ter wereld.

De gemiddelde temperatuur in de winter is -50 graden Celsius, met een absoluut record in 1924. Toen werd het niet warmer dan -71 graden Celsius.

Fotograaf Amos Chapple bezocht het dorp, net als naastgelegen stad Yakutsk.

In totaal verbleef Chapple vijf weken in de regio om het dagelijkse leven vast te leggen.

Christian Storm werkte aan een eerdere versie van dit artikel.


Amos Chapple startte zijn reis in Yakutsk in Noordoost-Rusland. De plaats staat bekend als koudste stad ter wereld. Amos Chapple started his journey in Yakutsk, the capital of the Sakha region of northeastern Russia. It is generally regarded as the coldest capital city in the world.


In de stad wonen zo'n 300.000 mensen. In de winter is het er zo rond de -34 graden Celsius.


Chapple vertelde aan Business Insider dat de inwoners erg "aardig, werelds en opvallend goed gekleed waren".


Hoe gaan de mensen om met de extreme kou? "Russki chai, letterlijk: Russische thee. Ofwel: vodka", vertelde Chapple.

Source: Weather.com


Chapple verbleef in een klein pension in Yakutsk voordat hij wat locals leerde kennen waar hij kon overnachten. "Als bedankje wilde ik voor ze koken, maar het is lastig om een bord nachos te maken in Siberië."


Een sterke diamanthandel heeft gezorgd voor een "veelzijdige en gezonde economie" in Yakutsk, aldus Chapple.


De gevolgen van de Koude Oorlog zijn hier minder aanwezig, aangezien de Yakuts "veel meer naar buiten zijn gericht dan Russen. Zij voelen zich geen slachtoffer van het omgevallen rijk", vertelt Chapple.


Yakutsk vormt de doorgang naar Oymyakon, dat bekend staat als de koudste bewoonde plek op aarde. Het duurt twee dagen om er te komen.


Dankzij de lage temperatuur moeten de motoren van auto's altijd blijven draaien. Daarom zijn de tankstations langs de route 24 uur per dag open. "Mensen die in deze afgelegen gebieden moeten werken, werken telkens twee weken wel en daarna weer twee weken niet."


Chapple was twee dagen gestrand in een klein gastenverblijf dat bekend staat als 'Cafe Cuba'. Hij overleefde er dankzij rendiersoep en warme thee terwijl hij wachtte op een andere auto om mee te liften.


"Ik kreeg uiteindelijk een lift die zowel gastvrij was, als op een vreemde manier bedreigend. Ik at bevroren paardenbloed en macaroni met de familie van de mannen van wie ik een lift kreeg", zei Chapple. Het monument ter ere van het communisme geeft het kouderecord van -71 graden aan. Op het bord staat 'Oymyakon, de pool van de kou'.


Vandaag is het gemiddeld -50 graden Celsius in de wintermaanden. Oymyakon betekent overigens 'niet-bevroren water', geloof het of niet. Het is een verwijzing naar de thermale bronnen die rendierherders vroeger bezochten.


"Ik herinner me nog hoe het voelde alsof de kou letterlijk mijn benen vastgreep. Ook opvallend: af en toe veranderde mijn speeksel in kleine naaldjes die in mijn lippen prikten", vertelde Chapple aan Weather Channel. De fotograaf zei dat het erg vermoeiend was om in deze omgeving te zijn.

Bron: Weather.com


De camera gebruiken was ook lastig. "Mijn adem was nog dikker dan sigarenrook. Ik moest dus mijn adem inhouden om een foto te kunnen maken", vertelt Chapple. Daarna tastte de kou de mechaniek van de camera aan.


De bevroren grond maakt het onmogelijk om een waterleiding naar de huizen aan te leggen. Daarom moet er gebruik worden gemaakt van bijgebouwen. De tocht naar het toilet buiten is een marteling.


Overledenen begraven is ook lastig dankzij de bevroren grond. Voordat iemand begraven kan worden, moeten er grote vuurkorven aangestookt worden om de grond op te warmen.


Chapple had verwacht dat inwoners uitkeken naar nieuwe bezoekers. In plaats daarvan vond hij het lastig om mensen te ontmoeten. "De mensen die buiten waren renden compleet ingepakt van het ene naar het andere huis, óf waren dronken", vertelde hij aan Business Insider.


Omdat de grond te koud is om er groente op te verbouwen, zijn inwoners vooral bezig met veeteelt of doen werk bij de gemeente.


De bevolking eet vooral rauwe vis, paardenlever, maar bovenal: vleessoep.


De inwoners van het dorp zien zichzelf echt als 'Yakutians'. "De mensen leven vergelijkbaar met ieder andere plek, behalve dan dat ze altijd met een schuin oog kijken naar de thermometer. Bij -50 stoppen verschillende zaken ermee."

Geloof het of niet, maar wanneer het eindelijk zomer is dan is de temperatuur redelijk normaal. Het warmterecord staat op 35 graden Celsius. De zomer duurt helaas relatief kort, de winter daarentegen: die lijkt eindeloos.