Beleggers blijven super optimistisch over hun kansen in 2014. Net als minister Kamp, die Nederland weer lekker ziet groeien. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft in het FD de loftrompet afgestoken over de Nederlandse economie. Volgens Kamp bedraagt de potentiële groei van de Nederlandse economie meer dan 1,5 procent, wat zou betekenen dat de financiële crisis geen lang termijn schade heeft aangericht aan de groeipotentie van Nederland.

Kamp zei daarnaast dat het geen probleem is dat zowel huishoudens en bedrijven als de overheid tegelijkertijd schulden aan het afbouwen zijn. Dat is een opmerkelijke visie, want nog meer jaren waarin alle drie de sectoren hun balans op orde proberen te brengen, zou betekenen dat de binnenlandse economie op zijn gat blijft, en Nederland blijft stagneren. Bovendien zal Brussel steeds meer druk op Nederland uitvoeren vanwege het hoge lopende rekening overschot die de schuldenafbouw tot gevolg heeft.

2.Volgens de Wall Street Journals Fed watcher Jon Hilsenrath staat de Fed op het punt de obligatieaankopen weer te verlagen. Hilsenrath, die een direct lijntje naar de Amerikaanse centrale bank lijkt te hebben, schreef dat de Fed aan het einde van de maand de obligatieaankopen zal gaan verlagen van 75 naar 65 miljard dollar per maand. Volgens Hilsenrath zal de Fed het tegenvallende banenrapport over december als een uitbijter zien en daarom negeren.

3. Misschien moet de Franse president François Hollande zijn privé leven nog wat spannender gaan maken, want sinds zijn affaire met Julie Gayet aan het licht is gekomen, is zijn populariteit stijgende.

Volgens de laatste opiniepeiling (van BVA) is inmiddels 31 procent van de Fransen tevreden over hun president van 27 procent aan het begin van de maand. Hollande, Frankrijks meest impopulaire president in tientallen jaren, heeft tijdens de persconferentie vorige week geprobeerd zijn presidentschap nieuw elan te geven door zijn economische retoriek te wijzigen.

Hollande is de nadruk gaan leggen op het verstreken van de aanbodskant van de economie, en omarmt daarmee het Duitse economische recept.

4.Griekenland heeft NU geld nodig. Nicos Christodoulakis, een voormalig minister van Financiën, zei tegen de Duitse krant Handelsblatt dat Europa 100 miljard euro moet investeren, waarvan 17 miljard euro naar Griekenland moet.

Christodoulakis sprak van een “groeibazooka.” De Griekse economie, goed voor ruwweg 2 procent van het BBP van de eurozone, is het zwaarst getroffen door de crisis. Ten opzichte van de piek van 2008 is de economie meer dan een kwart gekrompen. De economie van de eurozone als geheel is ongeveer 2,5 procentpunt kleiner ten opzichte van het piekjaar in 2008.

5.Volgens een wereldwijd gehoude peiling zijn beleggers het meest optimistisch in bijna vijf jaar tijd. Volgens Bloomberg News is 59 procent van de respondenten bullish vanwege het herstel van de ontwikkelde wereld, met name de VS.

6. Aziatische beurzen kleuren vanochtend groen nadat de Chinese centrale bank ingreep om verkrapping van de geld markt tegen te gaan en omgerekend 42 miljard dollar uitleende aan banken door middel van repo’s. Het ingrijpen door de PBOC komt iets meer dan een week voordat het Chinese nieuwjaar begint op 31 januari. De Chinese geldmarkt wordt meestal krapper naar mate het nieuwjaar nadert.

7.Europese beurzen hebben het stokje van Azië overgenomen en zijn met voorzichte winsten gestart. Het is vooral wachten op wat Wall Street gaat doen na het lange weekend en wat het cijferseizoen gaat brengen, dat deze week in de VS echt losbarst.

8.De koers van DSM keldert vanochtend tegen de 10 procent nadat het chemieconcern zwaar teleurstelde met de onverwachte bekendmaking van de voorlopige kwartaalcijfers. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat EBITDA over het vierde kwartaal waren duidelijk lager dan de vorige maand door DSM bekendgemaakte consensusverwachting.

Vooral de voedingsingrediëntendivsie - het belangrijkste en grootste bedrijfsonderdeel - presteerde tegenvallend met een veel lager dan verwacht bedrijfsresultaat. Daarnaast kwam over het boekjaar het bedrijfsresultaat van het gehele bedrijf uit op 1.314 miljoen euro, terwijl DSM had gezegd dat dit tenminste 1.350 miljoen euro zou zijn. DSM sprak over het vierde kwartaal van negatieve valuta-effecten en tegenvallende marktomstandigheden bij de voedingsingrediëntentak, wat tot prijsdruk leidde.

Bovendien was de outlook voor 2014 voorzichtig. DSM rekent op een lager bedrijfsresultaat dit jaar, en analisten zullen daarom hun verwachtingen moeten gaan verlagen.

9. Zwaargewicht op de beurs Unilever schiet daarentegen met zo’n 4 procent omhoog nadat beleggers laaiend enthousiast reageren op de jaarcijfers van het voedings- en levensmiddelenconcern. Over 2013 waren zowel de onderliggende omzetgroei als de winst per aandeel meevallend. Unilever wist bij divisies Personal Care en Home Care de volumes sterk op te krikken dankzij groei buiten Europa. De marges verbeterden met name bij Personal Care, dat producten als Dove deoderant en Lux zeep verkoopt.

10.Op de beursagenda staan vandaag nog de cijfers voor het vertrouwen van financiële experts in de Duitse economie. De experts zijn laaiend positief over Duitsland, want vorige maand steeg de ZEW verwachtingsindex naar 62, het hoogste niveau sinds 2006. Economen gepolst Bloomberg News verwachten dat de index deze maand steeg naar 64, wat het hoogste niveau sinds 2003 zou zijn.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl