Beleggen is in 2020 een stuk populairder geworden, mede doordat sparen zo weinig oplevert.
Een opvallende trend is dat steeds meer vrouwen zich aanmelden bij vooral jongere, online beleggingsplatforms.
In Nederland zag beleggingsapp BUX sinds april een forse stijging van het aandeel van vrouwelijke beleggers bij de nieuwe instroom.
Beleggen is hot. Dit jaar zijn een kwart miljoen Nederlanders voor het eerst begonnen met beleggen. Dat is een toename van zo’n 17 procent ten opzichten van vorig jaar, blijkt uit recent onderzoek van researchbureau Kantar.
Een groot deel van deze nieuwelingen is vrouw, blijkt uit een analyse van de mobiele broker BUX. De beleggingsapp van CEO Nick Bortot, voormalig directeur bij onder meer online beleggingsbank Binck, heeft het aantal vrouwen dat een beleggingsrekening bij hen afsloot dit jaar zien verzesvoudigen, zo werd donderdag bekend.
In het eerste kwartaal van dit jaar maakten vrouwelijke beleggers nog maar 13 procent uit van de totale instroom van nieuwe gebruikers bij BUX in Nederland, terwijl dit sinds april 2020 is gestegen naar een kwart van de nieuwe instroom.
Volgens CEO Bortot doet zijn platform het sowieso al beter bij vrouwen dan traditionele brokers, zo vertelde hij afgelopen oktober tegenover Business Insider: “Mannen zijn nog altijd in de meerderheid, maar waar doorgaans zo’n 5 procent van de klanten vrouw is bij brokers, ligt dit gemiddelde bij BUX op 20 procent. En ik hoop natuurlijk dat dat aandeel verder groeit.”
In Nederland is BUX sinds de lancering van de app BUX Zero afgelopen jaar gegroeid naar zo'n 150.000 rekeninghouders per september dit jaar.
Beleggingscursussen voor vrouwen om de 'gender gap' te dichten
Beleggen wint aan populariteit, mede door de zeer lage spaarrentes die ervoor zorgen dat sparen nauwelijks iets oplevert. Daarbij komen er ook steeds meer digitale beleggingsproducten en platformen die zich richten op vrouwen. Zoals Fire for Women, een platform waarop de 33-jarige Puck Landewé vrouwen kennis wil laten maken met beleggen en de financiële levensstijl die hoort bij de Amerikaanse beweging FIRE, wat staat voor Financial Independence & Retire Early.
Of neem het Scandinavische platform Female Invest, dat met behulp van grote partners de 'gender investment gap' probeert te dichten. "We zijn in drie jaar tijd uitgegroeid van een klein beleggingsclubje voor vrouwen tot een wereldwijd educatief platform", vertelde oprichtster Anna-Sophie Hartvigsen aan het Britse blad Vogue.
"De financiële industrie wordt van oudsher gedomineerd door mannen. Dat zie je terug in elk aspect: van de communicatiestijl tot de bedrijfscultuur. Onbewust sluiten ze vrouwen op deze manier buiten. Maar creëer je een veilige omgeving, dan zie je dat vrouwen eigenlijk heel erg geïnteresseerd zijn in beleggen en trouwens ook beter dan mannen", aldus Hartvigsen.
Vrouwen voelen zich meer thuis bij online beleggingsplatforms
Al deze low-cost, online initiatieven lijken daadwerkelijk voor een toename van vrouwelijke beleggers te zorgen. Niet alleen BUX zag een sterke stijging, ook platformen zoals het Israëlische eToro en Britse Nutmeg zien het aantal vrouwelijke leden flink omhoog schieten, zo meldde zakenkrant The Financial Times onlangs
Nannette Hechler-Fayd’herbe, hoofd internationale economie en research bij de bank Credit Suisse, zegt tegen de FT dat het gebruiksgemak van dit soort platformen vrouwen aanspreekt: "Ze maken beleggen eenvoudiger en sneller en er wordt niet in jargon gesproken. Dat spreekt vrouwen aan. Ze zijn opzoek naar superpraktisch advies waarmee ze recht op hun doel af kunnen gaan."
[activecampaign form=24]
Lees meer over beleggen:
- Dit kan je de komende 5 jaar aan rendement verwachten op de beurs, als je veel of juist weinig in aandelen belegt
- 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger
- Ga je in aandelen beleggen of koop je een huis om te verhuren en word je ‘huisjesmelker’? 7 dingen om goed op te letten