De kans is groot dat de pasgeboren kinderen van je vrienden, buren of familie Anna of Daan heten – de meest populaire babynamen van 2016, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Er werden ook namen gegeven waar de gemiddelde witte Nederlander waarschijnlijk raar van opkijkt.
Svastika, bijvoorbeeld.
Die naam werd vorig jaar aan 1 meisje gegeven, blijkt uit de data. Een swastika is uiteraard een andere naam voor het hakenkruis, een eeuwenoud symbool dat sinds de Tweede Wereldoorlog onlosmakelijk verbonden is met racisme, nazisme en rassenhaat.
Een hele normale naam
Betekent dit dat er een neonazistisch koppel hun kind een super-racistische naam heeft gegeven? En dat dat oké was met de burgerlijke stand? Die kans is klein.
Veel waarschijnlijker is dat het kind een Indiase of Hindoestaanse achtergrond heeft, en dat de ouders hun pasgeboren kind een naam hebben gegeven die vrij normaal is in hun gemeenschap, cultuur of land van herkomst.
De swastika is in Europa uiteraard controversieel, gezien de rol van het symbool in de recente geschiedenis. Onder hindoes wordt het hakenkruis echter al duizenden jaren gebruikt als religieus symbool, met hele andere connotaties.
Toen Duitsland in 2007 voorstelde om het symbool in de hele Europese Unie te verbieden, stuitte dat dan ook op flink verzet vanuit de Europese hindoe-gemeenschap. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is deze groep relatief groot (1,7 procent van de bevolking identificeert zichzelf als hindoe), gevolgd door Nederland (naar schatting 0,6 procent).
Rond de tijd van het Duitse voorstel, maakten vrouwen met die naam zich dan ook zorgen wat dat voor hen zou betekenen. Moeten vrouwen die Svastika of Swastika heten hun naam dan ook veranderen? "Alleen voor een reisvisum kan je niet verwachten dat iemand zijn of haar naam verandert", zei een vrouw met deze naam destijds tegenover de Times of India.
Uiteindelijk liet Duitsland, na druk vanuit de hindoegemeenschap, het voorstel vallen.