Het is lastig winst maken voor obligatiebeleggers met de lage rentestanden in de eurozone. En ex-IMF directeur Dominique Strauss Kahn is niet blij met de film Welcome to New York. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Het is momenteel veel te rustig en gemoedelijk op de financiële markten en daar moet maar eens een einde aankomen vindt Richard Fisher, de als een havik bekendstaande centrale bankier van de Dallas Fed. Het erg lage niveau van de volatiliteit in financiële markten is niet “gezond”, zei Fisher, die blijkbaar wel houdt van een bloedbad op de beurzen.
Ondanks de Oekraïense crisis, de reuring in opkomende markten, de Amerikaanse centrale bank die de monetaire stimulering aan het afbouwen is en nog wat andere zaken die beleggers uit hun slaap zou moeten houden, noteert de VIX volatiliteitsindex – beter bekend als de angstgraadmeter van beleggers, op 12,4. Dat is op slotbasis het laagste niveau sinds de winter van 2006 op 2007. En eigenlijk heeft de index sinds er een (voorlopig) einde kwam aan de eurozone crisis nooit meer echt hoog gestaan.
2.De obligatiemarkt in de eurozone is roodgloeiend en rentestanden voor staats- en bedrijfsleningen zijn naar bodemniveaus gedaald door rendementshongerige beleggers die hun geld op de een of andere manier renderend moeten zien te maken.
Op het eerste gezicht valt er nog rendement te scoren in de markt voor converteerbare bankobligaties. Banken geven aan de lopende band van deze complexe obligaties uit om aan strengere kapitaaleisen te voldoen. En beleggers kopen de obligaties, die onder bepaalde omstandigheden automatisch worden omgezet naar gewone aandelen, gretig op. Maar Europese toezichthouders willen volgens zakenkrant The Financial Times dat er iets minder hard gefeest wordt in deze markt. Bankenwaakhond EBA overweegt volgens de zakenkrant een publieke waarschuwing te geven voor het papier. De EBA is namelijk bang dat de obligaties ook aan onwetende kleine beleggers zullen worden verkocht. In 2012 verloren kleine beleggers namelijk miljoenen euro’s op soortgelijke effecten van de Spaanse probleembank Bankia. Bankia had de effecten verkocht als een veilig spaarproduct, maar stempelde ze vervolgens af om een gat in de balans te dichten.
3.Zweden is een goed voorbeeld van wat er mis kan gaan als de centrale bank zijn inflatiedoelstelling uit het oog verliest en veel te lage inflatie accepteert (let op ECB). In 2010 en 2011 ging de Riksbank de rente verhogen om de zeepbel in de huizenmarkt lek te prikken en verdere groei van de schuldenberg van huishoudens te stoppen. Huizenprijzen zijn sindsdien echter nauwelijks gedaald, de schulden van huishoudens zijn nog steeds torenhoog, maar de economie is wel in deflatie beland en de werkloosheid bedraagt krap negen procent.
De Riksbank heeft te elfder ure een 180-graden draai gemaakt en is de rente gaan verlagen, maar voor de Zweedse oppositie is dat niet genoeg. Zowel de Groenen als de Sociaaldemocraten willen met het oog op de verkiezingen in het najaar dat de Riksbank naast de inflatiedoelstelling ook een werkloosheidsdoelstelling krijgt. Dat betekent dat de druk op de Riksbank om een ruimer monetair beleid te voeren groter wordt.
4.En de vraag is of na de Europese verkiezingen het Europees Parlement de ECB gaat herinneren aan het gedeelte van het mandaat dat de centrale bank gemakshalve heeft vergeten. De ECB heeft namelijk volgens het Vedrag van Maastricht ook rekening te houden met de economische doelstellingen van de EU, waaronder volledige werkgelegenheid. En we zijn heel ver van volledige werkgelegenheid, want in het tempo waarmee de werkloosheid nu daalt, duurt het zo’n 10 jaar voordat de werkloosheid op normale niveaus staat.
5.De VS en China hebben ruzie, nu het Amerikaanse ministerie van Justitie vijf Chinese legerofficieren heeft aangeklaagd voor het hacken van computersystemen van Amerikaanse bedrijven en een vakbond. Maar pas ook op voor Russische hackers.
Volgens de Russische krant Vedomosti zijn Russische hackers er achter gekomen hoe zij iPhones en iPads van afstand kunnen blokkeren door wachtwoorden te stelen van Apple ID en vervolgens gebruikers te laten betalen voor het unblocken van de apparaten. En Russische hackers zijn geen kleine jongens, want volgens de krant `verdienden` zij vorig jaar 4,5 miljard dollar.
6.Films over de financiële sector, ze blijven leuk. Rokkenjager Strauss-Kahn wil de makers van de film Welcome to New York aanklagen omdat de film wel heel erg veel gelijkenissen vertoont met de escapades van de in ongenade gevallen voormalig IMF-directeur. En Jordan Belfort, de hoofdpersoon in de Wolf of Wall Street, verdient momenteel 100 miljoen dollar per jaar met spreekbeurten. En met de helft van dat geld wil hij de schadevergoeding voor de slachtoffers van zijn effectenfraude betalen.
7.KPN’s grootaandeelhouder America Móvil heeft niet de middelen om het belang dat AT&T in de Mexicaanse telecomreus heeft terug te kopen, meldt persbureau Bloomberg News. Omdat America Movil de schuldpositie aan het verlagen is moet het afzien van de terugkoop van een groot gedeelte van het belang van 5,76 miljard dollar. America Movil heeft overigens de afgelopen tijd het belang in KPN verminderd.
8.Volgens de Telegraaf overweegt ING’s verzekeringspoot Nationale Nederlanden het afstoten van het Nederlandse gedeelte van investeringsmaatschappij Parcom. De aanleiding voor de desinvestering zijn de nieuwe kapitaaleisen voor verzekeraars, Solvency II. Die regels maken het minder aantrekkelijk om investeringsmaatschappijen direct aan te houden. Nationale Nederlanden verkocht eerder de Duitse en Franse Parcom aan het management.
9.Vandaag gaan we weer naar centrale bankiers luisteren. Luis Mario Linde, de topman van de Spaanse centrale bank en ECB-bestuurslid, spreekt later in de middag in Frankfurt, het bastion van hard geld. Linde is de eerste Zuid-Europese centrale bankier die in het openbaar spreekt sinds Mario Draghi tijdens de persconferentie eerder deze maand duidelijk maakte dat het monetaire beleid in juni hoogstwaarschijnlijk wordt verruimd. Verder behoort Linde tot het kleine groepje ECB’s die zeer expliciet tegen de harde euro heeft geageerd. Misschien gaat het dus nog spannend worden.
10.Evenals op maandag is het weer erg rustig op de beurzen. Europese aandelenbeurzen noteren licht hoger in het kielzog van herstel op Wall Street en in Azië. Richtgevend nieuws ligt hier echter niet aan ten grondslag, en het is vooral een correctie op de verliezen van vorige week.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl