Het idee van de baas van de Canadese centrale bank om werkloze jongeren gratis werkervaring te laten opdoen, vindt weinig bijval. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De topman van de Canadese centrale bank Stephen Poloz is zwaar bekritiseerd voor zijn vorig jaar november gedane uitspraken dat werklozen jongeren die geen betaalde baan kunnen vinden, dan maar gratis moeten gaan werken om ervaring op te doen. Poloz heeft vanwege zijn controversiële uitspraken een stapel boze brieven en emails ontvangen en persbureau Bloomberg heeft de moeite genomen ze op te vragen. “Als een ouder van drie kinderen kan ik u vertellen dat ze gratis zullen werken als u dat ook doet”, aldus een e-mail aan Poloz.

2. Naar verluidt verwacht de Duitse minister van Financiën Schäuble dat Griekenland uit de euro gaat. Dat schrijft ’s werelds meest betrouwbare krant, het Duitse tabloid Bild. En Bild meldt ook nog dat bondskanselier Merkel de Grieken om “politieke redenen” binnenboord wil houden. De eurozone zou een pleefiguur slaan als het Griekenland, dat goed is voor nog geen 2 procent van het nationaal inkomen van 10 biljoen euro van de eurozone, niet in het gareel weten te houden. Een Grexit zou betekenen dat de eurozone wordt afgewaardeerd van een monetaire unie naar een vast wisselkoersmechanisme met wagenwijd openstaande deuren waar de volgende zwakke broeder zo door naar buiten kan vliegen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Het onderonsje van de Griekse premier Tsipras met Europa’s bovenbazen – bondskanselier Merkel, President Hollande, ECB-president Draghi en Commissievoorzitter Juncker – heeft weinig opgeleverd behalve mooi woorden. Het meest positieve dat er te melden valt is dat er geen ruzie werd gemaakt en dat iedereen het er over eens is dat er snel een oplossing gevonden moet worden. Een Brussels ingewijde verklapte aan de BBC dat de boodschap aan Tsipras was: ‘geeft ons snel een lijst met hervormingen, dan geven we snel het geld’.

Kern van het probleem is dat Tsipras een lager begrotingsoverschot wil om de met een kwart gekrompen Griekse economie lucht te geven. Dat is alleen mogelijk als de eurozone bereid is Griekenland langer en met meer geld te financieren of verregaande schuldsanering te accepteren, wat politiek op zijn zachtst gezegd uiterst moeilijk te verhapstukken is.

4. Internetwinkel Amazon mag dan toch aan de drones (onbemande vliegtuigjes). Amazon heeft van de Amerikaanse overheid toestemming gekregen om het het bezorgen van pakjes met drones verder te onderzoeken. Amazon mag alleen overdag met drones vliegen op een hoogte van maximaal 112 meter. Verder moet de drone in het zicht blijven van de bestuurder, die in het bezit moet zijn van een traditioneel vliegbrevet. Met andere woorden: het gaat nog wel even duren voordat bezorgen met drones mainstream is.

5. Huizenprijzen in Nederland zijn in februari verder gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met januari namen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,3 procent toe. De prijsindex (niet gecorrigeerd voor inflatie) is daarmee terug op het niveau van de zomer van 2003 (zie grafiek). Zou de trend van de afgelopen drie maanden doorzetten, dan zouden huizenprijzen in een jaar tijd 4 procent duurder zijn. Ter vergelijking: vergeleken met februari 2014 stegen de prijzen met 2,4 procent.

(klik voor uitvergroting)

image

6. Wat Europa wel heeft afgesproken (met heel veel moeite) is het onder voorbehoud verlengen van de verlammende economische sancties tegen Rusland. De bedoeling is nu dat de sancties van kracht blijven totdat Moskou het Minsk II-akkoord volledig heeft uitgevoerd, wat op zijn vroegst aan het einde van het jaar zou zijn. Probleem is dat de sancties, die in juli aflopen, nog steeds formeel moeten worden verlengd en dat alle lidstaten hiermee akkoord moeten gaan. De EU-sancties bestaan onder meer uit een exportverbod van voor Rusland cruciale technologieën en producten en het ontzeggen van toegang tot de Europese kapitaalmarkt.

7. Philips is volgens persbureau Bloomberg dicht bij een verkoop van het onderdeel Lumileds, dat deel uitmaakt van de verlichtingsdivisie die Philips naar de beurs gaat brengen. Naar verluidt zouden opkoopfondsen KKR en CVC een belang van 80 procent in Lumileds willen kopen voor 2,5 miljard euro. En de verkoop zou volgende week al rond kunnen zijn. Twee andere partijen zouden ook in de running zijn. Een van die partijen, een Aziatisch consortium, zou bereid zijn 15 procent meer te betalen dan KKR en CVC, maar Philips zou desalniettemin de voorkeur geven aan samen te werken met de private equity huizen.

8. Europese aandelenbeurzen kabbelen de week uit meet winsten van tegen de 1 procent voor de meeste indicies, waaronder de AEX. De beurshandel is vandaag saai en er valt bijna even weinig te zien als met de zonsverduistering vandaag in grote delen van Nederland. Beleggers kunnen vergapen zich daarom aan de jaarwinsten uiteenlopend van 6 procent voor Londen, 17 procent voor Amsterdam, krap 21 procent voor Milaan en ruim 22 procent voor Frankfurt. Die jaarwinsten zijn te danken aan Mario Draghi’s geldpers en de verwachting dat de economie van de eurozone dit jaar verder zal aantrekken.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl