- De 20 grootste stijgers in de S&P 500-index in het eerste kwartaal waren voornamelijk olie- en gasaandelen.
- De S&P 500 Energy Sector steeg ongeveer 40 procent in lijn stijgende prijzen van olie en gas.
- Occidental Petroleum en Halliburton waren de twee grootste stijgers in de breed samengestelde aandelenindex.
- Lees ook: Olieprijzen zijn aan het dalen, maar krappere voorraden zullen prijzen deze zomer weer opdrijven naar $125 per vat, voorziet zakenbank UBS
Energie was veruit de best presterende sector van de S&P 500 in het eerste kwartaal van dit jaar. Olie- en gasaandelen waren de grote winnaars aan het einde van een volatiel kwartaal voor Amerikaanse aandelen.
De S&P 500 Energy Sector klom bijna 40 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De S&P 500 werd tijdens de periode meegesleurd in een correctie, maar wist zijn verlies voor het kwartaal te beperken tot ongeveer 4 procent.
Aandelen in de energiesector – die bestaat uit 21 bedrijven, waaronder leveranciers van energieapparatuur en -diensten – stegen dankzij de stijgende olie- en gasprijzen.
Dit had uiteraard te maken met de Russische oorlog in Oekraïne, die onzekerheid schiep over het aanbod van Russische olie op de wereldmarkt. De prijzen van Brent olie, de internationale oliemaatstaf, en West Texas Intermediate klommen bijna 40 procent gedurende het kwartaal, waarbij de prijzen boven de 100 dollar per vat noteerden.
In de eerste drie maanden van het jaar was Occidental Petroleum de grootste procentuele stijger van de S&P 500. De koers van het aandeel steeg ongeveer 98 procent tot ruim 57 dollar. Een prominente belegger in de producent van schalieolie is Warren Buffett. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway stak in maart 7 miljard dollar in het Occidental Petroleum.
Oliedienstverleners Halliburton en Baker Hughes waren respectievelijk de op een na en op drie na best presterende aandelen van de S&P 500 in het eerste kwartaal. Zij noteerden winsten van respectievelijk 68 en 56 procent. Tussen deze namen in zat mestproducent Mosaic. Dit kwam voornamelijk doordat de kunstmestprijzen ook stegen door de bezorgdheid over bevoorradingstekorten van kunstmestproducent Rusland.
Marathon Oil, Hess, Chevron, ConocoPhillips en Exxon Mobil behoorden ook tot de top 20 stijgers van de S&P 500 in het afgelopen kwartaal.
Het mondiale olieaanbod ligt momenteel zo'n 5 tot 6 miljoen vaten per dag onder het gebruikelijke niveau door disruptie van het aanbod. Dit komt door de sancties tegen Rusland die de toevoer treffen in een tijd van grote vraag naar olie, blijkt uit berekeningen van Reuters.