Niemand is onfeilbaar, zelfs Warren Buffett niet. De superbelegger bleef te lang vasthouden aan zijn belang in de Britse supermarkt Tesco, zo gaf hij afgelopen weekeinde toe. Arne Petimezas van AFS praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Volgens de inkoopmanagersindex van Nevi is de Nederlandse industrie in februari in het zwakste tempo in bijna een half jaar tijd gegroeid. En dat kwam omdat de productie en de nieuwe orders in februari minder sterk toenamen vergeleken met januari.
De inkoopmanagersindex is in lijn met andere conjunctuuronderzoeken die er op wezen dat de groei de afgelopen maanden wat is afgezwakt. Die zwakte lijkt echter tijdelijk te zijn. Monetaire cijfers van de ECB wijzen er op dat de economie van de Eurozone het dit jaar duidelijk beter doen dan in 2014, en waarschijnlijk zal Nederland hier vroeg of laat op meeliften.
2. Chipmachinefabrikant ASML heeft laten weten dat het ook slachtoffer is van een computerkraak. ASML zei op zondag dat recentelijk hackers wisten in te breken in het IT-systeem. De hackers zouden slechts korte tijd beperkte toegang hebben gehad en er is geen bewijs dat er waardevolle informatie is gestolen.
Vrijdagavond meldde techwebsite Tweakers op basis van ingewijden dat Chinese overheidshackers bij een aanval op de systemen van ASML mogelijk informatie over hoogwaardige technologie voor chipmachines hebben buitgemaakt. De berichtgeving rond ASML komt nadat beveiligingsbedrijf Gemalto vorige week erkende dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten in 2010 en 2011 hebben ingebroken in het computernetwerk.
3. Ook superbelegger Warren Buffett loopt wel eens een blauwtje. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway biechtte Buffett op dat hij te lang heeft gewacht om zijn belang in de door boekhoudfraude getroffen Britse grootgrutter Tesco van de hand te doen. “Ik voel me beschaamd om het te zeggen, maar een oplettende belegger zou aandelen Tesco eerder hebben verkocht,” aldus Buffett. “Ik heb met deze belegging een grote fout gemaakt door te treuzelen.”
Berkshire kocht in 2012 415 miljoen aandelen Tesco voor ruwweg 2,3 miljard dollar. Vorig jaar crashte de koers van Tesco met meer dan 40 procent vanwege het boekhoudfraudeschandaal. Buffett verloor vorig jaar 444 miljoen dollar op zijn belegging in Tesco. Desalniettemin steeg de netto boekwaarde van Berkshire vorig jaar met ruim 18 miljard dollar.
4. Oostenrijk heeft afgelopen weekend bij bad bank Heta een gat in de balans van 7,6 miljard euro ‘gevonden’ en daarom maar besloten de instelling te laten omvallen in plaats van er nog meer belastinggeld in te pompen. Oostenrijk heeft de betalingen aan obligatiehouders van Heta opgeschort totdat duidelijk is wat de giftige activa nog zullen opleveren. En dat betekent dat de obligatiehouders van Heta, dat vorig jaar nog zo’n 18 miljard euro aan activa had, gezien de omvang van het verlies heel veel moeten gaan bloeden.
Oostenrijk is daarmee de eerste EU-lidstaat die de nieuwe Europese EBRD-regelgeving voor het afwikkelen van zwakke banken gebruikt om de belastingbetaler buiten schot te houden. Heta is letterlijk de afvalbak voor de giftige activa van Alpe Adria Bank, de Oostenrijkse bank die tot 2008 op luchthartige wijze krediet verstrekte in (Zuid-)Oost-Europa en de Balkan. Oostenrijk heeft al 5,5 miljard euro aan belastinggeld in Heta en Hypo Alpe gestopt.
5. De Franse industrie is de nieuwe zieke man van Europa als we de inkoopmanagersindex van Markit moeten geloven. De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie kelderde vorige maand naar 47,6 van 49,2 in januari. Een stand van minder dan 50 wijst op economische krimp, terwijl boven de 50 groei betekent. Zelfs de Griekse industrie (indexstand: 48,4) deed het minder slecht. Sterkste stijger was de Italiaanse index, die met 2 punten steeg naar 51,9 – de hoogste stand sinds de zomer van 2014. En dat mag ook wel, van statistiekbureau Istat meldde dat de Italiaanse economie in 2014 voor het derde jaar op rij kromp, waardoor de economie ongeveer even zo groot is als deze was in het jaar 2000.
6. Griekenland krijgt mogelijk al halverwege maart – één maand eerder dan gepland – de allerlaatste tranche van 7,2 miljard euro uit de bailout. Dat heeft Eurogroup voorzitter Jeroen Dijsselbloem afgelopen weekend gezegd tegen de Financial Times.
Griekenland sprak vorige maand met de Eurozone af om in april een compleet hervormingsprogramma voor te leggen. Pas als de Eurozone akkoord zou gaan met dat programma, zou Griekenland die tranche van 7,2 miljard euro krijgen. Maar volgens de Griekse minister van Financiën zit Athene zo krap bij kas dat het moeite heeft om deze maand een IMF-lening van 1,4 miljard euro af te lossen.
7. Philips oude joint venture NXP Semiconductors is op overnamepad. NXP gaat zijn kleinere rivaal Freescale overnemen voor 11,8 miljard dollar. NXP wil met de overname zijn positie in de markt voor (analoge) chips, micro-controllers en andere halfgeleiders verstevigen. NXP en Freescale profiteren van het toenemende gebruik voor chips voor allerlei doeleinden, zoals in huishoudelijke apparaten, woningen en auto’s.
8. De beurskoers van Samsung is vandaag bijna vijf procent hoger gesloten nadat het Koreaanse conglomeraat afgelopen weekend tijdens het Mobile World Congress in Barcelona twee nieuwe premium smartphones onthulde waarmee het verloren marktaandeel van Apple hoopt terug te winnen. De in aluminium behuisde Galaxy S6 en S6 Edge kunnen beveiligd worden met een vingerafdruk. De Edge heeft een kek aan beiden zijden gebogen beeldscherm.
9. Europese beurzen laten vandaag weinig beweging zien nadat Aziatische beurzen juist hoger sloten na de onverwachte renteverlaging door de Chinese centrale bank. Dat Europa vlak staat mag overigens geen naam hebben. Vorige maand won de AEX zo’n 6,5 procent. Inmiddels bedraagt de jaarwinst tegen de 15 procent. Beleggers kijken vanmiddag nog uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers voor januari. Waarschijnlijk was de inflatie nog maar net positief. Vanochtend meldde Eurostat dat consumentenprijzen in februari voor de derde maand op rij daalde vanwege lagere energieprijzen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl