Volgens de financiële man van Rabobank moet de hypotheekrente verder omhoog, opvallend omdat de reële rente in Nederland al veel hoger is dan in onze buurlanden. De Griekse regering is intussen haar toon een klein beetje aan het matigen, maar uitzicht op een oplossing is er nog niet. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft afgelopen weekend de rebellen binnen zijn eigen centrumlinkse PD-partij in het gareel weten te krijgen en tegelijkertijd oud-premier Silvio Berlusconi een lesje geleerd.
Afgelopen weekend stemde een overweldigende meerderheid van 665 van de in totaal 1.009 volksvertegenwoordigers voor Renzi’s presidentskandidaat, de onkreukbare 73 jaar oude constitutionele rechter Sergio Mattarella. Renzi had slechts een meerderheid van 505 stemmen nodig.
Dat Mattarrella zo veel steun kreeg kwam doordat Renzi na maanden van interne conflicten de greep op zijn eigen partij verstevigde, waardoor de opstandige vleugel de presidentskandidaat toch steunde. Daarnaast kreeg Mattarella ook de steun van de rebellen binnen de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. Berlusconi had juist zijn parlementariërs opgedragen blanco te stemmen omdat hij geen rol van betekenis speelde bij het uitkiezen van de president.
De vraag is wat de verzwakte Berlusconi nu gaat doen met het pact dat hij met Renzi heeft gesloten over het hervormen van het nodeloos ingewikkelde Italiaanse kiesstelsel. Zonder Berlusconi’s steun voor de constitutionele hervormingen blijft het vormen van een stabiele meerderheidsregering zeer moeilijk.
2. De Griekse regering heeft zichzelf op vrijdag een bomgordel omgedaan die dreigt af te gaan als de bodem van de schatkist bereikt is, Grieken hun bankrekeningen hebben leeggetrokken en/of Griekse banken niet langer kunnen aankloppen bij de ECB.
Op vrijdag trapte minister van Financiën Varoufakis de trojka het land uit, waarop eurogroepbaas Dijsselbloem als een geslagen hond afdroop. Griekenland kan nu fluiten naar de laatste tranche van ruim 7 miljard euro onder de noodsteun, die op 28 februari afloopt. 'Cold turkey' afkicken van noodleningen die direct weer worden gebruikt om andere schuldeisers af te lossen, verklaarde Varoufakis.
Het Griekse minister van Financiën zou naar verluidt voor enkele maanden geld hebben. En de ECB heeft laten weten dat Griekse banken na 28 februari niet meer welkom zijn voor reguliere financiering. De ECB heeft voor de Griekse banken wel de deur open gezet naar ELA-noodfinanciering zolang het geld niet gebruikt wordt om de Griekse staat te financieren. Dat is een tegenslag voor de regering, die wil dat de ECB zonder ‘strings attached’ Griekse banken blijft financieren zolang het met de eurozone overleg voert over een nieuw hulppakket.
3. Varoufakis en premier Tsipras zijn na de harde retoriek van afgelopen week, die culmineerde de kille ontmoeting met Dijsselbloem vrijdag in Athene, de afgelopen dagen een toontje lager gaan zingen. Tsipras en Varoufakis zijn Europese hoofdsteden (behalve Berlijn) aan het afreizen om regeringen met zalvende woorden gerust te stellen.
Maar de boodschap blijft echter hetzelfde: de Griekse regering wil een gedeeltelijke kwijtschelding van de noodleningen, dat rente en aflossing voortaan afhangen van de groei van de Griekse economie en lagere begrotingsoverschotten (exclusief de rente op de staatsschuld) om de Griekse economie van zuurstof te voorzien.
De reactie van Berlijn was een voorspelbare "nein". Parijs toont vooralsnog het meeste begrip. De Franse minister van Financiën Sapin heeft laten weten dat op de noodleningen de looptijden kunnen worden verlengd en de rente kan worden verlaagd. Dat is echter een sigaar uit eigen doos. De eurozone had Griekenland al dergelijke schuldenverlichting beloofd als het zich aan de bailout-afspraken zou houden.
4. Rusland en China. Vrienden voor het leven. Het Chinese kredietbeoordelingsbureau Dagong heeft de Russische staatsenergiemaatschappij Gazprom een AAA-beoordeling gegeven. Dat is de hoogst mogelijk rating. Volgens Dagong weerspiegelt de beoordeling Gazproms "extreem sterke welvaart creërend vermogen".
Bij Moody’s, 's werelds grootste kredietbeoordelaar, komt Gazprom niet verder dan een lage Baa3-beoordeling, de laagst mogelijke investment grade rating. Groot probleem voor Gazprom is dat het illiquide dreigt te worden omdat het geen toegang meer heeft tot de westerse kapitaalmarkt, waardoor een default dreigt op de tientallen miljarden dollar’s aan internationale obligaties die de maatschappij heeft uitstaan.
5. Hypotheekslaven opgelet: volgens de Rabobank moet de hypotheekrente omhoog. Rabo-bestuurslid Bert Bruggink zei tegen het Financieele Dagblad dat banken vanwege strengere kapitaaleisen noodgedwongen de hypotheken op hun balans in stukjes moeten hakken en vervolgens verpakt in obligaties moet verkopen aan beleggers.
En omdat niet alleen de bank maar ook de belegger een marge wil, zal de rente voor klanten omhoog gaan. Los van de vraag of Brugginks voorspelling uitkomt – beleggers zitten te springen om rendement en dat drukt rentestanden – zal ECB-president Draghi niet blij zijn met het nieuws. In de grafiek ziet u de voor inflatie gecorrigeerde rentestanden. En dan blijkt dat de reële hypotheekrente in Nederland zeer hoog is, ondanks de serie aan verruimingsmaatregelen die de ECB heeft aangekondigd. (klik op de afbeelding om de grafiek uit te vergroten)
6. Psst, niet doorvertellen, maar de Zwitserse centrale bank heeft in het geniep de frank weer gekoppeld aan de euro. Volgens de krant Schweiz am Sonntag probeert de centrale bank de frank door middel van tactische interventies binnen een bandbreedte van 1,05 tot 1,10 ten op zichte van de euro te houden.
7. Uit de inkoopmanagersindex van Markit blijkt dat de industrie in de eurozone in januari iets harder groeide dan in december, alhoewel het groeitempo nog steeds treurig sloom is. Grote meevaller was Italië, waar de industrie bijna terugkeerde naar groei. Dat mag ook wel, want Italië is zo’n beetje de enige lidstaat waar de economie niet groeit.
8. De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie krabbelde in januari juist een beetje op, waardoor de Nederlandse industrie in de eurozone qua groeitempo op de derde plaatst staat, achter Ierland en Spanje, maar voor Duitsland en vier andere lidstaten. De groei van de Nederlandse economie begon aan het einde van 2014 te haperen, maar de inkoopmanagersindex wijst er op dat deze verzwakking tijdelijk is.
9. De meeste Europese beurzen kleuren vandaag rood nadat vrijdag de week die in het teken stond van Griekenland werd afgesloten met verlies. Heel spannend is het allemaal niet. Beleggers hebben namelijk het vizier gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag en de banencijfers op donderdag en wat dit betekent voor de renteverhoging die de Fed in juni van plan is.
Arne Petimezas is analist bij de financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl