Zelfs Goldman Sachs gaat weleens nat, Delta Lloyd-topman Niek Hoek houdt het voor gezien en SBM Offshore vindt geen bewijs voor omkoping in Brazilië, maar wel in Afrika. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. De koers van oliedienstverlener SBM Offshore spurt vanochtend omhoog nadat uit intern onderzoek blijkt dat de smeergeldpraktijken beperkt waren tot Afrika en dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden in de erg belangrijke Braziliaanse markt. Er zou niet minder dan 200 miljoen dollar aan smeergeld zijn betaald, en dat is lager dan de 250 miljoen dollar die door een klokkenluider werd genoemd. SBM is nog in overleg met de Amerikaanse en Nederlandse Justitie over de uitkomst van het onderzoek.

2. Delta Lloyd-topman Niek Hoek houdt het voor gezien na dertien jaar aan het roer te hebben gestaan bij de verzekeraar. Hoek gaat uiterlijk ten tijde van de aandeelhoudersvergadering in mei 2015 met vervroegd pensioen. De raad van commissarissen gaat op zoek naar een opvolger.

3. Axel Weber, de voorzitter van UBS en voormalig president van de Duitse Bundesbank, is zoals vanouds weer eens bearish. Volgens Weber zal nog dit jaar de eurozonecrisis weer de kop opsteken in de financiële markten. “Er zijn nog altijd heel wat zwakke plekken in de Europese economie die niet aangepakt zijn”, zegt Weber tegen het Financieele Dagblad, eraan toevoegend dat de media de problemen uit het oog zijn verloren. Weber, die in 2011 naast Draghi de andere kanshebber was om Trichet op te volgen als ECB-president, wilde geen eenduidig antwoord geven of het obligatieaankoopprogramma OMT succesvol is in het kalmeren van de eurozonecrisis. Weber zegt nog geen “slotconclusie” over OMT te kunnen geven omdat we “de neveneffecten nog niet hebben gezien”. Dat lijkt een schoorvoetende erkenning dat het OMT zijn werk doet.

4. Vice-president van de ECB Vitor Constancio heeft dinsdag de hoop op verruiming van het monetaire beleid op donderdag tijdens het rentebesluit de kop ingedrukt. Constancio zei dat het erg lage inflatiecijfer van 0,5 procent in maart tijdelijk is en waarschijnlijk zal worden gecorrigeerd in april. Constancio zei daarnaast te verwachten dat de inflatie de komende tijd zal stijgen, hand in hand met de verdere verbetering van de economie. Dat is echter nog maar de vraag, want de ECB had in zijn voorspellingen van begin maart geen rekening gehouden met een dergelijk laag inflatiecijfer. De ECB loopt al geruime tijd achter de feiten aan en heeft steeds de inflatievoorspelingen moeten verlagen.

5. Goed nieuws voor Duitse ambtenaren, want zij krijgen een loonsverhoging van 5,4 procent over twee jaar. Dat is overigens wel lager dan de 6,7 procent waar de ambtenarenvakbond Verdi op had ingezet. Het loonakkoord is een belangrijk signaal voor werkgevers en werknemers in de private sector, die de komende tijd aan tafel zullen gaan voor loononderhandelingen. Vice-kanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel heeft gezegd dat "goede" loonakkoorden de binnenlandse vraag zullen stimuleren en Duitslands exorbitante overschot op de lopende rekening zullen verlagen. Het Duitse ministerie van Economische Zaken voorspelde overigens in januari dat de lonen dit jaar met 2,7 procent zullen stijgen na een groei van 2,3 procent in januari.

6. De Spaanse regering denkt volgens de krant Expansion dat de economie dit jaar wel eens met 1,5 procent kan groeien. Dat is ruim boven de officiële voorspelling van de regering en de Europese Commissie van 1,0 procent groei. Dat is goed nieuws, maar het moet wel in perspectief worden geplaatst. De Spaanse economie is namelijk nog zo'n 7 procent kleiner ten opzichte van de piek van voor de crisis.

7. Abenomics = winning? Uit een onderzoek van de Japanse centrale bank blijkt dat het bedrijfsleven verwacht dat de inflatie over een jaar 1,5 procent zal zijn en over drie jaar 1,7 procent. Huishoudens denken zelfs dat de inflatie in een jaar tijd 3 procent zal bedragen. De obligatiemarkt was er overigens al meer dan een jaar geleden van overtuigd dat de inflatie naar 2 procent zou gaan en dat er einde zou komen aan 15 jaar van deflatie. Is het nu rozengeur en maneschijn voor Japan? Nee, want de reële inkomens van huishoudens zijn aan het dalen door de inflatie (die vooral het gevolg is van hogere energieprijzen), en de loonronde van maart is waarschijnlijk te laag om dit op te vangen. Daarnaast is de monetaire basis afgelopen jaar bijna verdubbeld tot 220 biljoen yen. Zou de private sector weer beginnen te lenen, dan kan de inflatie wel eens heel snel uit de hand gaan lopen.

8. Zelfs Goldman Sachs gaat weleens nat. Goldman Sachs gaat naar verluidt zijn handelsactiviteiten op de beursvloer van de NYSE mogelijk verkopen voor 30 miljoen dollar, een schijntje ten opzichte van de 6,5 miljard dollar die de bank in 2000 betaalde voor de activiteiten. Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Wat zijn die handelsactiviteiten op de beursvloer precies? Dat zijn de handelaren in opvallende jasjes en gewapend met een handheld die je over de vloer ziet schuifelen. Overigens zou de geïnteresseerde koper het Nederlandse IMC zijn.

9. De beursagenda is vandaag niet erg spannend; handelaren wachten vooral op het rentebesluit van de ECB morgen en de officiële Amerikaanse banencijfers op vrijdag. Loonstrookverwerker ADP zal vanmiddag een tipje van de sluier oplichten en de banengroei in de private sector in maart bekendmaken. De markt rekent op groei van tegen de 200.000, in lijn met de trend van de afgelopen jaren.

10. Op de beurs is het vanochtend betrekkelijk rustig. Europese aandelenbeurzen bouwen voort op het op 24 maart ingezette herstel en winnen licht. Veilige Europese staatsleningen verliezen licht, waardoor de rente een beetje oploopt. En de euro/dollar doet niet erg veel voorafgaand aan het ECB-rentesbesluit van morgen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl