,,Het probleem van vastgoed is dat het vastzit. Wij willen middels aandelen switchen van direct vastgoed naar indirect vastgoed. Aandeelhouders kunnen elke dag bepalen of ze erin of eruit willen”, aldus Ollefers.

Er is volgens CEO Jan Ultee, tevens directeur en grootaandeelhouder van vastgoedbedrijf Uvastgoed, nu weinig handel op bijvoorbeeld de kantorenmarkt, omdat men niet van zijn geld af wil en het stappen in één project risicovol is. ,,Wij moeten als een soort smeermiddel gaan fungeren”. Bovendien kan nu scherp worden ingekocht, omdat er veel aanbod is en weinig vraag.

Reverse listing

Het bedrijf kon via de reverse listing snel een beursnotering krijgen. Die snelheid is volgens de bestuursvoorzitter belangrijk, omdat de ontwikkelingen snel gaan op de Nederlandse vastgoedmarkt. Het nadeel van die snelheid is dat er nog geen prospectus is gepubliceerd. De cijfers en groeiprognose van 1NOMij mochten daarom vrijdag nog niet naar buiten worden gebracht. ,,We zijn daarbij afhankelijk van de AFM”, aldus Ollefers.

1NOMij wil na de aankoop van portefeuilles het eigen vermogen gebruiken voor de uitgifte van nieuwe aandelen, legt de operationeel directeur uit. Huurstromen zullen niet direct worden uitgekeerd aan aandeelhouders via bijvoorbeeld dividend, maar zullen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het opknappen en het ontwikkelen van vastgoed en voor nieuwe aankopen.

Actief fonds

,,We zijn een actief fonds, dus geen fiscale beleggingsinstelling zoals de meeste beursgenoteerde vastgoedbedrijven.'' Alleen Unibail-Rodamco is ook een actief fonds, maar is gericht op specifieke deelmarkten en regio's, vertelt Ollefers.

1NOMij wil volgens de directeuren juist een breed fonds zijn. Om risico's te spreiden willen ze zowel investeren in kantoorpanden als in winkels en woningen. Wel richt het bedrijf zich in eerste instantie alleen op de Nederlandse markt. ,,Nederland en de Nederlandse wetgeving kennen we het best. Bovendien liggen hier nog genoeg kansen.''

De kantoormarkt begeeft zich volgens de heren nu rond het dieptepunt, ,,De bouwvolumes nemen af, waardoor er geen nieuw aanbod is. Toch blijft er altijd behoefte aan verhuizingen. Wij willen zorgen dat bestaand aanbod op goede plekken aan de huidige eisen voldoet.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl