Nederlandse banken zien forse stijgingen van de vraag naar nieuwe hypotheken. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Happy days are here again op de Nederlandse huizenmarkt. Uit het Bank Lending Survey van de Europese Centrale Bank (een peiling van de ECB bij banken over de kredietverlening) blijkt dat Nederlandse banken verwachten dat hard blijft gaan met de nieuwe hypotheekaanvragen.
(klik voor uitvergroting)
Uit een rondgang van de ECB blijkt dat netto 97 procent van de banken (netto is het verschil tussen banken die een toename dan wel een afname waarnemen) in het vierde kwartaal van 2015 de vraag naar hypotheken zag toenemen. Zulke torenhoge groeicijfers zien we zelden in dit ECB-onderzoek.
Banken verwachten dat het in het lopende, eerste kwartaal van 2016 iets minder storm zal lopen, maar nog wel zal toenemen. Een netto 25 procent van de banken denkt dat de vraag verder aantrekt in het eerste kwartaal van 2016.
Uit eerder bekendgemaakte cijfers van de ECB bleek dat de hypotheekproductie in het najaar van 2015 niveaus van voor de crisis evenaarde.
Huizenprijzen stijgen inmiddels in een geannualiseerd tempo van 4 procent, gelijk aan de prijsstijgingen tijdens de zeepbeljaren afgelopen decennium. Lonen stijgen met minder dan 2 procent, wat betekent dat de huizenmarkt weer scheef groeit en dat het herstel gedreven wordt door de lage rente en niet evenredige loonstijgingen.
2.Europese beurzen beleven dinsdagochtend een wonderbaarlijke wederopstanding. Aan het einde van de ochtend wonnen de meeste beurzen rond de 2 procent en stond de AEX op krap 410 punten. Vooral de fors afgestrafte grondstoffen gerelateerde fondsen lagen goed in de markt.
De AEX-Index staat desalniettemin op een nog steeds fors jaarverlies van ruim 7 procent vanwege nervositeit over China. Het Internationaal Monetair Fonds zei vanochtend dat de koersuitslagen van de afgelopen tijd “zeer extreem” zijn.
3.Unilever was dinsdagochtend koploper op een groen Damrak, nadat de maker van voedings- en verzorgingsproducten meevallende jaarcijfers bekendmaakte. In 2015 steeg Unilevers omzet met 10 procent naar ruim 53 miljard euro. Exclusief valuta-effecten en overnames en desinvesteringen bedroeg de groei 4,1 procent, wat hoger lag dan de analistenverwachting van 3,9 procent.
Unilevers operationele marge was ook iets beter dan verwacht. Topman Paul Polman zei dat dit jaar Unilevers verkopen sterker zullen groeien in combinatie met een verdere margeverbetering. Echt rustig slapen kan Polman echter niet. Hij zei dat Unilever zich voorbereidt voor “zwaardere marktomstandigheden en meer volatiliteit in 2016.”
4.Voor wat het waard is: de Chinese economie is in 2015 in het traagste tempo in 25 jaar tijd gegroeid. De economie groeide 6,9 procent vorig jaar, lager dan de 7,3 procent in 2014 maar in lijn met Beijings doelstelling van groei van “ongeveer 7 procent.”
President Xi Jingping wil dat de economie tot 2020 met ten minste 6,5 procent per jaar groeit. Dat is onmogelijk, tenzij Beijing meer lucht in de leeglopende zeepbel blaast. China’s oude groeimotor, investeringen, is aan het eind van zijn Mandarijn. Er is sprake van overcapaciteit in tal van economische sectoren en talloze nutteloze infrastructuurprojecten liggen weg te rotten. Tegenover die onrendabele investeringen staat een enorme schuldenberg. Blijft China investeren om de groei op pijl te houden, dan wordt het schuldenprobleem alleen maar erger. Met andere woorden, China moet flink trager groeien als het Beijng menens is om de economie meer in balans te brengen.
5.Oud-voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank denkt dat het wel los loopt met de Chinese economie. “De groeivertraging lijkt niet heel ernstig en is op dit moment geen bedreiging voor de wereldeconomie,” zo quote persbureau Bloomberg News Bernanke. Bernankes track-record op het gebied van economische voorspellingen is op zijn zachtst gezegd verdeeld. Bernanke bleef nog tot in begin 2008 beweren dat de toen uiteen gespatte huizenzeepbel de economie niet in een crisis zou storten. In 2007 zei hij bijvoorbeeld dat de problemen met subprime-hypotheken voor de bredere economie “waarschijnlijk beperkt zijn.”
6.Zakenbanken denken dat de Chinese yuan dit jaar verder in waarde zal dalen, ondanks verwoede pogingen van de Chinese centrale bank om al te forse waardedalingen van zijn valuta te voorkomen. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de koers van de vrij verhandelbare offshore yuan zal dalen naar 6,7 voor één dollar. De meest negatieve voorspelling behelst een depreciatie naar 7,6.
Dinsdagochtend schommelde de koers van de offshore yuan rond de 6,60 yuan per dollar. Eerder dit jaar bereikte de offshore yuan een laagterecord van 6,76 voor één dollar vanwege zorgen dat China de officiële spilkoers van de yuan fors zal devalueren.
De centrale bank zet dagelijks een spilkoers voor de onshore yuan die alleen op het Chinese vasteland wordt verhandeld. Sinds de zomer van 2015 heeft de centrale bank de spilkoers met meer dan 6 procent gedevalueerd. De devaluaties hebben speculatie uitgelokt dat China de yuan met nog eens 10 tot 15 procent zal devalueren vanwege zijn steeds trager groeiende economie en aanzwellende kapitaalvlucht. Beleggers speculeren op een devaluatie door yuan in de offshore markt te dumpen. De centrale bank is vaak koper in de offshore markt in de hoop de speculatie te temperen. Met de steunaankopen heeft de centrale bank al honderden miljarden dollars aan valutareserves verbrast.
7.Arme Mario Draghi. Krijgt de ECB-president dinsdag ook nog een veeg uit de pan van het Internationaal Monetair Fonds. IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld zei tijdens een persconferentie naar aanleiding van nieuwe groeiramingen dat hij verwacht dat de ECB het monetaire beleid verder zal verruimen om het deflatoire tij te keren.
Draghi zal het moeilijk krijgen om gehoor te geven aan de oproep van het IMF. Draghi slaagde er in december namelijk niet in de apathische ECB-bestuursleden er van te overtuigen dat de centrale bank agressiever moet verruimen. Veel van deze ECB-bestuursleden zullen inmiddels aan het dagdromen zijn over het vanochtend bekendgemaakte advies van een beleidscommissie voor de Riksbank, de centrale bank van Zweden. De commissie adviseerde dat de Riksbank meer discretie moet krijgen in het nastreven van 2 procent inflatie. Als er goed excuus is, moet de Riksbank zijn inflatiedoelstelling kunnen negeren, aldus de commissie.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl