Vijfendertig jaar geleden op 26 april 1986 vond er een ongeluk plaats in de kerncentrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-Unie waarbij tien keer zoveel straling vrijkwam als bij de kernbom op Hiroshima.
Tsjernobyl gaat de geschiedenis in als een van de ergste rampen in zijn soort.
De explosie in Tsjernobyl blies radioactief gas en stof de lucht in en de wind nam het mee naar Midden- en Zuid-Europa. Bij het ongeval kwamen eenendertig mensen om en duizenden ondervinden nog altijd de gevolgen van de blootstelling aan straling.
Zo’n 150.000 mensen werden gedwongen geëvacueerd uit hun huizen in de nucleaire exclusiezone, het gebied in een straal van 30 kilometer om de centrale heen. De stad die het hardst werd getroffen was Pripjat in Oekraïne waar de Tsjernobylcentrale stond. De stad werd geëvacueerd en staat tegenwoordig nog altijd leeg.
In 2012 werd begonnen aan de bouw van een koepel over de kerncentrale heen.
Voorafgaand werd een aantal indrukwekkende foto’s gemaakt in de spookachtige Tsjernobylcentrale en later ook van de koepel. Bekijk ze hieronder alle 19.
De oorzaak van de explosie in Tsjernobyl was tweeledig. Het eerste grote probleem was dat de constructie van de centrale niet goed was. De Amerikaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hans Bethe noemde dat “ingebouwde instabiliteit”.
Bron: PBS Frontline
Op het moment van het ongeluk had de centrale vier werkzame reactoren van 1.000 megawatt en was een vijfde in aanbouw.
Een van de grootste problemen was de structuur van de koepels van de reactoren. Die waren helemaal van beton, terwijl ze verstevigd hadden moeten zijn met staal.
De meer directe oorzaak van de explosie was een experiment met elektriciteit dat helemaal verkeerd ging.
Ingenieurs wilden testen of ze elektriciteit konden halen uit turbinegeneratoren terwijl ze uitstonden, maar het bleek dat ze nog zachtjes draaiden.
Om het experiment uit te voeren moesten ze heel veel automatische veiligheidssystemen uitschakelen, waaronder een controlesysteem dat neutronen absorbeert en de kernreactie beperkt.
Om tijd te winnen zetten de ingenieurs het vermogen van de reactor veel te snel omlaag.
Die fatale fout leidde tot een hele serie van destructieve keuzes die uiteindelijk leidden tot een enorme chemische explosie.
Er vlogen grote stukken brandend metaal door de lucht die branden veroorzaakten op de plek waar ze landden. Door de giftige straling werd het Tsjernobylterrein een permanente no-go zone.
Een werknemer loopt door het originele controlecentrum van de derde reactor van de kerncentrale van Tsjernobyl.
Om tegenwoordig de stad te mogen betreden moeten bezoekers expliciet toestemming hebben, door veiligheidscontroles heen en begeleid worden door een gids.
Radioactieve lucht, water en grond beïnvloeden nog steeds de mensen die om de nucleaire exclusionzone heen wonen.
Greenpeace schat dat er in totaal 100.000 tot 400.000 mensen kunnen sterven aan gezondheidsproblemen die direct verband houden met het ongeluk in Tsjernobyl.
Hier is de nieuwe koepel (de New Safe Confinement-structuur) die over de kerncentrale is geplaatst. De bouw begon in 2012 en er is een geautomatiseerd ventilatiesysteem binnenin.
Bron: Greenpeace
Buiten vegen arbeider radioactieve stof op.
Hoewel er geen mensen kunnen wonen in het gebied zeggen wetenschappers dat er nu mogelijk meer dieren leven dan dertig jaar geleden. Tegenwoordig kun je elanden, herten, bizons en tientallen andere soorten vinden in het gebied.
Bron: Business Insider
Bouwvakkers komen met de bus aan bij de NSC.
Buiten worden watertanks gebruikt om water te sproeien op de weg om te voorkomen dat radioactieve stof wordt verspreid.
De komende jaren worden plannen uitgevoerd om de overgebleven delen van de beschadigde reactor te ontmantelen.
Bron: Greenpeace
Lees meer over buitengewone plekken:
- Dit zijn 11 vreemde dingen die na de kernramp van Tsjernobyl gebeurden
- Deze 15 macabere spookplaatsen zijn tegenwoordig populair bij toeristen
- Zo warm is het de komende 2 weken op 15 populaire Europese vakantiebestemmingen
- Dit zijn de 10 gevaarlijkste landen ter wereld
- Ik reisde het afgelopen jaar door twintig verschillende landen – dit zijn de vijf plekken die ik nooit zal vergeten