Voormalig CPB-directeur Coen Teulings vindt dat het Europese begrotingspact te rigide is. Wel jammer dat hij dat pas zegt, na zijn vertrek bij het Centraal Planbureau, stelt analist Arne Petimezas van AFS Group. Een update vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De cijfers van technisch dienstverlener Imtech voor het derde kwartaal zijn een beetje een non-event na de koersexplosie van maandag. Er vielen geen lijken uit de kast, maar echt goed nieuws was er ook niet.
De technische dienstverlener durfde het niet aan een verwachting af te geven voor de rest van het boekjaar, maar herhaalde wel de middellange termijn doelstellingen en scherpte zelfs nog de doelstelling voor het werkkapitaal wat aan. Met betrekking tot het derde kwartaal sprak Imtech van het aanhouden van de zware marktomstandigheden.
De omzet daalde met 12 procent naar 940 miljoen euro en de operationele winst exclusief afschrijvingen was 5,6 miljoen euro negatief, een marginale verbetering vergeleken met de min 8,4 miljoen euro een jaar geleden. Eigenlijk de enige regio waar het goed ging was Scandinavië. Rekening houdend met de claimemissie en de verkoop van IT daalde de rentedragende nettoschuld naar 364 miljoen euro op een eigen vermogen van 482 miljoen euro. De negatieve operationele kasstroom is een teken dat het nog steeds alle hens aan dek is.
2. Coen Teulings, dat is de voormalige baas van het Centraal Planbureau, blijkt Keynesiaanse sympathieën te koesteren. In een interview met het Financieele Dagblad zei Teulings dinsdag dat in de eurozone het monetaire en fiscale beleid tegelijkertijd verruimd moet worden om de economie uit de depressie te krijgen. Vanwege de vraaguitval en het spaaroverschot moeten overheden investeren, want al die liquiditeit die in het financieel systeem rond klotst, leidt anders alleen maar tot zeepbellen.
Oh, en het Stabiliteits- en Groeipact moet ook het raam uit, want het is onmogelijk én onwenselijk voor landen die tot over hun oren in de schulden zitten, zoals Italië, om binnen twintig jaar tijd de staatsschuld te verlagen naar 60 procent van het nationaal inkomen. Teulings inzichten, dat je vraaguitval bestrijdt door de vraag te stimuleren in plaats van te bezuinigingen en de aanbodkant van de economie probeert te versterken, is niet bijster origineel. Het is alleen heel erg jammer (en tragisch) dat mensen als Teulings de orthodoxie pas aanvallen als ze van het pluche zijn.
3. Wat betekent het als de president van de ECB de toestand van de economie in de eurozone als “verschrikkelijk slecht” omschrijft? Dit is namelijk precies wat ECB-president Mario Draghi gisteren in het Europese Parlement zei. Kan de ECB na zo’n uitspraak nog op de handen blijven zitten en zeggen te willen afwachten hoe de laatste verruimingsmaatregelen zullen uitpakken? Draghi is toch weer het ECB-bestuur op sleeptouw aan het nemen.
De ECB-president hintte gisteren dat de bestaande obligatieaankopen kunnen worden uitgebreid naar staatsobligaties. Bestuursleden Luc Coene en Christian Noyer hebben laten doorschemeren dat ze aankopen van staatsleningen zouden steunen, terwijl haviken Yves Mersch en Jens Weidmann tegen blijven.
4. De Japanse premier Shinzo Abe heeft volgens persbureau NHK de top van zijn LDP-partij laten weten dat hij het parlement nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven en dat de tweede btw-verhoging met 18 maanden wordt uitgesteld. Met betrekking tot de tweede btw-verhoging lijkt Abe te zijn gezwicht onder druk van het ministerie van Financiën en de Bank of Japan, die willen dat de premier de belastingverhoging hoe dan ook doorzet om de schuldenberg van meer dan twee keer de omvang van de economie te consolideren.
Afgelopen weekend zei Abe nog dat de btw verder verhogen contraproductief is als de economie zwak is en weer in een recessie belandt, waardoor belastingbaten juist dalen. In ruil voor de btw-verhoging lijkt Abe een stimuleringspakket te hebben afgetroggeld van het ministerie van Financiën naast de extra verruimingsmaatregelen door de Bank of Japan. En dat lijkt verdacht veel op hoe ‘Abenomics’ in de winter van 2012 op 2013 van start ging, toen Abe met fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen een aanloop nam naar de btw-verhoging in april 2014, om vervolgens de economie in een nieuwe recessie zien te belanden.
5. De Europese automarkt herstelt… behalve in Nederland. Volgens autolobby ACEA stegen registraties van nieuwe personenauto’s in oktober met 6,5 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013. Over de eerste tien maanden van 2014 bedroeg de groei 6,1 vergeleken met dezelfde periode in 2010. In Nederland daalden de verkopen in oktober met 2,5 procent op jaarbasis en over de eerste tien maanden van het jaar met 4,9 procent.
6. De koers van oliedienstverlener SBM Offshore krijgt vanochtend zware klappen na een adviesverlaging door Rabobank en slecht nieuws uit Brazilië. Oliereus Petrobras heeft maandag nabeurs gezegd dat SBM Offshore niet mag meedingen voor FPSO-contracten (drijvende olieplatforms op zee) omdat de Nederlandse oliedienstverlener heeft toegegeven dat het medewerkers van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij heeft omgekocht. Dit meldt Bloomberg News, dat opmerkt dat Petrobras alleen SBM bij naam heeft genoemd als bedrijf dat het verboden heeft om mee te dingen voor opdrachten. Dat klinkt ernstiger dan het nieuws van afgelopen week, toen Braziliaanse autoriteiten aangaven dat SBM niet mag meedingen voor opdrachten van Petrobras zolang het corruptieonderzoek loopt.
7. Ahold heeft aangekondigd dat de omzet uit onlineverkopen in 2017 met meer dan driekwart moet zijn gestegen naar 2,5 miljard euro. De groei moet vooral komen van Bol.com. Om de doelstelling te kunnen bereiken gaat Ahold een additionele 60 miljoen euro investeren.
8.De Duitse conjunctuur lijkt te stabiliseren nadat deze sinds begin 2014 is gaan verzwakken. De ZEW-index voor de verwachtingen van beleggers voor de Duitse economie steeg in november naar 11,5 van -3,6 in oktober. Economen gepolst door Bloomberg, die de verwachtingen van andere beleggers dus moesten zien te raden, hadden gerekend op een indexstand van 0,5.
De ZEW-index is minder betrouwbaar dan de Ifo-index en de Economisch Sentiment Index van de Europese Commissie, die gebaseerd zijn op de verwachtingen van de reële economie (bedrijven in het geval van de Ifo en bedrijven én huishoudens bij het onderzoek van de Commissie).
9. Na de bekendmaking van de Duitse ZEW-index hebben Europese aandelenbeurs de winsten uitgebouwd. De euro is ten opzichte van de dollar met bijna een cent gestegen naar 1,253.
10. De beursagenda is vandaag aan de lege kant. Beleggers kijken uit naar de bekendmaking van de notulen van de monetaire vergadering van de Fed van oktober. Uit de notulen zal blijken dat de Fed een stuk optimistischer is over de arbeidsmarkt en zich daarom aanstuurt op een renteverhoging medio 2015.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl