Exclusief de landbouwsector kwamen er in juli in de Verenigde Staten 1,8 miljoen banen bij.
Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid van de grootste economie van de wereld. Daarmee zakt de werkloosheid terug tot ruim 10 procent.
Maar het herstel op de arbeidsmarkt verloopt wel trager dan in juni. Toen kwamen er 4,8 miljoen banen bij.
De recente opleving van het coronavirus in meerdere grote Amerikaanse staten staat sneller herstel in de weg.
De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is afgelopen maand verder hersteld van de eerdere klappen van de coronacrisis. Exclusief de landbouwsector kwamen er 1,8 miljoen banen bij, meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag.
Hiermee ging het iets beter dan economen hadden voorzien. Volgens een peiling door persbureau Bloomberg rekenden zij in doorsnee op ongeveer 1,5 miljoen extra banen in juli.
De werkloosheid in ’s werelds grootste economie viel terug naar iets meer dan 10 procent. Tijdens de piek van de coronacrisis in april lag de werkloosheid boven de 14 procent. In de maand voordat de longziekte de VS bereikte, lag de werkloosheid nog onder 4 procent.
Herstel is veel trager in juli
De cijfers betekenen wel dat het tempo van het herstel flink is afgezwakt ten opzichte van een maand eerder. In juni kwamen er nog 4,8 miljoen banen bij. Toen ging het om de sterkste groei van de werkgelegenheid sinds het begin van de metingen in 1939.
Bedrijven nemen wat langzamer mensen aan, omdat het virus weer in meerdere staten de kop opsteekt. Daarom hebben veel Amerikaanse staten de laatste twee weken nieuwe beperkende maatregelen ingesteld.
Inmiddels zijn er bijna vijf miljoen bevestigde coronabesmettingen in de VS. Als de situatie verder verslechtert, kan dat het economisch herstel ondermijnen.
Dat er weer meer banen bij komen in de VS, betekent overigens niet dat het land de grootste klappen op de arbeidsmarkt al achter de rug heeft. Wekelijks kloppen er nog altijd meer dan een miljoen Amerikanen bij de overheid aan voor een werkloosheidsuitkering.