De euro stijgt in waarde, terwijl de zorgen over een Grieks vertrek uit de muntunie toenemen. Hoe kan dat? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Erg opvallend in het laatste hoofdstuk van de Griekse crisis is de koers van de euro. Die is ondanks de toenemende zorgen over een Grexit juist harder geworden. Dat lijkt op het eerste gezicht een beetje vreemd. Tijdens de hoogtijdagen van de eurocrisis van 2010 tot en met 2012 verzwakte de euro naar mate de zorgen over het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie toenamen, terwijl de dollar juist harder werd. Momenteel is het omgekeerde het geval. Maar waarom wordt de euro nu juist weer harder (of minder zwak)?

Vanwege het 1,1 biljoen euro grote obligatieaankoopprogramma van ECB-president Draghi hebben heel veel beleggers de euro short verkocht (al dan niet met hedge) en zich volgeladen met risicovollere effecten, zoals aandelen en Zuid-Europese staatsobligaties. Een aantal fundamentele zaken zijn die trades echter parten gaan spelen.

De economie van de eurozone is aan het aantrekken en de inflatie krabbelt ook op, terwijl de prestaties van met name de Amerikaanse economie tegenvallen en de Fed minder agressief aanstuurt op renteverhogingen. Dat vraagt om een hardere euro en zwakkere dollar.  Bovendien heeft de toenemende onzekerheid over Griekenland de risico-bereidheid van beleggers aangetast.

Als de vlam weer eens in de pan slaat in Griekenland en risicovolle effecten in koers dalen en beleggers daarom hun posities moeten afdekken of sluiten, moeten zij tegelijkertijd euro’s terugkopen. En daardoor wordt de euro harder als de stemming in de markt somber is.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. De Griekse onderminister van Internationale Economische Betrekkingen Euclid Tsakalotos slaat de spijker op zijn kop waarom een Grexit slecht zou zijn voor de eurozone. Tsakalotos zei donderdagochtend tegen BBC Radio 4 dat "als een land eenmaal [de euro] heeft verlaten, verander je de monetaire unie in een systeem van vaste wisselkoersen, waarbij er een kosten-baten analyse geldt voor wanneer het volgende land er uit stapt".

Jens Weidmann, de president van de Bundesbank en de leidende havik in het ECB-bestuur, moest dat schoorvoetend beamen. Weidmann zei in een interview met een aantal Europese kranten dat een Grexit "de aard van de monetaire unie zal veranderen".

3. De Fed heeft beleggers woensdagavond bij het rentebesluit in ongewis gelaten over wanneer de eerste renteverhoging sinds 2006 precies gaat plaatsvinden. Aanvankelijk was het plan om in juni al de rente te verhogen, maar vanwege de zwakke groeicijfers over de eerste helft van het jaar was een renteverhoging op woensdag uitgesloten. De volgende mogelijkheid is september, maar de Fed wil dan wel eerst meer sterke banencijfers en hogere inflatiecijfers zien.

Desalniettemin gaf de Amerikaanse centrale bank wel aan zekerder van zijn zaak te zijn dat de rente dit jaar omhoog moet, ondanks kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank dat de renteverhoging moet worden uitgesteld naar 2016.

De voorspellingen van het groepje top centrale bankiers van de Fed wijzen er zelfs nog steeds op dat er dit jaar twee renteverhogingen zullen plaatsvinden. Maar waarschijnlijk zal de soep niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. Voorzitter Janet Yellen floepte er tijdens de persconferentie uit dat het gerechtvaardigd is dat er dit jaar een renteverhoging zal plaatsvinden. Eén verhoging dus, en dan maar kijken hoe de economie en de markt daarop reageert.

4. Daarheen en weer terug met de Nederlandse lange rente. De Nederlandse 10-jaars rente is vanochtend voor het eerst sinds 3 juni onder de psychologische grens van 1,00 procent gezakt. Vanochtend zakte de rente met een forse 0,07 procentpunt naar 0,99 procent. Veilige staatsleningen als die van Duitsland en Nederland profiteren van de onzekerheid over het Griekse eurolidmaatschap. Bovendien pikken koopjesjagers het staatspapier op na de sell-off die de obligatiemarkt in april trof. Medio april was de Nederlandse 10-jaars rente gedaald naar 0,224 procent. Vorige week was de rente opgelopen naar net geen 1,20 procent. Let op dat de rente stijgt als de prijs van een obligatie daalt.

5. Banken hebben vanochtend voor 74 miljard euro aan langlopende TLTRO-leningen afgenomen van de ECB. Dat was precies in lijn met de marktverwachtingen. En daarmee lijken de TLTRO’s, die in september 2018 moeten worden terugbetaald, toch wel een succes te worden. Banken leenden begin dit jaar 100 miljard euro en bij de veilingen in september en december 2014 in totaal 212 miljard euro. ING leende vanochtend 3 miljard euro. Een woordvoerder van ING sprak van een “goed programma om de kredietverlening te stimuleren” en dat de bank daar "graag aan bijdraagt".

6. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de werkloosheid in mei gedaald naar 6,9 procent, van 7,0 procent in april. In totaal waren er nog 614.000 Nederlanders werkloos, twee keer zo veel als voor het uitbreken van de crisis. De afname van de werkloosheid kwam door een gematigde toename van de werkgelegenheid met 10.000 personen vergeleken met april. Sinds de Nederlandse arbeidsmarkt in april 2014 begon te herstellen is de werkgelegenheid met gemiddeld 10.000 personen per maand toegenomen.

7. Nederlandse consumenten zijn volgens het CBS flink positiever geworden over de economie. De index voor het consumentenvertrouwen steeg in juni naar 6, de hoogste stand in bijna 8 jaar tijd en ruim boven het langjarig gemiddelde van -8. Consumenten zijn positiever over zowel het huidige economische klimaat als de economie in de komende twaalf maanden. Daarnaast meldde het CBS dat consumentenbestedingen in april met 1,5 procent stegen vergeleken met dezelfde maand in 2014. Daarmee zijn consumentenbestedingen sinds juni 2014 bijna onafgebroken gestegen.

8. De Griekse premier Tsipras en IMF-directeur Lagarde hebben de Griekse crisis verder op scherp gezet. Tsipras zou volgens de krant The Times hebben gezegd als hij toegeeft aan de eisen van de schuldeisers om een bankroet van Griekenland af te wenden zijn vrouw Betty Baziana gedreigd heeft hem te verlaten. Daarnaast zei Lagarde dat Griekenland op 30 juni het IMF 1,5 miljard euro moet betalen en dat er geen uitstel mogelijk is. Griekenland hoopt juist de betaling uit te kunnen stellen om het onderste uit de kan te halen in de onderhandelingen met de Eurozone en het IMF.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl