Fed-voorzitter Janet Yellen houdt om 20.30 uur een persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dit zal Yellens tweede persconferentie als Fed-voorzitter zijn. Hopelijk verloopt haar praatje dit keer zonder brokken, schrijft analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group.

1. De koers van Aegon schiet vanochtend omhoog nadat de omvang van de schadeclaims voor woekerpolissen bleek mee te vallen. Aegon moet circa 150 miljoen euro betalen aan houders van koersplanpolissen en aanverwante producten, terwijl de markt had gerekend op een miljard euro. Het verschil komt doordat alleen polishouders die zijn aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt de volledige compensatie krijgen die door de Hoge Raad is vastgesteld. Omdat polishouders die niet bij de stichting zitten hierdoor achter het net vissen, heeft een andere belangengroep, Stichting Woekerpolisproces, aangekondigd een nieuwe rechtszaak te beginnen.

2. Hadjememaar Vermogensbeheer. Was u in februari in Alstom gestapt, dan had u de koers daarna met 50 procent over de kop zien gaan vanwege het bod van General Electric (GE) op de energiedivisie van het Franse conglomeraat. Siemens, Hitachi en Mitsubishi zijn zich ook in de overnamestrijd gaan mengen, maar dat heeft overigens niet echt koerswinst opgeleverd. En ook berichtgeving van persbureau Bloomberg dat GE werkt aan een verbetering van het bod van 17 miljard dollar doet weinig met de koers. GE wil volgens de berichtgeving namelijk niet meer contanten gaan betalen, maar probeert vooral zorgen bij de Franse politiek over banenbehoud en het verlies van controle over een strategische industrie weg te nemen. En ook Siemens en Mitsubishi zouden vooral bezig zijn met het geruststellen van de Franse regering.

3. Mkb in Nederland: het krediet komt naar u toe deze zomer. Het Financieele Dagblad heeft een inventarisatie gemaakt van alle initiatieven om de kredietverlening aan het mkb aan te jagen. De krant noemt het Nationale Investeringsinstelling, de Europese Investeringsbank, regionale kredietunies en crowdfunding. En het gaat om potjes van enkele tientalen tot honderden miljoenen euro’s. En waarom is iedereen gehoor aan het geven aan de ‘noodkreet’ van het mkb? Er staat een koper met hele diepe zakken te popelen om gesecuritiseerde MKB-leningen te kopen: de Europese Centrale Bank. Groot probleem alleen is dat de balansen van veel mkb-bedrijven zwak zijn en de ECB hier geen kredietrisico op wil lopen.

4. Goedkope chic blijft het goed doen in tijde van economische crisis. In het tweede kwartaal steeg de nettowinst van modeketen Hennes & Mauritz met en kwart naar 5,81 miljard Zweedse kroon, omgerekend 644 miljoen euro. En dat was de hoogste winst in meer dan vier jaar tijd. De winst was met name te danken aan hogere verkopen, want de marge daalde juist.

5. Premier David Camerons grootste nachtmerrie lijkt bewaarheid te worden. Cameron krijgt waarschijnlijk niet genoeg medestanders om in de Europese Raad het kandidaatschap van Jean-Claude Juncker als de volgende voorzitter van de Europese Commissie te blokkeren. Cameron heeft steeds gezegd dat al de als een federalist bekendstaande Juncker de volgende voorzitter wordt, dit de anti-EU stemming alleen nog maar meer zal aanwakkeren en een EU-exit onvermijdelijk wordt.

6. De Keizerin van Europa blijft misschien nog langer om het pluche. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere heeft tegen persbureau Bloomberg News gezegd dat Merkel een vierde termijn als kanselier kan krijgen als zij deelneemt aan de verkiezingen in 2017. Dit is opvallend, want voorafgaand aan de verkiezingen vorig jaar was er speculatie dat Merkel misschien niet haar derde termijn als bondskanselier volledig zou uitzitten. Overigens was Helmut Kohl, Merkels mentor, de langstzittende bondskanselier met 16 jaar.

7. Mijlpaal voor de Japanse centrale bank. De Bank of Japan heeft Japanse verzekeraars ingehaald als de grootste houder van Japanse staatsobligaties. Eind maart had de centrale bank 20,1 procent van de Japanse staatsleningen in bezit tegen 19,4 procent voor verzekeraars. Overigens kon je er op wachten dat de Bank of Japan de grootste houder van 's werelds grootste staatsschuld zou worden. Om de inflatie aan te wakkeren heeft de Bank of Japan een enorm obligatieaankoopprogramma opgestart bijna driekwart van de nieuw uitgegeven staatsleningen op de balans van de centrale bank terecht.

8. De Fed zal bij het rentebesluit vanavond naar verwachting de obligatieaankopen met nog eens 10 miljard dollar verlagen naar 35 miljard dollar. De Fed verwacht namelijk dat de economie na een slecht eerste kwartaal een groeitempo van 3 procent of meer kan gaan vasthouden en dat de arbeidsmarkt ook blijft herstellen. Bovendien begint de inflatie ook aan te trekken, ondanks dat de loonstijging mager blijven. Met andere woorden, de Fed komt stap voor stap dichterbij de exit voor het buitengewoon ruime monetaire beleid.

9. Pak de popcorn er maar bij en stemt niet af op het WK want vanavond houdt Fed-voorzitter Janet Yellen om 20.30 uur een persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit. Dit zal Yellens tweede persconferentie als Fed-voorzitter zijn. Hopelijk verloopt haar praatje dit keer zonder brokken, want in maart bij haar allereerste persconferentie maakte Yellen de grote beginnersfout door per ongeluk haar kaarten te laten zien, wat markten de stuipen op het lijf joeg. Yellen floepte eruit dat de rente zes maanden na het stopzetten van het obligatieaankoopprogramma verhoogd zou kunnen worden. En dat was niet zo handig, want centrale bankiers horen zich te beperken tot algemeenheden en vaagheden over hoe de houding van het monetaire beleid zich zal ontwikkelen (krapper of ruimer). Duidelijk maken over wat je precies over een jaar gaat doen is uit den boze. Tijdens de persconferentie zullen handelaren letten op het gebruikelijke (wat betekent de toestand van de economie voor het monetaire beleid) en het bijzondere: namelijk de exit-strategie. Handelaren willen meer weten over de Fed ontwrichting van de markt denkt te kunnen voorkomen nu de Fed aan het toewerken is naar de haast onvermijdelijke eerste renteverhoging, die nu is ingeprijsd voor juni 2015.

10. Voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed kleuren Europese beurzen licht groen, en kan vandaag de tweede winst op rij worden geboekt. Een echte aanleiding voor de hogere koersen is er niet, maar opvallend is dat beleggers zich niet uit het veld laten slaan door geopolitieke problemen in Iraq en Oekraïne.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl