Terwijl Noord-Korea zijn testprogramma’s voor ballistische raketten en nucleaire proeven opvoert, bekijkt de wereld het geïsoleerde schiereiland met argwaan.
Een aantal dagen nadat de VS een aantal marineschepen naar het gebied stuurde, heeft China volgens de laatste berichten 150.000 manschappen aan de grens gestationeerd vanwege de Noord-Koreaanse agressie.
China is lang de enige grote bondgenoot en handelspartner geweest van het afgesloten land, maar de oplopende spanning heeft geleid tot een flinke deuk in de relatie.
Nergens is dat beter te zien dan langs de ruim 1400 kilometer lange grens tussen beide landen. Hoewel de handel doorgaat, zijn half afgebouwde gebouwen en een spookachtig gevoel van verlatenheid het bewijs van de gespannen relatie.
Fotografen van Reuters hebben een bezoek gebracht aan de Chinese stad Dandong aan de grens om te zien hoe het gebied is getroffen en de foto’s zijn fascinerend.
De grens tussen China en Noord-Korea wordt beschreven als de "levenslijn naar de buitenwereld" van Noord-Korea.
Bron: New York Times
Het contrast tussen de twee landen is groot. Terwijl het landschap aan de Noord-Koreaanse kant van de grens dor en kaal is met her en der kleine stadjes...
...wordt de Chinese kant gedomineerd door de stad Dandong.
Dandong is een welvarende stad vol winkelcentra, bioscopen en luxueuze appartementen aan de waterkant die uitkijken op de Noord-Koreaanse stad Sinuiju.
Bron: The Guardian
Sinds het onderdrukkende regime zijn burgers verboden heeft het land zonder toestemming te verlaten, is de Chinese stad Dondang het enige dat de meeste Noord-Koreanen kunnen zien van de buitenwereld.
's Avonds is het enige constante licht dat te zien is aan de Noord-Koreaanse kant van de grens het verlichte standbeeld van Kim Il-sung, de grondlegger van het land, zegt Matthew Poulter van The Guardian.
Bron: The Guardian
Noord-Korea ziet China als zijn belangrijkste handelspartner en is sterk afhankelijk van de onderlinge relatie om de economie draaiende te houden. Het grootste deel van de handel gaat via de haven van Dandong die hieronder te zien is.
De Vriendschapsbrug op deze foto is één van de weinige wegen om Noord-Korea te verlaten en is ook de meestgebruikte handelsroute.
Het nucleaire programma van het geïsoleerde schiereiland heeft de relatie tussen beide landen onder druk gezet. In combinaties met VN-sancties is de handel verminderd. De grens staat vol met verlaten gebouwen en onafgemaakte bouwprojecten.
De sancties beperken de export van grondstoffen als ijzererts en steenkool uit Noord-Korea. Dat betekent dat de meeste goederen die de grens nu nog passeren bestaan uit huishoudelijke artikelen, eten en kleding.
Bron: Reuters
China heeft de VN-sancties tegen Pyongyang ondertekend, maar wil de handelsrelatie in stand houden. China is bang voor een massale vluchtelingenstroom als het Noord-Koreaanse regime omvalt.
Bron: Reuters
Er is ook een levendige zwarte markt voor Chinese mobiele telefoons in het grensgebied. Ook aan de overzijde van de rivier in Noord-Korea is er nog bereik vanuit China. Omdat internationaal telefoonverkeer verboden is, nemen veel mensen het risico hun vrijheid te verliezen om een telefoon te bemachtigen.
Bron: BBC